«Φωτιά» στα καύσιμα βάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τι πρέπει να περιμένουμε (βίντεο)

Κρήτη
«Φωτιά» στα καύσιμα βάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τι πρέπει να περιμένουμε (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τσίμπησε» 4 λεπτά η αμόλυβδη μέσα σε λίγες ώρες - Μονόδρομος η μείωση του ΕΦΚ επιμένουν οι πρατηριούχοι

«Φωτιά» στις τιμές των καυσίμων, με τον κόσμο να εκφράζει μεγάλη δυσαρέσκεια προς τους ίδιους τους βενζινοπώλες, έχει βάλει για τα καλά ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μιλώντας στη «ΝΚ» χθες, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που διαμορφώνεται σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, λέγοντας ότι μέσα σε λίγα 24ωρα από την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, μετά την εισβολή των Ρώσων, όλα τα είδη καυσίμων έχουν πάρει (προς το παρόν) μια αύξηση της τάξεως των 3-4 λεπτών ανά λίτρο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη μετέπειτα πορεία τους.

«Σήμερα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο, η λύση της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα αποτελεί μονόδρομο», λέει κατηγορηματικά ο πρόεδρος των βενζινοπωλών και επισημαίνει ότι ήδη υπάρχει μεγάλη και αισθητή μείωση της κίνησης στα βενζινάδικα!

Πέρα από τις εκτιμήσεις του έμπειρου συνδικαλιστή των πρατηριούχων υγρών καυσίμων Λυκούργου Σαμόλη, υπάρχει και το σχετικό δελτίο τιμών από το Πρατήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, που δυστυχώς επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του. Συγκεκριμένα, το δελτίο δείχνει πως η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των Χανίων έχει φτάσει στα 1,929 ευρώ το λίτρο. Η ελάχιστη είναι στα 1,884 και η μέγιστη στα 2,052 ευρώ το λίτρο. Οι αντίστοιχες τιμές είναι, στο Ηράκλειο 1,879 η ελάχιστη, 1,934 η μέση και 2,058 ευρώ το λίτρο η μέγιστη τιμή. Στο Λασίθι η ελάχιστη είναι 1,877, η μέση είναι 1,937 και η μέγιστη 1,999 ευρώ το λίτρο. Και στο Ρέθυμνο, η ελάχιστη στο 1,859, η μέση στο 1,941 και η μέγιστη τιμή στο 1,998 ευρώ το λίτρο.

Διαβάστε επίσης ⇒ Αυξήσεις «φωτιά» σε τρόφιμα και καύσιμα

Στο πετρέλαιο κίνησης, στον νομό Χανίων έχουμε 1,595 ευρώ ελάχιστη, 1,661 μέση και 1,758 μέγιστη τιμή ανά λίτρο. Στον νομό Ηρακλείου, 1,590 η ελάχιστη, 1,667 η μέση και 1,789 η μέγιστη τιμή ανά λίτρο. Στον νομό Λασιθίου, 1,598 η ελάχιστη, 1,670 η μέση και 1,748 η μέγιστη τιμή ανά λίτρο. Και στον νομό Ρεθύμνου, 1,579 η ελάχιστη, 1,674 η μέση και 1,766 ευρώ η μέγιστη τιμή ανά λίτρο.

Και στο πετρέλαιο θέρμανσης, στον νομό Χανίων η ελάχιστη 1,258, η μέση 1,299 και η μέγιστη τιμή ανά λίτρο στα 1,340 ευρώ. Στον νομό Ηρακλείου η ελάχιστη 1,259, η μέση 1,309 και η μέγιστη τιμή 1,380 ευρώ ανά λίτρο. Στον νομό Λασιθίου η ελάχιστη 1,269, η μέση 1,307 και η μέγιστη τιμή 1,350 ευρώ ανά λίτρο. Και στον νομό Ρεθύμνου έφτασε η ελάχιστη 1,280, η μέση 1,336 και η ελάχιστη 1,380 ευρώ ανά λίτρο.

«Να μειώσουν τώρα τον φόρο»

«Σταδιακά από τώρα και μετά δεν ξέρουμε τίποτα. Βλέπουμε κι εμείς, όπως όλος ο κόσμος, τις εξελίξεις. Δεν μπορεί κανείς να ξέρει πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση από τώρα και μετά, λόγω των καταστάσεων. Ευελπιστούμε η μέση τιμή στην αμόλυβδη να μην περάσει τα 2 ευρώ το λίτρο, διότι αυτό θα είναι μία ψυχρολουσία για τους καταναλωτές, αλλά και για τα πρατήρια, που καθημερινά χάνουν από τη μείωση της κατανάλωσης. Μια μείωση που οφείλεται στις υψηλές τιμές», όπως λέει στη «ΝΚ» ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης.

Στο σημείο αυτό, τονίζει κατηγορηματικά. «Υπάρχει μουρμούρα. Τελικοί αποδέκτες είμαστε εμείς οι πρατηριούχοι. Αλλά τα χέρια μας είναι, δυστυχώς, «δεμένα». Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ειδικά τώρα η κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Διότι έχει ανέβει τους τελευταίους μήνες, δηλαδή από το καλοκαίρι και μετά, τουλάχιστον 40 λεπτά το λίτρο πάνω το καύσιμο. Και γι’ αυτόν τον λόγο το κράτος έχει τεράστιο όφελος από τον ΦΠΑ. Επομένως, ας περιορίσει τα κέρδη του το κράτος. Πώς θα γίνει αυτό; Μέσα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των καυσίμων, ώστε να γίνει η αποσυμπίεση της αγοράς. Βέβαια η κυβέρνηση λέει πως δεν το επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εμείς δε βλέπουνε άλλον δρόμο», τονίζει με ιδιαίτερα κατηγορηματικό τρόπο ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου.

Θέρμανση

Για το πετρέλαιο θέρμανσης, ο Λυκούργος Σαμόλης λέει: «Πήγαμε καλά φέτος, αλλά αυτό έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες που ανάγκασαν τον κόσμο να βάλει πετρέλαιο στα σπίτια του, για να ζεστάνει τα παιδιά του. Κι επίσης, για φέτος, το πετρέλαιο ήταν οικονομικότερη λύση σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια, κάτι που επίσης διαδραμάτισε ρόλο στη ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης, σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια»...

Έρχονται... τα χειρότερα;

Δύο επιπλέον μισθοί για να πληρωθούν καύσιμα, ρεύμα και θέρμανση

Την ίδια ώρα, αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η κορύφωση της έντασης στην Ουκρανία, με την εισβολή της Ρωσίας, θα φέρει περαιτέρω αυξήσεις σε καύσιμα, που θα συμπαρασύρουν τις τιμές και σε άλλα προϊόντα.

Σύμφωνα με έρευνα του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» (ot.gr), λόγω των αυξήσεων τα νοικοκυριά φέτος θα χρειαστούν δύο επιπλέον βασικούς μισθούς για να πληρώσουν καύσιμα, ρεύμα και θέρμανση. Συγκεκριμένα, για τις οδικές μετακινήσεις, το ηλεκτρικό ρεύμα και το κόστος θέρμανσης τα νοικοκυριά θα δαπανήσουν από 1.064 έως και 1.232 ευρώ επιπλέον φέτος. Πιο αναλυτικά:

- Για τη βενζίνη: Αυξημένο κόστος 280 ευρώ.

- Για το ρεύμα (ανταγωνιστικές χρεώσεις): 263 ευρώ επιπλέον (+42%).

- Για τη θέρμανση (πετρέλαιο): 494 ευρώ επιπλέον.

- Για τη θέρμανση (φυσικό αέριο): 689 ευρώ επιπλέον.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News