Αυξήσεις «φωτιά» σε τρόφιμα και καύσιμα

Κρήτη
Αυξήσεις «φωτιά» σε τρόφιμα και καύσιμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται δύσκολο φθινόπωρο για τα ελληνικά νοικοκυριά

“Φωτιά” από τον Αύγουστο, και φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή, έχουν πάρει οι τιμές στα τρόφιμα παγκοσμίως, με την Ελλάδα να “καίγεται”, αφού, εκτός από τα τρόφιμα, έρχονται και οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των καυσίμων. Οι Έλληνες καταναλωτές βρίσκονται σε απελπιστικά δύσκολη κατάσταση. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να σηκώνει τα χέρια ψηλά, “δείχνοντας” την παγκόσμια αγορά, ενώ οι φορείς των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια τρομερά δύσκολη κατάσταση εν μέσω πανδημίας, καλώντας τους εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους να αγωνιστούν διεκδικώντας μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους!

Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη, η υπηρεσία τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ανακοίνωσε ότι οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως αυξήθηκαν τον Αύγουστο, μετά από δύο συνεχόμενους μήνες πτώσης. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) με έδρα τη Ρώμη ανέφερε επίσης ότι οι παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα φτάσει σχεδόν τους 2.788 δισεκατομμύρια τόνους το 2021, μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση των 2.817 δισεκατομμυρίων τόνων, αλλά εξακολουθεί να αναμένεται αύξηση σε σχέση με τα επίπεδα του 2020.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο χρηματιστηριακά διαπραγματεύσιμων προϊόντων διατροφής παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 127,4 μονάδες τον περασμένο μήνα, έναντι 123,5 τον Ιούλιο. Σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 32,9% τον Αύγουστο.

Εξάλλου, όπως γράφαμε και προ ημερών, λόγω των διεθνών συγκυριών αναμένονται ανατιμήσεις και στα καύσιμα, με το πετρέλαιο θέρμανσης προφανώς να επανέρχεται στα επίπεδα που ήταν πριν από τα λοκντάουν των τελευταίων δύο χρόνων... Αυτό είχε δηλώσει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του νομού Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης.

Η κυβέρνηση “δείχνει” την παγκόσμια αγορά

Στην αύξηση του πληθωρισμού λόγω της διεθνούς αύξηση των τιμών απέδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τις “εγχώριες” αυξήσεις σε ναύλα, ενέργεια, αλλά και πρώτες ύλες μιλώντας στη Βουλή. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συγκεκριμένες αυξήσεις δεν μπορούν να ελεγχθούν από την ελληνική κυβέρνηση καθώς, όπως είπε, «δεν έχουμε αρμοδιότητα στον πλανήτη, παρά μόνο στην ελληνική επικράτεια».

Μάλιστα, υπέδειξε την εφαρμογή e - Καταναλωτής ως... αντίδοτο, στην οποία μπορούν να προστρέξουν οι καταναλωτές για να βρουν τη χαμηλότερη τιμή σε κάποιοι αγαθό.

«Υπάρχει μια αύξηση του πληθωρισμού λόγω της διεθνούς αυξήσεως των τιμών, τόσο στα καύσιμα όσο και στην ενέργεια εν γένει, όσο και στα ναύλα, όσο και στις πρώτες ύλες, και το οποίο δεν επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να το ελέγξει, καθώς δεν έχουμε αρμοδιότητα στον πλανήτη, παρά μόνο στην ελληνική επικράτεια», είπε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «έχουμε φτιάξει μια υπηρεσία επί των ημερών μας στο υπουργείο Ανάπτυξης, και κάνοντας χρήση των τεχνολογιών, ο κάθε συμπολίτης μας μπορεί να κατεβάσει στο κινητό του τηλέφωνο την εφαρμογή e - Καταναλωτής και πριν πάει να κάνει το πρωί τα ψώνια του να πατήσει το κουμπί με τα αγαθά που θέλει να αγοράσει και αυτομάτως να τον κατευθύνει στη γειτονιά του στο σημείο που θα έχει καλύτερες τιμές».

«Είναι για τα κέρδη των πολυεθνικών»

Ωστόσο, διαφορετική είναι η θέση των συνδικάτων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε στη “Ν. Κ.” χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος.

«Σε κάθε λοκντάουν οι μεγάλοι όμιλοι που διακινούν τα τρόφιμα έχουν βγάλει δισεκατομμύρια ευρώ. Τώρα ερχόμαστε σε μια νέα ανατίμηση προϊόντων βασικής κατανάλωσης, για να γεμίσουν ακόμα περισσότερο τα σεντούκια τους. Είναι πρόκληση την ίδια ώρα που οι μισθοί πέφτουν στα τάρταρα, που το ωράριο ξεχειλώνεται, που οι εργαζόμενοι αρρωσταίνουν και πεθαίνουν μέσα στους χώρους δουλειάς, να βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξήσεις σε βασικά προϊόντα καθημερινής χρήσης. Με “παγωμένους” μισθούς, με ανασφάλεια, με ανεργία και επιπλέον με αναστολές χωρίς οικονομικό αντίτιμο. Η κυβέρνηση προχωράει ακάθεκτη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Το έχει δείξει με τα νομοσχέδια που έχει περάσει το τελευταίο διάστημα, παίρνοντας τη σκυτάλη βέβαια από την προηγούμενη κυβέρνηση»...

Και συνεχίζει λέγοντας πως ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί ενιαίο μέτωπο απέναντι στις πολιτικές αυτές, «που να μη σταματάει μόνο στον εργαζόμενο. Είναι χαρακτηριστικό αυτή τη στιγμή ότι οι αγρότες καταστρέφονται. Δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες. Οι μεσάζοντες αγοράζουν σε τιμές κάτω του κόστους και την ίδια ώρα τα προϊόντα αυτά φτάνουν στους καταναλωτές σε αυξημένη τιμή. Ας αναρωτηθούμε πού πάνε αυτά τα χρήματα. Πρέπει να υπάρξει κοινό μέτωπο εργατών και αγροτών»...

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ

“Καίνε” και τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Στο μεταξύ, με ερώτηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο γραμματέας της Κ. Ο. του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα και ενίσχυση της διαφάνειας των τιμολογίων.

Σύμφωνα με το κείμενο, «ολοένα και αυξάνουν οι διαμαρτυρίες των καταναλωτών που παραλαμβάνουν “φουσκωμένους” λογαριασμούς ρεύματος, αφού οι αυξήσεις φτάνουν έως και 50%. Ο προβληματισμός για την επιβάρυνση των καταναλωτών αλλά και των αλυσιδωτών ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες από την αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι διάχυτος, ενώ με πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ κάνει λόγο για νέο πλήγμα στους μικρομεσαίους από τη μεγάλη αύξηση του λειτουργικού κόστους.  Μάλιστα, σύμφωνα με το τελευταίο εξαμηνιαίο δελτίο οικονομικού κλίματος μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων  του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 26,3% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει απλήρωτους λογαριασμούς εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας. Από την άλλη, οι καταναλωτές καταγγέλλουν μεγάλες χρεώσεις στους λογαριασμούς, που προκύπτουν είτε από επιπρόσθετες χρεώσεις, όπως η Ρήτρα Προσαρμογής με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος, είτε από Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ ιδιαίτερα για αγροτικές συνδέσεις), είτε από άσχετες με την κατανάλωση χρεώσεις, όπως ΕΡΤ, δημοτικά τέλη και διάφοροι φόροι.

Επιπλέον, οι καταναλωτές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους διακανονισμούς τους, λόγω της πανδημίας και των ιδιαίτερων συνθηκών που αυτή δημιούργησε, και υποστηρίζουν ότι οι προμηθευτές δε δέχονται τους προτεινόμενους διακανονισμούς.

Επειδή δύο στους τρεις καταναλωτές δηλώνουν πως δυσκολεύονται να πληρώσουν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος,

Επειδή η πλειοψηφία των καταναλωτών επισημαίνει ότι η παράθεση των διάφορων χρεώσεων στους λογαριασμούς είναι μη κατανοητή από τον μέσο καταναλωτή και επιβάλλεται η ενίσχυση της διαφάνειας των τιμολογίων,

Επειδή με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 8182/21-07-21 ερώτηση ζητήσαμε ευνοϊκές ρυθμίσεις και μέτρα προστασίας για τους καταναλωτές ρεύματος και μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση,

 - Τι συγκεκριμένα μέτρα έχετε εισηγηθεί για την αντιμετώπιση των αυξήσεων και την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος, καθώς και την ενίσχυση της διαφάνειας των τιμολογίων;

 - Προτίθεστε να εισηγηθείτε νέους ευνοϊκούς διακανονισμούς ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και καταναλωτών, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία, τις αυξήσεις αλλά και την αδυναμία των καταναλωτών να ανταποκριθούν;

 - Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβατε προκειμένου να σταματήσουν οι επαναλαμβανόμενες τηλεφωνικές οχλήσεις σε καταναλωτές για ευτελή ποσά, αλλά και για την τακτική καταμέτρηση της κατανάλωσης;».

(Φωτογραφία Αρχείου RawPixel)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News