Μέτρα - «ανάχωμα» στο «τσουνάμι» ανατιμήσεων

Οικονομία
Μέτρα - «ανάχωμα» στο «τσουνάμι» ανατιμήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λύσεις για να στηριχτεί το «καλάθι της νοικοκυράς» αναζητά η κυβέρνηση - Έρχονται ανακοινώσεις στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό

Μέτρα- “ανάχωμα” για να αντιμετωπιστεί το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, αλλά και στα τιμολόγια ρεύματος, που θα πλήξουν τα νοικοκυριά, αναζητά η κυβέρνηση.

Το “φάντασμα” του πληθωρισμού απειλεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ υπονομεύει και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για ανάκαμψη σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία που η χώρα φαίνεται να αφήνει πίσω της τις παρενέργειες της υγειονομικής κρίσης και να επιχειρεί νέο ξεκίνημα.

Ανατιμήσεις σε δεκάδες προϊόντα

Τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται ήδη αντιμέτωπα με ανατιμήσεις σε δεκάδες βασικά προϊόντα, που φτάνουν έως το 73% στην περίπτωση του φυσικού αερίου, καθώς και πολλές ακόμη σε σειρά βασικών τροφίμων - καθώς επιβαρύνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση το “καλάθι της νοικοκυράς”.

Οι ανατιμήσεις μάλιστα σε βασικά τρόφιμα, όπως είναι τα έλαια, τα κρέατα, τα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τυριά, οι μαργαρίνες, αλλά ακόμη και το ψωμί, επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση των πιο ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών. Μεγάλες θα είναι οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες που προβλέπουν μετακύληση στον καταναλωτή τού κόστους από την αύξηση της τιμής χονδρικής, ενώ “φωτιά” στις τσέπες των καταναλωτών βάζει και η άνοδος στις τιμές των καυσίμων.

Συγκεκριμένα, η τιμή της αμόλυβδης κατέγραψε άνοδο κατά 30% από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 20%.

Παρεμβάσεις

Σύμφωνα με την “Ημερησία”, στο οικονομικό επιτελείο και το υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζουν παρεμβάσεις για να στηριχτεί το “καλάθι της νοικοκυράς”, ενώ τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης έκανε λόγο για μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής του ρεύματος και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει σχετική κυβερνητική παρέμβαση. Στο τραπέζι υπάρχουν προτάσεις για μέτρα ιδιαίτερης μέριμνας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με “πιλότο” το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Παράλληλα, εξετάζονται τα περιθώρια για παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση προσωρινής μείωσης της έμμεσης φορολογίας, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι ένα μέτρο άμεσου οφέλους για το σύνολο των φορολογουμένων.

Ανακοινώσεις από ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο

Την ερχόμενη Παρασκευή θα ανακοινωθεί από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον Αύγουστο, με όλες τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν ότι θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, αφού ο εισαγόμενος πληθωρισμός από τις τιμές των τροφίμων, των ενεργειακών προϊόντων και των πρώτων υλών έχει πλέον μετρήσιμες αυξήσεις και στην ελληνική αγορά.

Στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται να υπάρχει προβληματισμός για τη διάρκεια του φαινομένου, με τις εκτιμήσεις να διαφοροποιούνται. Αν και αρκετοί εκτιμούν ότι βρισκόμαστε στην αρχή πολύμηνου κύκλου ανατιμήσεων που θα πλήξει το εισόδημα των πολιτών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και παράγοντες της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρουν ότι πρόκειται για κάτι παροδικό με ημερομηνία λήξης. «Οι αυξήσεις θα είναι παροδικές, καθώς οφείλονται στην πανδημία και σε ειδικές συνθήκες που επηρεάζουν και την ελληνική οικονομία», υποστήριξε την περασμένη Παρασκευή ο κ. Σκυλακάκης. Το ερώτημα, όμως, που προκύπτει είναι ότι, όσο παροδικό και εάν φαίνεται το “τσουνάμι” ακρίβειας, πόσο μπορεί να εξαερώσει τα όποια οφέλη έχουν αποκομίσει οι φορολογούμενοι από τη μείωση των εισφορών και το “πάγωμα” της εισφοράς αλληλεγγύης. Kυρίως, όμως, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί την πραγματική οικονομία, τη στιγμή μάλιστα που προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της μετά τις πληγές που άφησε η πανδημία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News