Χαρίτος: Οι γερμανικές οφειλές και η ανυπαρξία στρατηγικής

Ελλάδα
Χαρίτος: Οι γερμανικές οφειλές και η ανυπαρξία στρατηγικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τις γερμναικλες οφειλές μίλησε ο Μάρκος Χαρίτος, συνεργάτης στην ομάδα διαχείρισης του αρχείου του εμβληματικού για το θέμα αείμνηστου Νομάρχη Βοιωτίας, Γιάννη Σταμούλη

Ανημέρα της επετείου από τα 77 χρόνια απελευθέρωσης της Αθήνας από την γερμανική κατοχή, για την ανάγκη ύπαρξης μιας συγκροτημένης στρατηγικής στο θέμα των επανορθώσεων και αποζημιώσεων από το γερμανικό κράτος, μίλησε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και στον δηνμοσιοφράφο Γιώργο Σαχίνη, ο Μάρκος Χαρίτος , συνεργάτης στην ομάδα διαχείρισης του αρχείου του εμβληματικού για το θέμα αείμνηστου Νομάρχη Βοιωτίας Γιάννη Σταμούλη.

Όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρίτος, το κεφάλαιο διεκδίκηση έχει καταλήξει να είναι μια υπόθεση είτε «διαγωνισμού», ποιος θα υπολογίσει τα περισσότερα δις που μας χρωστάνε οι Γερμανοί, είτε ποιος θα επισκεφτεί τα περισσότερα μαρτυρικά χωριά και πόλεις κατά την διάρκεια των επετειακών εκδηλώσεων και καμία εξωστρεφής δραστηριότητα δεν υπάρχει εν εξελίξει, το 2017. Δήμοι, Περιφέρειες , πολιτικά κόμματα και Ελληνικό κράτος , ακόμη και το  Δίκτυο Μαρτυρικών πόλεων και χωριών , εμφανίζονται χωρίς στρατηγική βάθους, συμλήρωσε ο κ. Χαρίτος.

Η «βιολογική παραγραφή» όπως υποστήριξε ο.κ Χαρίτος είναι η αναπόφευκτη πραγματικότητα που επέρχεται και όσοι επιζούν και δύνανται εκ μέρος των θυμάτων να προσφύγουν, είναι υπέργηροι άνθρωποι.

Όπως υποστήριξε το «καμπανάκι» του τελευταίου γύρου έχει χτυπήσει, αν οι μαρτυρικοί τόποι δεν κινητοποιηθούν, για να ακολουθήσουν τα βήματα του Διστόμου, η περίπτωση να κινηθεί αυτοβούλως το ελληνικό κράτος είναι μια ουτοπική προσδοκία. Ακόμη και η επαναλειτουργία του Γραφείου

δίωξης εγκλημάτων πολέμου, που πλέον δεν έχει νομικά προβλήματα, όπως υποστήριξε, καρκινοβατεί. Όπως τόνισε, θα είχε νόημα να ζητηθεί η επίσημη γνώμη  της Τραπέζης της Ελλάδος, σχετικά με τον υπολογισμό των απαιτήσεών της Ελλάδος για το αναγκαστικό δάνειο αλλά και την διαρπαγή των αποθεματικών της, από όλα τα επαρχιακά υποκαταστήματα, που έλαβε χώρα κατά την αποχώρηση των Γερμανών το 1944, το ποσό των διαρπαγών αυτών, που παροράται συνεχώς, αντιστοιχεί περίπου στα 2/5 του κατοχικού δανείου.

Ο Μάρκος Χαρίτος τόνισε εμφατικά, πως πέρα από τα ζητήματα που είναι οι  κληρονομιές του παρελθόντος, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο «να πάρουμε τα ηνία στην συγγραφή της ιστορίας μας και την διαχείριση της μνήμης γιατί ήδη την γράφουν και την διαχειρίζονται άλλοι και μάλιστα με πακτωλό χρημάτων» .

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Ακολουθεί η συνέντευξη:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News