Φυσικό αέριο Κρήτη: Τα χρονοδιαγράμματα και οι προσδοκίες της Exxonmobil

Κρήτη
Φυσικό αέριο Κρήτη: Τα χρονοδιαγράμματα και οι προσδοκίες της Exxonmobil

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα εξαρτηθεί και από το πόσο γρήγορα θα «τρέξουν» οι αδειοδοτήσεις αλλά και πόσο γρήγορα θα βρεθεί το γεωτρύπανο», τόνισε η Λουίζα Παπαγεωργίου, ωστόσο το 2025 είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο για τις πρώτες γεωτρήσεις

Το 2025, ως το πιο ρεαλιστικό σενάριο για τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο ανοιχτά της Κρήτης οριοθέτησε μιλώντας στην «Καθημερινή» η Λουίζα Παπαγεωργίου, Public and Government Affairs Manager Cyprus & Greece της ExxonMobil, αν και άφησε χρονικό... «παράθυρο» και για το 2024.

«Μέσα στο 2023 θα κάνουμε την ανάλυση των διασδιάστατων σεισμικών δεδομένων. Υπάρχει πιθανότητα - και έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις - κάνοντας την ανάλυση να διαπιστωθεί ότι χρειαζόμαστε μια πιο εξειδικευμένη ανάλυση ή ότι χρειάζεται να συλλέξουμε και τρισδιάστατα δεδομένα για να έχουμε μια καθαρή εικόνα. Εάν υποθέσουμε ότι η ανάλυση των δισδιάστατων δεδομένων μας βοηθάει στο να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα, τότε θα μπορούσε η γεώτρηση να προχωρήσει και μέσα στο 2024. Βεβαίως αυτό θα εξαρτηθεί και από το πόσο γρήγορα θα «τρέξουν» οι αδειοδοτήσεις αλλά και πόσο γρήγορα θα βρεθεί το γεωτρύπανο. Το 2025 όμως είναι, θα έλεγα, το πιο ρεαλιστικό σενάριο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαγεωργίου εκ μέρους του Αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού που είναι και ο operator στην Κοινοπραξία με την Hellenic Energy που έχει πάρει με συμβάσεις παραχώρησης το πρόγραμμα ερευνών-αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης ενώ τόνισε πως οι ελπίδες της ExxonMobil για την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου συνδέονται σαφώς με τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Παράλληλα η κ. Παπαγεωργίου επισήμανε: «Εκτιμούμε βάσει των μελετών μας ότι θα υπάρξει ένα κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης φυσικού αερίου τα επόμενα 20-30 χρόνια, και είμαστε ανοιχτοί σε νέες πηγές που θα το καλύψουν. Για παράδειγμα, όταν έγινε η ανακάλυψη του Λεβιάθαν στο Ισραήλ και του Zohr στην Αίγυπτο στρέψαμε το ενδιαφέρον μας στην περιοχή αυτή και πήγαμε στην Κύπρο. Υπάρχει και ένα ενδιαφέρον για την Αίγυπτο. Η Κρήτη, αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι η μορφολογία του εδάφους είναι παρόμοια με αυτή της Αιγύπτου, εμπίπτει στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα περιοχή. Είναι επίσης σε μια θέση που το φυσικό αέριο θα μπορεί να κατευθυνθεί και προς την Αίγυπτο και προς την Ευρώπη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News