Ακρίβεια: «Ποδαρικό» με ανατιμήσεις κάνει ο Αύγουστος - Νέες περικοπές για τα νοικοκυριά (βίντεο)

Οικονομία
Ακρίβεια: «Ποδαρικό» με ανατιμήσεις κάνει ο Αύγουστος - Νέες περικοπές για τα νοικοκυριά (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από μήνας διακοπών… σε μήνα… «φωτιά» μετατρέπεται ο Αύγουστος, μιας και «ποδαρικό» κάνει ο νέος κύκλος ανατιμήσεων στα βασικά αγαθά, με τους πολίτες να προβαίνουν ήδη σε νέες περικοπές στις αγορές τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας, που από ότι φαίνεται δεν έχει τελειωμό
  • Αυξήσεις έως και 20%
  • Βαρύ το οικονομικό αποτύπωμα του Σεπτέμβρη για τον οικογενειακό προϋπολογισμό
  • Ακρίβεια δίχως τέλος
  • Ανατιμήσεις σε... δύο δόσεις 

«Ποδαρικό» για τον μήνα Αύγουστο κάνει ο νέος κύκλος ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, τη στιγμή που και οι τελευταίοι πολίτες ετοιμάζονται να φύγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Τουλάχιστον 40 κατηγορίες ειδών πρώτης ανάγκης πρόκειται να λάβουν αύξηση έως και 20% σε δύο δόσεις, τον μήνα Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, φέρνοντας περικοπές στις αγορές των πολιτών, οι οποίοι πλέον φροντίζουν να αγοράσουν τα άκρως απαραίτητα για το νοικοκυριό τους.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για τα «προεόρτια», καθώς οι προβλέψεις για τον επικείμενο χειμώνα είναι αρκετά δυσοίωνες, με την κυβέρνηση να αναζητά ήδη τρόπους ελάφρυνσης των νοικοκυριών, των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων. 

Ειδικότερα, ήδη από τον Αύγουστο, στον πρώτο γύρο των ανατιμήσεων, αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές στα εξής αγαθά:

Ο πρώτος γύρος ανατιμήσεων

Τον Αύγουστο αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές στα εξής αγαθά:

  • Τα προϊόντα τομάτας και η κέτσαπ 15%
  • Οι φρέσκες σαλάτες 12%
  • Τα χαρτικά 3% – 11%
  • Τα παξιμάδια 10%
  • Τα γιαούρτια 9%
  • Τα δημητριακά 8%

Μικρότερες αλλά διόλου αμελητέες από 4 και έως και 6% εκτιμάται πως θα είναι οι αυξήσεις σε πολλά ακόμη βασικά προϊόντα για κάθε νοικοκυριό όπως τα αλλαντικά, ο καφές, οι φρυγανιές, το γάλα.

Αν οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, ο Σεπτέμβρης θα φέρει βαρύ το οικονομικό του αποτύπωμα στα νοικοκυριά που μήνες τώρα «γονατίζουν» από το ντόμινο της ακρίβειας καθώς οι νέες προβλεπόμενες αυξήσεις θα είναι μεγάλες φτάνοντας ακόμη και στο 20% για

Ο δεύτερος γύρος ανατιμήσεων

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανατιμηθούν τα εξής αγαθά:

  • Τα κρουασάν, τα τσουρέκια, οι μαρμελάδες και τα κέικ έως και 20%
  • Τα τυριά έως 12%
  • Τα ζυμαρικά, τα καθαριστικά, τα μαλακτικά ρούχων, οι χυμοί και οι οδοντόκρεμες έως 8%

Και αυτά είναι μόνο κάποια από τα προϊόντα των οποίων η τιμή θα εκτοξευτεί και πάλι. Η λίστα είναι μακρά και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και πιθανή αύξηση κατά 14% στα κρασιά και κατά 10% σε αλκοολούχα ποτά. Αύξηση που αν επιβεβαιωθεί σε αυτά τα διψήφια ποσοστά προφανώς θα επιφέρει νέες δυσκολίες και στον κλάδο της εστίασης που εδώ και μήνες με νύχια και με δόντια προσπαθεί να απορροφήσει τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις

Οι προβλέψεις, ωστόσο, για τον επικείμενο χειμώνα παραμένουν δυσοίωνες, με αρκετούς να δηλώνουν, ότι πρόκειται να βάλουν κι άλλο φρένο στις αγορές τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε όλες τις υποχρεώσεις και ανάγκες. 

Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια σε όλα τα είδη εντείνεται, η κυβέρνηση έχει θέσει ήδη στο τραπέζι τη συζήτηση περί οικονομικής ενίσχυσης των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.  

Πηγή: tovima.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News