Ελλάδα: Το 80% των εταιρειών τεχνολογίας δυσκολεύεται να καλύψει τις κενές θέσεις εργασίας

Οικονομία
Ελλάδα: Το 80% των εταιρειών τεχνολογίας δυσκολεύεται να καλύψει τις κενές θέσεις εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 68% των εργοδοτών στον κλάδο της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών αντιμετωπίζει σχετική δυσκολία και το 18% μεγάλη δυσκολία στην κάλυψη κενών θέσεων

Μεγάλος είναι ο προβληματισμός τις επιχειρήσεις της χώρας, όπως και διεθνώς, αναφορικά με την αδυναμία τους να καλύψουν τα κενά διαθέσιμων θέσεων απασχόλησης, με τους ανθρώπους της αγοράς να αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη ταλέντων. Η κατάσταση φαίνεται να είναι ακόμη πιο δύσκολη στους εξειδικευμένους κλάδους της Πληροφορικής και των Δεδομένων μιας και η «ψαλίδα» μεταξύ αγοράς και ζήτησης είναι μεγάλη.

Όπως αναφέρεται σε κείμενο του sepe.gr, σήμερα, 8 στις 10 εταιρείες στον κλάδο της Τεχνολογίας, της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών στην Ελλάδα απαντά ότι δυσκολεύεται - είτε σε μεγάλο, είτε σε μέτριο βαθμό - να βρει τα κατάλληλα στελέχη, προκειμένου να καλύψει κενές θέσεις εργασίας. Για την ακρίβεια, το 68% των εργοδοτών του κλάδου απαντά ότι αντιμετωπίζει σχετική δυσκολία στην κάλυψη θέσεων, ενώ το 12% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία, με ένα 18% να μην έχει πρόβλημα σε αυτό το πεδίο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα της ManpowerGroup, τα ταλέντα στο κλάδο της Πληροφορικής και των Δεδομένων γίνονται περιζήτητα στην Ελλάδα. Το υψηλότερο ποσοστό εργοδοτών (23%) αναφέρει ότι πιο δύσκολη είναι η αναζήτηση ταλέντων στο Ανθρώπινο Δυναμικό, με τον κλάδο της Πληροφορικής και των Δεδομένων να βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους “πονοκεφάλους” σε επίπεδο προσλήψεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι, σήμερα, ο πιο ισχυρός τομέας στην Ελλάδα, όσον αφορά τις προοπτικές προσλήψεων εργαζομένων, είναι η Πληροφορική, Τεχνολογία, Τηλεπικοινωνίες,  Επικοινωνίες και ΜΜΕ. Οι προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο φθάνουν στο 23%, σημειώνοντας αύξηση +4% συγκριτικά με το 2ο τρίμηνο του 2022.

Έντονο το πρόβλημα στην Αττική

Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το 3ο τρίμηνο του 2022 (Ιούνιος-Σεπτέμβριος), ειδικά στην Αττική, το ποσοστό τον εργοδοτών, που αντιμετωπίζουν σχετική δυσκολία στην εύρεση των κατάλληλων στελεχών, ανεβαίνει στο 61%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους εργοδότες στην Αττική, που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στην αναζήτηση ταλέντων, είναι 18%, ενώ το 19% δεν βλέπει το 19% καμία δυσκολία. 

Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δείχνουν να είναι πιο ευάλωτες στον πόλεμο των ταλέντων. Μεγάλη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων αντιμετωπίζει το 23% των πολύ μικρών επιχειρήσεων, το 17% των μικρών, το 16% των μεσαίων και το 14% των μεγάλων. Αντίστοιχα σχετική δυσκολία το 54% των πολύ μικρών επιχειρήσεων, το 63% των μικρών, το 58% των μεσαίων και το 65% των μεγάλων.

Μεγαλύτερη δυσκολία εντοπίζεται στον κλάδο του πρωτογενούς τομέα (Παραγωγή), με το 30% των εργοδοτών να αναφέρουν ότι δυσκολεύονται πολύ να καλύψουν θέσεις λόγω έλλειψης ταλέντων και το 63% να δηλώνουν σχετική δυσκολία.

Αναφορικά με τις προσωπικές δεξιότητες το 31% των εργοδοτών δηλώνει ότι δυσκολότερο να βρεθούν είναι η υπευθυνότητα, αξιοπιστία, πειθαρχία, ενώ το 29% δυσκολεύεται στην αναζήτηση ταλέντων με ανθεκτικότητα, αντοχή στο άγχος και προσαρμοστικότητα.

Προοπτικές προσλήψεων

Όπως δείχνει η έρευνα, για το 3ο τρίμηνο του 2022 (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) προβλέπεται ένας ελαφρώς χαμηλός ρυθμός προσλήψεων από τις ελληνικές εταιρείες, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης (ΝΕΟ) να αποτυπώνονται μειωμένες κατά -1%, όπως αναφέρουν 515 Έλληνες εργοδότες. Επιπλέον, το 28% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 26% προβλέπει μείωση και το 43% δεν αναμένει κάποια αλλαγή.

Οι Έλληνες, που αναζητούν εργασία, μπορούν να αναμένουν αύξηση του αριθμού προσλήψεων σε πέντε από τους έντεκα τομείς  το επόμενο τρίμηνο, πέντε τομείς σχεδιάζουν μείωση, ενώ σε 1 τομέα δεν προβλέπεται καμία αλλαγή.

Ο πιο ισχυρός τομέας στην Ελλάδα είναι η Πληροφορική, Τεχνολογία, Τηλεπικοινωνίες, Επικοινωνίες και ΜΜΕ με τις προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν στο 23%. Επίσης, ισχυρές προθέσεις προσλήψεων (12%) αναμένονται στον τομέα Τράπεζες, Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες & Κτηματομεσιτικά. Ο χαμηλότερος δείκτης NEO καταγράφεται στον τομέα των Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών (-50%).

Η λιγότερο ανταγωνιστική περιφέρεια είναι η Β. Ελλάδα με -9%, ενώ ακολουθεί η Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής που παραμένει σταθερή, με την υπόλοιπη Ελλάδα να εμφανίζει +16%. Οι εργοδότες σε οργανισμούς με 250+ εργαζομένους είναι πιο αισιόδοξοι και οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι το μόνο μέγεθος οργανισμού που αναμένει αύξηση της απασχόλησης με NEO +8%, με αύξηση κατά 11% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2022, αλλά με μείωση κατά 25% έναντι του 3ου τριμήνου του 2021.

(φωτογραφία Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News