Οικονομία Ελλάδα

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν φέτος μισό φόρο

Γιατί οι 17 στους 100 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν φέτος τον μισό ΕΝΦΙΑ

Αναρτήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, 22 Σεπτεμβρίου, τα εκκαθαριστικά για τον τελευταίο φόρος ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα καταβληθεί σε 6 δόσεις. Για το 17% των ιδιοκτητών ακινήτων, τα εκκαθαριστικά ελλοχεύουν μια ευχάριστη έκπληξη.

Συγκεκριμένα οι 17 στους 100 ιδιοκτήτες ακινήτων -περίπου 1,27 εκατομμύρια άτομα σε σύνολο 7,18 εκατομμυρίων- πληρώνουν φέτος τον μισό ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτό που τους καταλογίζει η εφορία.

Πολλοί θα εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή διάταξη διάταξη που προβλέπει ότι αν το εισόδημα είναι μικρότερο των 9.000 ευρώ (με προσαύξηση 1000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος της οικογένειας) τότε γίνεται έκπτωση 50%. Η διάταξη ισχύει από την πρώτη ημέρα επιβολής του ΕΝΦΙΑ. Φέτος, οι δικαιούχοι της έκπτωσης του 50% ήταν 1.272.745, ενώ πέρυσι ήταν 1.220.476. Δηλαδή, λόγω της πανδημίας, ο αριθμός των δικαιούχων αυξήθηκε κατά 52.269 άτομα.

Αν και φέτος αναμενόταν κατακόρυφη άνοδος στον αριθμό των δικαιούχων λόγω της μείωσης των εισοδημάτων που προκάλεσε η πανδημία, η αύξηση δεν καταγράφηκε. Το γεγονός ότι ο αριθμός των δικαιούχων της έκπτωσης δεν αυξήθηκε περισσότερο, οφείλεται στο ότι η όποια μείωση των εισοδημάτων λόγω πανδημίας δεν μείωσε πολύ μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών κάτω από το όριο των 9.000 ευρώ (σε επίπεδο ετησίου εισοδήματος).

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια