Υδρογονάνθρακες: «Τελευταία ευκαιρία για τα κοιτάσματα»

Κρήτη
Υδρογονάνθρακες: «Τελευταία ευκαιρία για τα κοιτάσματα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήνυμα της ΕΔΕΥ στην πολιτική ηγεσία της χώρας, εν μέσω κλίματος αμφιβολιών και κακών οιωνών για το πρόγραμμα έρευνας υδρογονανθράκων σε Κρήτη, Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο

“Ιδού η Ρόδος”... «Αυτό είναι το τελευταίο “παράθυρο” ευκαιρίας για τα κοιτάσματα» είναι το έμμεσο, πλην όμως απόλυτα σαφές... μήνυμα- “καμπανάκι” της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) προς την πολιτική ηγεσία της χώρας, με φόντο το πολυσυζητημένο σχέδιο για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Κρήτη, Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο Πέλαγος.

Το φιλόδοξο σχέδιο, που ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες και πανηγυρικούς τόνους πριν από περίπου μια δεκαετία, μοιάζει να ακροβατεί πια μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Οι οιωνοί και οι ενδείξεις εδώ και καιρό δεν είναι διόλου καλοί. Είχαμε - θυμίζουμε - αποχωρήσεις ξένων εταιρειών από τις παραχωρήσεις (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη φυγή της ισπανική Repsol από τα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου).

Έχουμε μια αισθητή, γενική στασιμότητα και μάλιστα είχαμε και την καθυστέρηση στην έναρξη της α' φάσης των ερευνών στα δικά μας θαλάσσια οικόπεδα εδώ στην Κρήτη, που δεν ξεκίνησαν όπως αναμενόταν τον περυσινό χειμώνα και μοιάζει ρευστό αν θα ξεκινήσουν τον φετινό χειμώνα.

Είχαμε εσχάτως διαρροές, αλλά και δηλώσεις ακόμα και αξιωματούχων, όπως του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, που γεννούν διάχυτο προβληματισμό περί αλλαγής στρατηγικής και πιθανής αποχώρησης του αμερικανικού κολοσσού της ExxonΜobil από το σχήμα που έχει πάρει τα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Και είχαμε κατά καιρούς περίεργες δηλώσεις και μηνύματα από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν δηλώσεις του Νίκου Δένδια στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες (αν και ακολούθησε διόρθωση και διευκρινίσεις αμέσως μετά) φαίνεται ότι πέρασαν επικοινωνιακά ένα μήνυμα ότι η χώρα μας δεν “καίγεται”, ούτε έχει κάποια ζέση να “τρέξει” το πρόγραμμα ερευνών-εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, αφού προτεραιότητα είναι οι ΑΠΕ και η λεγόμενη “πράσινη” ενέργεια.

Η πραγματικότητα είναι πως το όλο εγχείρημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στη χώρα μας έχει σκεπαστεί εδώ και καιρό από ένα πέπλο έντονων αμφιβολιών, μοιάζοντας να βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Και αυτή ακριβώς την κρίσιμη καμπή επιβεβαιώνει ουσιαστικά και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, η οποία, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής της για το 2020, διαμηνύει προς την πολιτική ηγεσία της χώρας πως πλέον μιλάμε για το τελευταίο “παράθυρο” ευκαιρίας ως προς το φιλόδοξο σχέδιο που άνοιξε πριν από μία δεκαετία για την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου...

Η ΕΔΕΥ αναγνωρίζει ότι «ο τομέας των υδρογονανθράκων υφίσταται τον μεγαλύτερο μετασχηματισμό του από το ξεκίνημά του, πριν από σχεδόν 200 χρόνια, οδηγούμενος από την αυξημένη συνειδητοποίηση ότι ο κόσμος μας πρέπει επειγόντως να μετατραπεί σε μια πιο βιώσιμη οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα». Αναφέρει τη διεύρυνση και την ανακατεύθυνση της στρατηγικής των μεγάλων πολυεθνικών πετρελαίου και φυσικού αερίου, και φέρνει ως παράδειγμα τον ισπανικό κολοσσό Repsol, ο οποίος εγκατέλειψε τις έρευνες υδρογονανθράκων σε 14 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Η Εταιρεία - υπενθυμίζεται - επέστρεψε στο Ελληνικό Δημόσιο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης που είχε στην περιοχή “Αιτωλοακαρνανία”, ενώ αποχώρησε και από την παραχώρηση “Ιωάννινα” που είχε αναλάβει με την Energean.

«Αυτό είναι το πολύπλοκο και αβέβαιο επιχειρησιακό περιβάλλον στο οποίο η ΕΔΕΥ Α.Ε. επιδιώκει να προσελκύσει επενδυτές και να προωθήσει δραστηριότητες για την απόκτηση αξιόπιστων δεδομένων, σχετικά με το μέγεθος και την εμπορικότητα των δυνητικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας», υπογραμμίζει η διοίκηση της κρατικής Εταιρείας, που επισημαίνει με νόημα από την πλευρά της ότι συμβαδίζουν η αξιοποίηση των πόρων φυσικού αερίου με την επίτευξη των στόχων για την “πράσινη” μετάβαση: «Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα “παράθυρο” ευκαιρίας, να δημιουργεί έσοδα από τους εθνικούς της πόρους και αυτές οι προσπάθειες δεν έρχονται σε αντίθεση με τη φιλόδοξη “πράσινη” μετάβαση της χώρας, όπως εξελίσσεται», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, η οποία ξεκαθαρίζει ουσιαστικά πως πλέον χρειάζεται μια σαφής απόφαση ως προς το τι θα γίνει με την έρευνα-εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και αυτή είναι μια απόφαση αμιγώς πολιτική που ξεπερνά την ΕΔΕΥ.

Η σωστή εξισορρόπηση...

Οι κίνδυνοι και τα οφέλη

«Σε αυτό το πλαίσιο, φυσικά, κάποιος πρέπει να σταθμίσει τους κινδύνους που σχετίζονται με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε μια γεωγραφική περιοχή, όπως η Ελλάδα, που εξαρτάται από τα τουριστικά έσοδα χάρη στην παγκόσμια αναγνώρισή της ως έναν από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο, χάρη στην πολιτιστική κληρονομιά της και την απαράμιλλη εθνική ομορφιά», επισημαίνει η διοίκηση της ΕΔΕΥ και υπογραμμίζει με νόημα: «Προφανώς και δεν εναπόκειται στην ΕΔΕΥ Α.Ε. να καθορίσει ποια είναι η σωστή εξισορρόπηση αυτών των παραγόντων. Πρόκειται για μια απόφαση του ελληνικού λαού και των εκλεγμένων αντιπροσώπων του. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος θεωρείται από τον πληθυσμό σε γενικές γραμμές μια κρίσιμη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και όλους τους βιομηχανικούς και οικονομικούς παράγοντες. Παράλληλα, δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι μια αξιοσημείωτη πλειοψηφία (δηλαδή το 80% αντιπροσωπευτικού δημογραφικού δείγματος και πολιτικών πεποιθήσεων) τάσσεται υπέρ των προσπαθειών για την ανάπτυξη και δημιουργία εσόδων από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της χώρας σε υδρογονάνθρακες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News