Ανατιμήσεις: Αύξηση 91% στο φυσικό αέριο

Οικονομία
Ανατιμήσεις: Αύξηση 91% στο φυσικό αέριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματισμός για το γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων

Μεγάλες αλλαγές υπολογίζεται ότι θα επιφέρει η σύγκρουση μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας σε ότι έχει να κάνει με το φυσικό αέριο. Οι ανατιμήσεις θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές διαφόρων χωρών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και τους Έλληνες.

Ο προβληματισμός των πολιτών αυξάνεται ακόμη περισσότερο, με τους μετεωρολόγους να εκφράζουν με όλο και μεγαλύτερη βεβαιότητα την πεποίθηση πως μας περιμένει ένας βαρύς χειμώνας.

Βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του μήνα Αύγουστου, με τις ανατιμήσεις έναντι του 2020 να φτάνουν το 91% στο φυσικό αέριο, 28,9% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 21,5% στα νωπά λαχανικά, 17,6% σε βρώσιμα έλαια και 7,1% στο ελαιόλαδο. Επιπλέον, καταγράφεται άνοδος 17,4% σε καύσιμα και λιπαντικά, 12,2% σε αρνί και κατσίκι, 11,4% σε ξενοδοχεία, 8% στα ψάρια, 4,2% στα φρούτα, 4,5% στα πουλερικά, 3,4% στα τυριά.

Αίσθηση προκαλούν οι ανατιμήσεις, ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με την ενέργεια, καθώς τόσο σε φυσικό αέριο όσο και πετρέλαιο θέρμανσης οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους.

Οφείλουμε, παρά την γενικευμένη αύξηση της τιμής του αερίου στην Ευρώπη, να υπογραμμίσουμε το γεγονός του ότι η αύξηση της τιμής στη χώρα μας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφεται στις διεθνής αγορές. Το φαινόμενο αυτό διερευνάτε από αρμόδια όργανα.

Η άμεση προέκταση των όσων αναφέραμε παραπάνω δεν είναι άλλη από την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση του ήδη επιβαρυμένου προϋπολογισμού των νοικοκυριών.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αποψινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη γύρω από το κρίσιμο ζήτημα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News