Οικονομία Ελλάδα

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Αίτηση το 2022 με ΑΦΜ στο gov.gr

Η επιταγή θα καλύπτει τους δικαιούχους από 800 έως 1.000 ευρώ

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, το πρόγραμμα επιδότησης που περιμένουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι για την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό θερμοσίφωνα, θα ανακοινωθεί επίσημα πριν από το τέλος του έτους, για να ξεκινήσει να «τρέχει» το συντομότερο δυνατόν.

Μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι δυνητικοί δικαιούχοι για να λάβουν το εκπτωτικό voucher και να αγοράσουν τον ηλιακό θερμοσίφωνα της επιλογής τους, ωστόσο, γνωρίζουμε πως «πιλότος» θα είναι το «Αλλάζω συσκευή».

Η επιταγή θα καλύπτει τους δικαιούχους από 800 έως 1.000 ευρώ.

Έτσι, βγαίνουν τα συμπεράσματα για τις εισοδηματικές κατηγορίες που θα μπορέσουν να κάνουν αίτηση, καθώς άλλες λεπτομέρειες.

Για την υποβολή της αίτησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό, καθώς όλα τα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα και θα διασταυρώνονται. Επίσης, όταν ξεκινήσει η διαδικασία, η αίτηση θα «ανοίγει» ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ στο gov.gr

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,5 εκατομμύρια κατοικίες που έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος. Όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αίτηση στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr, θα πρέπει να είναι κάτοικοι Ελλάδας και να έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση για το 2021.

Εφόσον ισχύσουν τα κριτήρια του «Αλλάζω συσκευή», τότε η έκπτωση της επιταγής θα καθοριστεί από το εισόδημα:

1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ - Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ - Θα λάβουν το 45% της αξίας
3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ - Θα λάβουν κουπόνι 35%
4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ - Θα λάβουν το 30%


Ηλιακός θερμοσίφωνας: Τι πρέπει να ξέρετε πριν επιλέξετε
Η επιλογή του κατάλληλου ηλιακού θερμοσίφωνα πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες του κάθε καταναλωτή.

Στην αγορά κυκλοφορούν μία σειρά από ηλιακοί θερμοσίφωνες, με πλήθος διαφορετικών επιλογών και χαρακτηριστικών, αλλά και με διαφορετικές τιμές, οι οποίες ξεκινούν από περίπου 450 ευρώ και φθάνουν να ξεπερνούν ακόμη και τα 2.000 ευρώ. Οι βασικοί λόγοι αυτής της διακύμανσης, είναι η απόδοση, η χωρητικότητα και διάρκεια ζωής του κάθε ηλιακού θερμοσίφωνα.

Οι βασικές διακρίσεις των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι στις υποκατηγορίες Διπλής και Τριπλής ενέργειας και Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος.

Διπλής ενέργειας
Σε αυτή την περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος.

Τριπλής ενέργειας
Πρόκειται ουσιαστικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος πέραν της λειτουργίας του μέσω του ήλιο και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Η διάκριση σε Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος, γίνεται βάσει του θερμαινόμενου μέσου που χρησιμοποιούν, ως εξής:

στους κλειστού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας, με το αντιψυκτικό υγρό να κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα, το οποίο και θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους.
στους ανοικτού Κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται απευθείας, με το ίδιο το νερό χρήσης να λειτουργεί ως θερμαινόμενο μέσο.
Η επιλογή του μεγέθους πρέπει να γίνεται με βάση τα άτομα που θα καταναλώνουν ζεστό νερό. Η διεθνής πρακτική συνιστά 40 λίτρα ανά άτομο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια