Eνεργειακή κρίση: Σε αδιέξοδο οι πρατηριούχοι της Κρήτης - Φόβοι για νέο ράλι ανόδου στα καύσιμα (βίντεο)

Κρήτη
Eνεργειακή κρίση: Σε αδιέξοδο οι πρατηριούχοι της Κρήτης - Φόβοι για νέο ράλι ανόδου στα καύσιμα (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ενισχυμένες τιμές του πετρελαίου για 7η συνεχή εβδομάδα ανεβάζουν περεταίρω το κόστος των καυσίμων συμπαρασύροντας σειρά προϊόντων και υπηρεσιών - Ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά πλήττουν ήδη επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Προβληματισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Κρήτη προκαλεί το ράλι ανόδου στις τιμές των υγρών καυσίμων, το οποίο επιφέρει ανατιμήσεις στην αγορά.

Οι πρατηριούχοι εκφράζουν την αγωνία τους, την ώρα που οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα ανατιμήσεων. Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ζητά η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης και χαρακτηρίζει «ασπιρίνες» το μέτρο της διεύρυνσης των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης ,ενώ στοχευμένα μέτρα για την ανάσχεση της ενεργειακής φτώχιας προτείνει στο Υπουργείο Οικονομικών η ΠΕΔ Κρήτης.

Οι ενισχυμένες τιμές του πετρελαίου για 7η συνεχή εβδομάδα ανεβάζουν περεταίρω το κόστος των καυσίμων συμπαρασύροντας σειρά προϊόντων και υπηρεσιών. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών, πριν από δύο ημέρες η μέση τιμής της αμόλυβδης ήταν στα Χανιά 1,76 ευρώ , στο Ηράκλειο και το Λασίθι 1,77 και στο Ρέθυμνο 1,78 ευρώ το λίτρο. Εργαζόμενος στον κλάδο της οικοδομής στα Χανιά, εξήγησε στη Ν.Κ. ότι «ήδη έχουν σημειωθεί μεγάλες ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά. Μιλάμε για αυξήσεις κατά 20% πράγμα που σημαίνει ότι για δουλειές που κλείστηκαν  πριν από δύο- τρεις μήνες , το κέρδος θα είναι ελάχιστο ή μηδενικό».

'Ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Χανίων κ. Γιάννης Δρακακάκης υπογράμμισε ότι «η τάση είναι αυξητική και για την επόμενη εβδομάδα. Καθημερινά αγωνιούμε, βλέποντας τις τιμές των καυσίμων και αναρωτιόμαστε πού θα πάει αυτή η κατάσταση, μέχρι που θα φτάσει η τιμή του πετρελαίου».

Ανήσυχοι παρακολουθούν τις εξελίξεις οι καταναλωτές ενώ κλάδοι της αγοράς και του πρωτογενή τομέα , μιλούν για δυνατό πλήγμα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων «η τιμή του καλαμποκιού έφτασε τα είκοσι ευρώ. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 50% σε σχέση με τον περσινό χειμώνα. Τι να καλύψει ένας κτηνοτρόφος; Τις ζωοτροφές; Το ρεύμα; Κάποια στιγμή θα τα παρατήσει γιατί δεν θα έχει εισόδημα».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ενέργεια: Γιατί η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ακριβότερους λογαριασμούς

Παρέμβαση και από την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης - «Καμπανάκι» από ΠΕΔ

Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα για την αναχαίτιση της ακρίβειας ζητά με επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα η ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης . Μάλιστα η πρόεδρος της Ένωσης κ. Ιωάννα Μελάκη το χαρακτήρισε ως το μόνο μέτρο που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Η ίδια σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, είπε ότι «δεν βοηθάει επί της ουσίας».

Την ίδια ώρα, τον κίνδυνο να επέλθει “ενεργειακή φτώχεια”, επεσήμανε τις προηγούμενες ημέρες σε έγγραφο της προς τα Υπουργεία  Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔ Κρήτης. Έθεσε δε το πλαίσιο των προτάσεων της που συνοψίζονται στα εξής

  • Οι Δ.Ε.Υ.Α. και οι Δήμοι να υπαχθούν σε τιμολόγια ρεύματος χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής
  • Μείωση του ΦΠΑ στο νερό από 13% στο 6%
  • Η τιμή του ρεύματος για καταναλώσεις άρδευσης να είναι αντίστοιχη στα τιμολόγια των ΤΟΕΒ
  • Να επιταχυνθεί η ίδρυση και λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων

Επιπλέον η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης ζήτησε να προβλεφθούν άμεσα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία από το  ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Τριπλή επιδότηση για ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης - Το όφελος για τους καταναλωτές

Επίδομα θέρμανσης: Οι αλλαγές σε εισοδηματικά κριτήρια, δικαιούχους

Υπενθυμίζεται πως πάνω από ένα εκατομμύριο υπολογίζονται οι δικαιούχοι που θα λάβουν για εφέτος το επίδομα θέρμανσης, ενώ διευρύνονται σημαντικά τόσο τα περιουσιακά, όσο και τα εισοδηματικά κριτήρια, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας.

Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης φέτος θα το λάβουν και όλοι όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται από τα 80 ευρώ στα 100 ευρώ, ενώ το ανώτερο από τα 650 ευρώ στα 750 ευρώ.

Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).

Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.

  • Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.
  • Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.
  • Ενδεικτικά παραδείγματα

Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.

Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.

Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου η διάθεση του

Διεύρυνση κριτηρίων ένταξης

  • Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:
  • Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.

Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:

  • Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,
  • Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

  • Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.
  • Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

Το κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει, από 84 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για φέτος, στα 168 εκατ. ευρώ. Το 2020 υπέβαλαν αίτημα και έλαβαν το επίδομα 707.328 νοικοκυριά. Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους μέσω της σχετικής πλατφόρμας και οι σχετικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και πληρωμών, θα εξειδικευτούν εντός του μηνός, με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News