Ελαιόλαδο: Απογειώνεται η τιμή του, σε κατιούσα πορεία οι επιδοτήσεις των αγροτών (vid)

Κρήτη
Ελαιόλαδο: Απογειώνεται η τιμή του, σε κατιούσα πορεία οι επιδοτήσεις των αγροτών (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιδοτήσεις φαίνεται να μειώνονται ακόμα και σε ποσοστό 60% με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» στην ΚΡΗΤΗ TV

Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρωνας Χιλετζάκης παρουσίασε τα χαρακτηριστικά της ελαιοκομικής περιόδου αποτυπώνοντας τους αριθμούς ρεκόρ.

Με βάση τα στοιχεία οι τιμές του ελαιόλαδου σπάσανε το ρεκόρ του 1991 που ήτανε τότε 1.360 δραχμές η ανώτερη τιμή που έχει φτάσει φέτος στο νησί έχει δημοπρατηθεί σε αγροτικό συνεταιρισμό και είναι το 5.20€. Μάλιστα η 120 χιλιάδες τόνοι ελαιόλαδου ως εκτίμηση ξεπερνά και τους 100 χιλιάδες τόνους το 1991.

Όπως τόνισε ο κ. Χιλετζάκλης: «Ποιότητα του ελαιόλαδου είχε μία μέση οξύτητα 0,4 πολύ καλή οξύτητα με σχέση προηγούμενα χρόνια».

Επομένως με βάση τα δεδομένα φέτος έχουμε τρία βασικά πράγματα ποσότητα ποιότητα και τιμή. Το καθένα μεταφράζεται και διαφορετικά η τιμή έχει να κάνει πρώτον με την ποιότητα και δεύτερον και βασικό με την κλιματική αλλαγή που έπληξε Ιταλία Ισπανία.

Όσον αφορά τις οξύτητες βοήθησε πάρα πολύ η πρώιμη συγκομιδή που ξεκίνησε επίσημα και δυναμικά το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου είχαμε ένα Νοέμβριο με πλούσια ηλιοφάνεια και μαζεύτηκε το 50 τοις 100 του ελαιόλαδου συνεχίσαμε μένα εάν ηλιόλουστο Δεκέμβριο Και τελειώσαμε και την συγκομιδή τέλος Ιανουαρίου αρχές Φλεβάρη.

Αυτή την στιγμή η ελαιοκομική περίοδος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί μιας και έχει μείνει περίπου το 20% που δεν έχει ακόμα γίνει η ελαιοσυγκομιδή αυτό το ποσοστό με βάση τα δεδομένα αφορά την Μεσαρά και περιοχές του νότου. Στα πολύ ουσιαστικά  η χρονιά έκλεισε με θετικό πρόσημο  και στο νησί θα έχουμε ένα κύκλο εμπορικό πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια οι επιδοτήσεις φαίνεται να μειώνονται ακόμα και σε ποσοστό 60% με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» στην ΚΡΗΤΗ TV.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News