Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Ακριβότερο κατά 25% σε σχέση με πέρυσι - Αναλυτικά οι τιμές ανά προϊόν

Κρήτη
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Ακριβότερο κατά 25% σε σχέση με πέρυσι - Αναλυτικά οι τιμές ανά προϊόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξημένο έως και 25% είναι το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων

Ακριβότερο από πέρυσι, σε ποσοστά που ξεκινάνε από το 20% και φτάνουν μέχρι και το 30% ανάλογα με το είδος, με τη μέση τιμή δηλαδή να μην πέφτει κάτω από το 25%, θα είναι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Κρήτη, με βάση τα στοιχεία που κατέγραψε από την τοπική αγορά η “Νέα Κρήτη”, και τα οποία δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθούν, αλλά πάντοτε προς τα πάνω, όσο φτάνουμε στις μέρες των γιορτών.

Οι πρώτες ύλες, η ενέργεια, τα καύσιμα και συνολικότερα το κόστος που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι έχει εκτοξεύσει τις τιμές όλων των ειδών που “κοσμούν” το τραπέζι μας τα Χριστούγεννα κυριολεκτικά στα ύψη. Η εφημερίδα μας κατέγραψε στοιχεία από την αγορά του κρέατος, την αγορά των αρτοσκευασμάτων μέχρι και την αγορά των οπωροκηπευτικών.

Τώρα, για την τιμή της γαλοπούλας, οι κρεοπώλες του νομού Ηρακλείου δεν έχουν καμία ενημέρωση. Οι προμηθευτές τους κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Το σίγουρο είναι πάντως ότι, σε σχέση με πέρυσι, αύξηση θα υπάρξει. Σε τι ύψος; Θα φανεί όσο φτάνουμε στα Χριστούγεννα.

Αλλά σε όλα τα άλλα είδη κρέατος η σημερινή εικόνα, όπως λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Μανόλης Δατσέρης, υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις, που σε σχέση με πέρυσι κυμαίνονται από 25% έως και 30%...

«Στη γαλοπούλα, εμείς που θέλουμε να παραγγείλουμε και ρωτάμε τους πτηνοτρόφους, δε μας λένε. Δεν ξέρουμε πού θα κυμανθούν οι τιμές στη γαλοπούλα. Αλλά μέχρι τώρα, από 25% έως και 30% είναι πάνω οι τιμές σε όλα τα είδη κρέατος. Για παράδειγμα, στο μικρό γουρουνόπουλο γάλακτος μια μέση τιμή είναι γύρω στα 9,60 με 9,80 ευρώ το κιλό. Και πέρυσι δεν ξεπερνούσε η τιμή του γουρουνόπουλου τα 8,50 ευρώ το κιλό»...

Στα άλλα είδη χοιρινού: Η μπριζόλα, που πέρυσι ήταν γύρω στα 5,30 με 5,40 ευρώ το κιλό, αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 6,20 με 6,40 ευρώ το κιλό. Το μπούτι χοιρινού έχει τιμή γύρω στα 7,30 με 7,50 ευρώ το κιλό. Η σπάλα με οστό πουλιέται γύρω στα 5 με 5,50 ευρώ το κιλό. Στο λουκάνικο η τιμή κυμαίνεται από 12,50 έως 13 ευρώ το κιλό. Και πέρυσι είχε τιμή γύρω στα 11 με 12 ευρώ το κιλό.

«Οι αυξήσεις είναι αναμενόμενες. Ακόμα και το κρέας να μην έπαιρνε πάνω, εδώ έχει αυξηθεί 200% το κόστος του ρεύματος, οπότε καταλαβαίνετε τι γίνεται», είπε στη “Ν.Κ.” ο πρόεδρος των κρεοπωλών.

«Το ρεύμα πώς θα το πληρώσει ο καταστηματάρχης; Όταν κοστολογείς το κρέας, βάζεις μέσα όλα τα έξοδα που έχεις», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ούτε το κοτόπουλο έχει ξεφύγει από την κούρσα των ανατιμήσεων. «Αυτή τη στιγμή, η τιμή του κοτόπουλου είναι γύρω στα 4,40 με 4,50 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν γύρω στα 3,60 με 3,70 ευρώ το κιλό», σύμφωνα με τον Μανόλη Δατσέρη.

Στο αρνί, η τιμή είναι στα 12,20 με 12,30 ευρώ το κιλό, από 11 ευρώ πέρυσι. Το κατσίκι έχει μια διαφορά γύρω 30 λεπτά το κιλό. Εξάλλου, τη μεγαλύτερη αύξηση την έχει το μοσχάρι.

«Αναλογικά άμα το δείτε, είναι το πιο ακριβό κρέας. Είναι γύρω στα 12,40 με 12,60 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν στα 10,40 ευρώ το κιλό»...

Μεγάλες ελλείψεις στα τυροκομικά

Την ίδια ώρα, μεγάλες είναι οι ελλείψεις στα τυροκομικά. Για παράδειγμα, φέτα από την Κρήτη και ανθότυρο δύσκολα βρίσκουν οι καταναλωτές. Ενώ, όπως λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των κρεοπωλών, «η φρέσκια γραβιέρα (Κρήτης) είναι πολύ πιο ακριβή. Έτσι, στην παλιά γραβιέρα μπορείς να βρεις σε ένα συνοικιακό κρεοπωλείο τιμή γύρω στα 13 με 13,50 ευρώ το κιλό, από 11 ευρώ που ήταν πέρυσι. Και στις φρέσκιες η τιμή φτάνει στα 16 με 16,50 ευρώ το κιλό, κάτι που έχει να κάνει με τη μεγάλη ακρίβεια στο γάλα...».

Το ψωμί... ψωμάκι

Στον χώρο των αρτοποιείων, οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες είναι τεράστιες. Ωστόσο, φαίνεται πως οι αρτοποιοί θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος τους και θα κρατήσουν μία αύξηση γύρω στο 20 με 25% για τις ημέρες των γιορτών. Όπως λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος των αρτοποιών του νομού Ηρακλείου Βασίλης Δαφέρμος, «η ενέργεια συνεχίζει να είναι στα ύψη. Μιλάμε για διπλάσιες και σε πολλές περιπτώσεις και τριπλάσιες χρεώσεις. Δεν ξέρω τι θα γίνει το επόμενο διάστημα με τα διάφορα μέτρα που παίρνουν για το αν θα μειωθεί το κόστος. Στα καύσιμα, αν κοπεί η επιδότηση, θα ξανανέβει η τιμή τους στα ύψη. Στο αλεύρι, η τιμή είναι σχεδόν διπλάσια απ’ ό,τι ήταν ένα χρόνο πίσω. Οι τιμές στα σπορέλαια έχουν λίγο μειωθεί, αλλά παραμένουν 100-150% πάνω! Η ζάχαρη, που έχει εντελώς ξεφύγει, έχει μια αύξηση πάνω από 100-120%. Δηλαδή, πέρυσι οι αρτοποιοί την αγόραζαν με 55 έως 38 λεπτά το κιλό και σήμερα πωλείται το λιγότερο στα 2,20 ευρώ το κιλό.

«Η ζάχαρη έχει μια αύξηση, δηλαδή, που ξεπερνάει το 100% σε σχέση με πέρυσι. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι όλα αυτά θα συμπαρασύρουν και τις τιμές στα προϊόντα στο ράφι»...

“Φωτιά” στα οπωροκηπευτικά

Γύρω στο 15% έως 20% σε όλα τα είδη είναι ακριβότερα από πέρυσι τα οπωροκηπευτικά. Αυτό λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης. Και ξεκαθαρίζει ότι, όσο φτάνουμε προς τα Χριστούγεννα και ειδικά αν έχουμε κακοκαιρία, σίγουρα θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη διαφορά των τιμών σε σχέση με πέρυσι.

«Σε γενικές γραμμές, υπάρχει μια τάση ανόδου. Έχουμε δει σε ορισμένα είδη μεγάλη διαφορά. Για παράδειγμα, στις πατάτες έχουμε από πέρυσι μια διαφορά γύρω στα 10 με 15 λεπτά το κιλό. Έχουμε αυτόν τον καιρό από 90 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό. Είναι η πατάτα Λασιθίου», σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Χαλκιαδάκη.

Στα αγγούρια θερμοκηπίου η τιμή είναι γύρω στο 1,5 ευρώ το κιλό, όπως και πέρυσι. Στην ντομάτα, η τιμή φτάνει γύρω στο 1,80 ευρώ το κιλό από 1,50 ευρώ το κιλό πέρυσι. Στο μαρούλι, η τιμή είναι φέτος στα 80 λεπτά το κιλό, από 70 λεπτά το κιλό πέρυσι. Στα 2 με 2,50 ευρώ το κιλό είναι οι τιμές στο μπρόκολο και το κουνουπίδι αντίστοιχα, από 1,50 με 1,80 ευρώ το κιλό πέρυσι.

Το κόστος για μια μέση οικογένεια

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι η εκτίμηση του κόστους για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμάνθηκε από 82,56 έως 113,90 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 9,3% έως 18,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2020. Υπενθυμίζουμε ότι η αγορά των Χριστουγέννων 2020 λειτούργησε υπό καθεστώς lockdown. Αυτό υπογραμμίζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε ανακοίνωσή της σχετικά με έρευνα που διενήργησε για εκτίμηση κόστους του περυσινού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, που αντιπροσώπευε βέβαια μία μέση τιμή ανά την Ελλάδα.

Με βάση λοιπόν εκείνους τους υπολογισμούς, φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα φτάσει λόγω της μέσης αύξησης του 25% στα ύψη, από 103,2 ευρώ μέχρι 142,375 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News