ΟΑΕΔ: «Αντίστροφη μέτρηση» για 25.000 προσλήψεις ανέργων

Οικονομία
ΟΑΕΔ: «Αντίστροφη μέτρηση» για 25.000 προσλήψεις ανέργων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια και η μοριοδότηση

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την προκήρυξη του νέου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας που θα αφορά και πάλι σε 8μηνες προσλήψεις ανέργων σε θέσεις, κατά βάση, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας και σε υπηρεσίες υπουργείων.

Το νέο πρόγραμμα, που μετά από αρκετή αναμονή φαίνεται ότι είναι επιτέλους προ των πυλών, είναι αισθητά “ψαλιδισμένο” από πλευράς θέσεων (προβλέπει συγκεκριμένα 25.000 προσλήψεις ανέργων, έναντι 36.500 προσλήψεων που προέβλεπε το προηγούμενο) και αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στις προσεχείς εβδομάδες.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δημοσίευση της προκήρυξης μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ θα προηγηθεί βεβαίως η υπογραφή και έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται δεδομένο ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη διεκδίκηση των 25.000 θέσεων που θα ανοίξουν πανελλαδικά δε θα καθυστερήσει πέραν των αρχών του Οκτωβρίου, καθώς έχει διευθετηθεί το βασικό “αγκάθι” που ήταν να δοθεί το “πράσινο φως” από τις Βρυξέλλες.

Το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την πρόσληψη 25.000 ανέργων, για 8 μήνες, σε Δήμους και Περιφέρειες της χώρας, κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και υπηρεσίες των υπουργείων, έχει πάρει ήδη την έγκριση της Κομισιόν, ενώ αυτή τη στιγμή το βάρος έχει δοθεί στην επεξεργασία της κατανομής των θέσεων ανά Δήμο και ειδικότητα. Επεξεργασία που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ως βασικό, μεταξύ άλλων, γνώμονα και τις πρόσφατες μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο και άλλες περιοχές της χώρας.

Με βάση το αρχικό κάλεσμα τους υπουργείου Εσωτερικών, οι ΟΤΑ είχαν κληθεί να δηλώσουν μέχρι τις 17 Αυγούστου τις ειδικότητες εργαζομένων που επιθυμούν με βάση τις ανάγκες τους.

Η ΚΕΔΕ, ωστόσο, ζήτησε να υπάρξει και ένα δεύτερο φιλτράρισμα των θέσεων μετά την πρώτη υποβολή και διασταύρωση των προσφερόμενων θέσεων, έτσι ώστε, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ειδικότητες που οι Δήμοι ζητούν, να καλυφθούν με άλλες ειδικότητες προκειμένου να μη μείνουν κενές θέσεις στο πρόγραμμα, όπως είχε συμβεί στην περίπτωση του προηγούμενου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας.

Από ό,τι φαίνεται, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα αυτή η διαδικασία φιλτραρίσματος και τελικής κατανομής των θέσεων. Μόλις συμβεί αυτό, και δοθεί η έγκριση από το ΑΣΕΠ, Ο ΟΑΕΔ θα προχωρήσει στην προκήρυξη του προγράμματος, ανακοινώνοντας και την ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ανέργους, που φυσικά είναι πολλοί και εδώ στο νησί μας. Εδώ βεβαίως πρέπει να σημειώσουμε ότι δε θεωρούνται δικαιούχοι - και συνεπώς δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση - ωφελούμενοι των δύο προηγούμενων προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας.

Το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, που είναι προ των πυλών, αφορά αυτή τη φορά σε 25.000 θέσεις με 8μηνη απασχόληση, έναντι 36.500 θέσεων που προέβλεπε αρχικώς το προηγούμενο πρόγραμμα (αν και δεν καλύφθηκε ποτέ εξ ολοκλήρου αυτός ο αριθμός λόγω μπερδεμάτων με τις ειδικότητες). Ο προϋπολογισμός του φετινού προγράμματος ανέρχεται σε 188.645.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 150 εκατ. ευρώ αφορούν συγχρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 38 εκατ. ευρώ εθνικούς πόρους.

Η διαδικασία κατάρτισης θα πραγματοποιηθεί σε αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης με χρήση των γνωστών επιταγών (voucher). Το πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης θα έχει συνολική διάρκεια 150 ώρες. Με την ολοκλήρωσή του θα παρέχεται και η σχετική πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν. Η απασχόληση για τους ωφελούμενους θα είναι οκτάμηνης διάρκειας και οι ωφελούμενοι που θα προκύψουν θα λάβουν αποδοχές που θα είναι ίσες με τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ μικτά για το τρέχον έτος).

Οι δικαιούχοι

Τα κριτήρια και η μοριοδότηση

Οι ωφελούμενοι άνεργοι θα πρέπει να μην έχουν συμμετάσχει σε αντίστοιχο πρόγραμμα τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο του ΟΑΕΔ και να ανήκουν σε τουλάχιστον μία από τις εξής κατηγορίες:

- Μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

- Μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι επίσης εγγεγραμμένοι στο ίδιο μητρώο.

- Μακροχρόνια άνεργοι.

- Πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα.

- Είναι ηλικίας άνω των 29 ετών.

- Εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.

- Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Για την τελική επιλογή των ωφελούμενων θα υπάρχει μοριοδότηση ανάλογα με το χρονικό διάστημα της ανεργίας του ίδιου του ανέργου ή της συζύγου του, το ποσοστό αναπηρίας - αν υπάρχει - και το δηλωθέν ετήσιο εισόδημα, οικογενειακό ή ατομικό. Πρόσθετα μόρια θα δίνονται ανάλογα με την ηλικία του αιτούντος και, φυσικά, σε σχέση με τον αριθμό των παιδιών του. Επιπλέον μόρια θα παρέχονται στην περίπτωση που ο αιτών λαμβάνει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αλλά και εάν είναι γονέας προστατευόμενου μέλους ΑμεΑ.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News