default-image

Αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς περίθαλψη λόγω οφειλών (vid)

Ελλάδα
Αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς περίθαλψη λόγω οφειλών (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον άμεσο κίνδυνο, από την 1η Ιουνίου, να βρεθούν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αντιμετωπίζουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που δεν θα έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τα χρέη τους μέχρι τις 31 Μαΐου 2023

Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κινδυνεύουν να μείνουν από τον Ιούνιο όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν πληρώσουν ή ρυθμίσουν τα χρέη στον ΕΦΚΑ μέχρι το τέλος Μαΐου.

Τον άμεσο κίνδυνο, από την 1η Ιουνίου, να βρεθούν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αντιμετωπίζουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που δεν θα έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τα χρέη τους μέχρι τις 31 Μαΐου 2023.

Στο τέλος Μαΐου λήγει η καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, δηλαδή τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες. Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που δεν έχουν οφειλές προς το ΚΕΑΟ αλλά και όσοι μη μισθωτοί έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους θα έχουν διασφαλισμένη ασφαλιστική κάλυψη.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η αποπληρωμή ή ρύθμιση των οφειλών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ιδίων αλλά και μελών των οικογενειών τους.

Προκειμένου να πάρει παράταση μέχρι το 2024, ένας ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να πληρώσει όλες τις εισφορές υγείας του μέχρι το 2022.

Με την αποπληρωμή ή την ρύθμιση, ανανεώνεται η ασφαλιστική ικανότητα για άλλο έναν χρόνο, ενώ σημειώνεται ότι τα ποσά πρέπει να καταβληθούν χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν άλλες παλαιότερες οφειλές που μπορεί να υπάρχουν και να έχουν καταγραφεί.

Τεμπονέρας: Ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω οφειλών

«Από την ερχόμενη Πέμπτη 1η Ιουνίου χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω λήξης της προθεσμίας ρύθμισης ή εξόφλησης των οφειλών τους στον ΕΦΚΑ», υπογραμμίζει σε μαγνητοσκοπημένη δήλωσή του ο Διονύσης Τεμπονέρας, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Μετά την κινητή και ακίνητη περιουσία των μικρομεσαίων, η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρο ακόμα και την περίθαλψή τους επιδεικνύοντας μέγιστη αναλγησία», τονίζει και καταλήγει: «Εδώ και μήνες είχαμε προειδοποιήσει ότι επαγγελματίες και αγρότες πρέπει να πάρουν ανάσα, με μια νέα ρύθμιση οφειλών, με κούρεμα βασικής οφειλής και μακρά περίοδο αποπληρωμής, λύση που θα απαντούσε και στο θέμα της περίθαλψής τους. Εδώ και τώρα καλούμε την υπηρεσιακή κυβέρνηση να δώσει λύση και να προστατεύσει όπως οφείλει το δημόσιο αγαθό της υγείας των πολιτών».

//--> //-->

Ο κ. Τεμπονέρας ανέδειξε το παραπάνω ζήτημα και το πρωί που βρέθηκε καλεσμένος στο στούντιο του ΣΚΑΙ, σημειώνοντας πως «από την ερχόμενη Πέμπτη μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μένουν εκτός φαρμακευτικής περίθαλψης διότι η κυβέρνηση δεν προέβλεψε την παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για εκείνους οι οποίοι έχουν οφειλές και χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα η μεσαία τάξη στο όνομα της οποίας ορκιζόταν η ΝΔ και ορκίζεται ακόμα προεκλογικά, να απειλείται όχι μόνον όσον αφορά την περιουσία της αλλά και την ίδια την υγεία της τελικά».

«Ο ΕΦΚΑ λέει ότι πρέπει να πληρώσεις όλες τις εισφορές περί υγείας του 2022 προκειμένου να έχεις παράταση μέχρι το 2024», είπε στη συνέχεια ο κ. Τεμπονέρας, εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ένα ποσό που ξεπερνά τα 650 ευρώ. «Σκεφτείτε πώς κάποιος επαγγελματίας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πληρώσει τα τρέχοντα και του ζητάει να πληρώσει και αναδρομικές εισφορές για να μπορεί να έχει τι; Το αυτονόητο δικαίωμα στην περίθαλψη» πρόσθεσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News