Οικονομία Ελλάδα

Επιταχύνεται η μείωση εισφορών

Εντός του 2022 - και όχι έως το 2023 - θα ολοκληρωθεί το κυβερνητικό πλάνο μείωσης των εισφορών των μισθωτών

Εντός του 2022 - και όχι έως το 2023 - θα ολοκληρωθεί το κυβερνητικό πλάνο μείωσης των εισφορών των μισθωτών κατά 5 μονάδες. Αυτό αναφέρουν στελέχη κοντά στα κυβερνητικά κέντρα των αποφάσεων σύμφωνα με το capital.gr, διευκρινίζοντας πως η υπολειπόμενη μείωση 1,1% μέχρι την υλοποίηση της προγραμματικής δέσμευσης του 5% στο διάστημα 2020-2023 θα συντελεστεί, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το επόμενο έτος (2022) και όχι σε ορίζοντα των επόμενων, σχεδόν, δύο ετών (2022-2023).

Υπενθυμίζεται πως το 2020-2021 οι εισφορές των μισθωτών μειώθηκαν κατά 3,9%. Έτσι οι εισφορές επί των μικτών αποδοχών έχουν πέσει, πλέον, στο 36,6%, από το 40,5% που ήταν έως τον Μάιο το 2020. Είχε προηγηθεί μία μείωση 0,9% τον Ιούνιο του 2020 και άλλη μία μείωση 3% τον Ιανουάριο του 2021. Μάλιστα, αν και η τελευταία μείωση (3%) ψηφίστηκε εν μέσω πανδημίας, και ως “έκτακτο” μέτρο ανακούφισης επιχειρήσεων και μισθωτών, αναμένεται να ανακοινωθεί (από τον πρωθυπουργό στο βήμα της προσεχούς ΔΕΘ) η μονιμοποίησή της. Συνεπώς μένουν άλλες 1,1 μονάδες μέχρι την επίτευξη του προαναφερθέντος στόχου.

Ήδη, όμως, είναι ψηφισμένη (από την προηγούμενη κυβέρνηση) διάταξη περί μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 0,5% από τον Ιούνιο του 2022. Συγκεκριμένα, θα μειωθούν κατά 0,25% οι εργοδοτικές εισφορές και κατά, επίσης, 0,25% οι εισφορές των ασφαλισμένων.

Έτσι, έπειτα, θα μείνουν 0,6 μονάδες μέχρι την πλήρη υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως το ποσοστό αυτό (0,6%) θα μπορούσε να περικοπεί από τις συνεισπραττόμενες εισφορές πλην εκείνων του ΕΟΠΥΥ. Σε σχέση με αυτή τη μείωση, ενδεχομένως θα μοιραστεί μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων (από 0,3% στην κάθε πλευρά), αν και δεν αποκλείεται να περάσει ολόκληρη στην πλευρά των εργοδοτών (0,6%) προκειμένου να στηριχτεί περισσότερο η επιχειρηματική ρευστότητα ενόψει και της αύξησης του κατώτατου μισθού (2% από την 1η Ιανουαρίου 2022).

Το χρονοδιάγραμμα

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της παραπέρα μείωσης των εισφορών, αρμόδια στελέχη επισημαίνουν τα εξής:

* Καταρχάς σε σχέση με την ήδη ψηφισμένη μείωση 0,5%, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθει πιο νωρίς η μείωση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης. Δηλαδή, αντί για τον Ιούνιο του 2022, να εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2022. Ένα τέτοιο σενάριο ενισχύεται από δύο παράγοντες:

- Ο πρώτος είναι η λειτουργία του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Οι εισφορές υπέρ του ΤΕΚΑ, βάσει του νομοσχεδίου που έχει καταθέσει το υπουργείο Εργασίας, θα είναι ίδιες με εκείνες του υφιστάμενου επικουρικού κλάδου του e-ΕΦΚΑ.

Έτσι η μείωση των εισφορών υπέρ του επικουρικού του e-ΕΦΚΑ από το 6,5% στο 6% τον Ιούνιο του 2022 θα ισχύσουν και στις εισφορές υπέρ του ΤΕΚΑ. Μία μείωσή τους, όμως, νωρίτερα, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2022 αντί για τον Ιούνιο του 2022, θα έδινε έναν πιο θετικό “αέρα” για όσους ασφαλιστούν στο ΤΕΚΑ.

- Ο δεύτερος παράγοντας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού. Ήδη έχει αποφασιστεί η αύξησή του κατά 2% τον Ιανουάριο του 2022. Επίσης, εφόσον κινηθεί θετικά η οικονομία ιδίως το 2022, αναμένεται να αποφασιστεί τον Ιούλιο του 2022 νέα αύξησή του (και μάλιστα αισθητά μεγαλύτερη από την προηγούμενη), η οποία θα εφαρμοστεί είτε μετά το καλοκαίρι του ίδιου έτους, είτε από τον Ιανουάριο του 2023. Αυτό σημαίνει πως, καθώς οι εργοδότες θα κληθούν να καταβάλουν υψηλότερους κατώτατους μισθούς στις αρχές του 2022 και πιθανότατα ξανά στα τέλη του ίδιου έτους ή σύμφωνα με το βασικό σενάριο στις αρχές του 2023, θα χρειαστούν περισσότερα οικονομικά εφόδια, ένα εκ των οποίων θα μπορούσε να είναι η μείωση των εισφορών νωρίτερα.

* Αναφορικά με τη μείωση των εισφορών κατά 0,6% (η οποία θα υπολείπεται του στόχου μετά την επικείμενη μείωση 0,5% υπέρ των εισφορών του επικουρικού) θα “τρέξει”, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είτε ταυτόχρονα με τη μείωση των εισφορών υπέρ του επικουρικού (π.χ. από την 1η Ιανουαρίου 2022 αν υιοθετηθεί το σενάριο της εφαρμογής της μείωσής τους αρχές του 2022 και όχι στα μέσα) είτε διαδοχικά (δηλαδή είτε πριν, είτε μετά τη μείωση των εισφορών του επικουρικού).

Ένα, όμως, είναι σίγουρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: Όποτε και αν “τρέξει” η παραπέρα μείωση των εισφορών, καθώς θα εκπληρώνεται η δέσμευση για τη μείωση των εισφορών κατά 5 μονάδες, αυτές θα έχουν πέσει στο 35,5% έναντι 40,5% που ήταν πριν από την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, γεγονός που θα αποτελεί μια πολύ σημαντική μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Η παραπέρα μείωση των εισφορών, σύμφωνα με όσα τονίζουν αρμόδια στελέχη, έχει εξαιρετική σημασία, καθώς οδηγεί σε κέρδος τόσο για τους εργοδότες, όσο και για τους εργαζομένους, ειδικά καθώς συνεχίζονται οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες των lockdowns.

Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών αυξάνει την επιχειρηματική ρευστότητα, ενώ η μείωση των εργατικών εισφορών αυξάνει τις καθαρές εργατικές αμοιβές, δίνοντας ώθηση στην καταναλωτική ζήτηση, η αύξηση της οποίας ωφελεί τόσο τους μισθωτούς-καταναλωτές, όσο, φυσικά, και τους επιχειρηματίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια