Κρήτη: Εργασιακή ζούγκλα στον επισιτισμό - Στον «αέρα» πάνω από 20.000 εργαζόμενοι στο Ηράκλειο

Κρήτη
Κρήτη: Εργασιακή ζούγκλα στον επισιτισμό - Στον «αέρα» πάνω από 20.000 εργαζόμενοι στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όργιο “μαύρης” εργασίας, μισθούς- “ψίχουλα” και ωράρια- “λάστιχο” φοβούνται για το καλοκαίρι οι συνδικαλιστές, που ζητούν την άμεση υπογραφή σύμβασης εργασίας

Στον “αέρα” βρίσκονται πάνω από 20.000 εργαζόμενοι του νομού Ηρακλείου στον τουρισμό και στην εστίαση, καθώς βρίσκονται εκτεθειμένοι δίχως σύμβαση εργασίας που να καλύπτει έστω και υποτυπωδώς τα στοιχειώδη εργασιακά τους δικαιώματα.

Το εργασιακό τοπίο με φόντο τη νέα τουριστική χρονιά που ήδη ξεκίνησε θυμίζει εργασιακή ζούγκλα, με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων Τουρισμού-Επισιτισμού κ. Μιχάλη Ριζικιανάκη να επισημαίνει προς όλους τους τόνους πως, εάν δε ληφθούν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα, τότε θα δούμε για ένα ακόμη καλοκαίρι εργαζόμενους με 10ωρη μορφή απασχόλησης, οι οποίοι θα πληρώνονται με τον κατώτερο μισθό. Ταυτόχρονα, τίθεται ένα εύλογο ερώτημα ως προς την έλλειψη πρωτοβουλιών από την πλευρά του κράτους, ώστε να προστατέψει το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2022 φάνηκε πως το εργασιακό τοπίο για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και στον επισιτισμό θα άλλαζε ολοσχερώς. Ύστερα από πολύχρονη διαπραγμάτευση και διαβούλευση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, υπεγράφη σύμβαση εργασίας, η οποία κατοχύρωνε, μεταξύ άλλων, δικαιώματα που στην πράξη οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους δεν απολάμβαναν. Πιο συγκεκριμένα, κατοχύρωνε τη 40ωρη εργασία την εβδομάδα, ενώ ταυτόχρονα προάσπιζε ένα θεσμικό πλαίσιο για την οικονομική τους προστασία, ώστε ο άνθρωπος που δουλεύει σ’ ένα τέτοιο νευραλγικό πόσο να μη συνεχίζει να πληρώνεται με τον κατώτερο μισθό.

Η συγκεκριμένη σύμβαση εργασίας διήρκεσε μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου, με άμεση συνέπεια τον μήνα που διανύουμε και τους καλοκαιρινούς μήνες που έρχονται να βρίσκονται εργασιακά εκτεθειμένοι.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού Νομού Ηρακλείου κ. Μιχάλη Ριζικιανάκη, ο οποίος μίλησε με μελανά χρώματα για την κατάσταση που θα επικρατήσει. Όπως είπε, πάμε σε μια τουριστική χρονιά με μια σημαντική μερίδα εργαζομένων να δουλεύει σε καθεστώς υπερεντατικοποίησης εργασίας με ελάχιστα χρήματα, ενώ ο αθέμιτος ανταγωνισμός όχι μόνο δε θα περιοριστεί, αλλά θα διογκωθεί.

«Πάμε σε μια τουριστική χρονιά χωρίς να υπάρχει σύμβαση για τους εργαζόμενους του επισιτισμού και του τουρισμού. Έχει επιπτώσεις, διότι το τοπίο θα μοιάζει σαν ζούγκλα. Οι υπάλληλοι αυτοί δε θα δουν αύξηση των μισθών, που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ σε καμία περίπτωση δε θα προληφθεί ή δε θα σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα δουλεύουν με τον κατώτερο μισθό και σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί τους εποχικούς εργαζομένους, που θα εργάζονται ένα εξάμηνο στην καλύτερη περίπτωση. Σίγουρα θα αυξήσει την ημιαπασχόληση σε επίπεδο σύμβασης εργασίας, η οποία θα είναι πλασματική, “μαύρη” εργασία, όπου όλοι θα δουλεύουν 8-10 ώρες στην πράξη», είπε ο κ. Ριζικιανάκης, ενώ συνέχισε: «Θα καταστρατηγηθεί το 40ωρο, το οποίο προέβλεπε η προηγούμενη σύμβαση εργασίας, και θα βλέπουμε εργαζόμενους να απασχολούνται 60-70 ώρες την εβδομάδα. Θα εφαρμόζεται επί λέξει ο νόμος Χατζηδάκη, με άμεση συνέπεια οι εργοδότες θα υπόσχονται πως θα δίνουν τα ρεπό στους εργαζόμενους στο τέλος της τουριστικής χρονιάς, χωρίς ωστόσο να ισχύει. Ουσιαστικά, θα δουλεύουν χωρίς ρεπό. Μπαίνουμε σε μια ζούγκλα. Δυστυχώς μένουμε ακάλυπτοι. Ο χώρος των εργαζομένων τουρισμού-επισιτισμού ρυθμίζεται από κλαδικές συμβάσεις. Έχουν ιδιαιτερότητες οι κλάδοι. Εφόσον δεν εφαρμόζεται οι κλαδικές συμβάσεις, ουσιαστικά υπάρχει καταστρατήγηση».

Πάνω από 20.000 άτομα

Πόσοι άνθρωποι είναι που θα δουλεύουν σε αυτό το εργασιακό καθεστώς; Πάνω από 20.000 άτομα, σύμφωνα με τον κ. Ριζικιανάκη, στον νομό Ηρακλείου.

«Πάνω από 20.000 εργαζόμενοι δουλεύουν τους καλοκαιρινούς μήνες στον νομό Ηρακλείου στον τουρισμό και στον επισιτισμό. Τουλάχιστον 12.000-13.000 άτομα υπάρχουν στον επισιτισμό του ν. Ηρακλείου και θα αναγκαστούν να εργαστούν με τον κατώτατο μισθό και στη βάση των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Δε θα είναι προστατευμένοι», εξήγησε ο κ. Ριζικιανάκης.

“Πυρά” στην κυβέρνηση

Η συγκεκριμένη σύμβαση εργασίας είναι κλαδική. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως υπογράφεται τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους εργοδότες, ενώ το κράτος φέρει το βάρος της εποπτείας της συγκεκριμένης σύμβασης.

Ο κ. Ριζικιανάκης, μιλώντας στη “Ν.Κ.”, εξαπέλυσε “πυρά” κατά της κυβέρνησης, καθώς παρακάμπτει τις συμβάσεις και μέσω της σιωπής επιδοκιμάζει τα κακώς κείμενα και έρχεται σε αναντιστοιχία λόγων και έργων όταν υπόσχεται καλύτερες αμοιβές στο επάγγελμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων ή σε ειδικότητες που αφορούν την εστίαση και τον επισιτισμό.

«Από τη μια πλευρά ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης μάς αναφέρει πως τον ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι και αυξάνουν τον κατώτατο μισθό, ενώ από την άλλη πλευρά βλέπουν πως την κλαδική σύμβαση των εργαζομένων επισιτισμού-τουρισμού δεν την κάνουν υποχρεωτική. Οι συλλογικές συμβάσεις πρέπει να γίνονται γενικώς υποχρεωτικές μόλις υπογράφονται, γιατί το κράτος δεν έχει καμία αρμοδιότητα στη διαπραγμάτευση. Έχει μόνο μία υποχρέωση: να την κάνει υποχρεωτική, καθώς γι’ αυτά που εφαρμόζονται στην κλαδική δεν υπάρχει κόστος. Εφαρμόζονται μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, συμφωνούνται και πρέπει να εφαρμόζονται. Το κράτος δεν πληρώνει απολύτως τίποτα, ενώ δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα: Για ποιο λόγο το κράτος παρακάμπτει την εφαρμογή των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων εργασίας εφόσον δεν έχει κάποιο οικονομικό κόστος παρά μόνο οικονομικό όφελος; Επομένως, έχουμε ένα κράτος έρμαιο των συμφερόντων, παρακάμπτει το συμφέρον των εργαζομένων και οδηγεί τους εργαζόμενους στον τουρισμό και επισιτισμό σε καθεστώς εργασιακής ζούγκλας», ανέφερε ο κ. Ριζικιανάκης.

ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Μεροκάματα πείνας... και απουσία ελέγχων

Παρέμβαση για το μείζον αυτό ζήτημα έκανε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς. Όπως είπε, το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο, λαμβάνοντας υπόψη την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών. Ταυτόχρονα, υποστήριξε πως η απουσία του κράτους δημιουργεί συνθήκες φτωχοποίησης για σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

«Το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο εάν τοποθετήσουμε στην εξίσωση και την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου. Αυτά είναι σημαντικά προβλήματα και γι’ αυτό δεν πρέπει να προκαλεί σε κανέναν εντύπωση η αποχώρηση μεγάλου μέρους του εργασιακού δυναμικού από χώρους όπως είναι τα ξενοδοχεία ή τα τουριστικά εστιατόρια. Ο εργαζόμενος δικαίως επιζητάει την αξιοπρέπεια. Δυστυχώς, τα μεροκάματα πείνας οδηγούν στη φτωχοποίηση τους εργαζομένους», υπογράμμισε ο κ. Βοργιάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News