Κρήτη - Νέοι αγρότες: Εκατοντάδες εκτός προγράμματος - Αναγκαία 25 επιπλέον εκατομμύρια για τη στήριξή του (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη - Νέοι αγρότες: Εκατοντάδες εκτός προγράμματος - Αναγκαία 25 επιπλέον εκατομμύρια για τη στήριξή του (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κομβικής σημασίας ζήτημα, εν μέσω επισιτιστικής κρίσης, νέοι άνθρωποι να μπουν στις καλλιέργειες εξηγούν οι αγροτοσυνδικαλιστές, με το θέμα ήδη να έχει φτάσει στη Βουλή

Aναγκαία θεωρούν την αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα νέων αγροτών οι αγροτοσυνδικαλιστές της Κρήτης, που υπολογίζουν ότι για να μπορέσουν να ενταχθούν όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, απαιτούνται 25 επιπλέον εκατομμύρια. 

Είναι κομβικής σημασίας ζήτημα, εν μέσω επισιτιστικής κρίσης, νέοι άνθρωποι να μπουν στις καλλιέργειες εξηγούν οι αγροτοσυνδικαλιστές, με το θέμα ήδη να έχει φτάσει στη Βουλή.

Τα χρήματα αυτά κρίνονται, όπως λένε, αναγκαία για το πρόγραμμα νέων αγροτών, προκειμένου να μπορέσουν από την Κρήτη να ενταχθούν όσοι δικαιούχοι έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους, όμως το ύψος του προϋπολογισμού λειτουργεί σαν κόφτης και τους αφήνει εκτός προγράμματος.

Την ώρα που ο πλανήτης όπως εξηγούν αγροτοσυνδικαλιστές του νησιού βρίσκεται στο μέσο μιας επισιτιστικής κρίσης, η απόρριψη έστω και ενός νέου ανθρώπου να ασχοληθεί με τις καλλιέργειες, συνιστά πολιτική που δεν βοηθάει το πρωτογενή τομέα που για μία ακόμη φορά δείχνει πόσο σημαντικό είναι να μείνει δυνατός και να ενισχυθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στις περιφέρειες Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Αν Μακεδονίας και Θράκης, Δ. Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ήπειρος και Κρήτης, υπεβλήθησαν 13.105 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 9.336.

Καλύφθηκε το 90% του προγράμματος ενώ θα επανεξετασθούν, 2.414 αιτήσεις για να καλυφθεί το υπόλοιπο 10% του προγράμματος, όταν οριστικά έχουν απορριφθεί 1.355 αιτήσεις καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ένταξης.

Για την Περιφέρεια Κρήτης, κατατέθηκαν συνολικά 2.599 αιτήσεις, με αιτούμενο ποσό 90.957.500 Ευρώ, όταν το διαθέσιμο ποσό ήταν 65.103.000 Ευρώ και εντάχθηκαν 1459 δικαιούχοι ενώ προκειμένου να ενταχθούν όλοι απαιτούνται ακόμη 25.854.500 Ευρώ.

Το θέμα έφτασε στη Βουλή με ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος επευθυνόμενος προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης ζήτησε την ενίσχυση του προυπολογισμού για την Κρήτη, καταγγέλλοντας μάλιστα περιπτώσεις, υποψηφίων σε περιφέρειες που εντάσσονται στο πρόγραμμα µε μόλις 52 µόρια, την ώρα που σε άλλες περιφέρειες δεν αρκούν ούτε τα 68 μόρια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News