Φορολογικές δηλώσεις: Ζητούν νέα παράταση λόγω... προστίμων

Οικονομία
Φορολογικές δηλώσεις: Ζητούν νέα παράταση λόγω... προστίμων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί αγωνιούν οι λογιστές

Ακόμη μία επαγγελματική ένωση λογιστών ζητά την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Οι λογιστές της Αθήνας ζητούν παράταση «τουλάχιστον έως τις 30 Σεπτεμβρίου», ενημερώνοντας για το θέμα τα Επιμελητήρια και τα επαγγελματικά σωματεία. Οι λογιστές προειδοποιούν πως, αν δε γίνει η αλλαγή στην καταληκτική ημερομηνία, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για επιβολή προστίμων εκπρόθεσμων υποβολών.

Αναλυτικά η επιστολή που κοινοποιείται και στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ αναφέρει: «Σε συνέχεια των ενημερωτικών επιστολών που σας προωθούμε σε σχέση με τις υποχρεώσεις για τη λειτουργία των επιχειρήσεων-μελών σας που ανακοινώνονται από την Πολιτεία, σας ενημερώνουμε ότι ως επαγγελματικός κλάδος έχουμε απευθυνθεί πολλάκις στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών - και όχι μόνο - προκειμένου να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Δυστυχώς, η ανταπόκριση της Πολιτείας στα αιτήματά μας για καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων τουλάχιστον μέχρι τις 30/09/2021 όχι μόνο δεν είναι η αναμενόμενη, αλλά έχει συρρικνωθεί και το χρονικό περιθώριο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία (15/09/2021 αντί 15/10/2021).

Συνεπώς, ως εκπρόσωποι του λογιστικού κλάδου και δεδομένου ότι το πλήθος των φορολογικών δηλώσεων που εκκρεμεί προς υποβολή είναι αδύνατον να υποβληθεί εμπρόθεσμα, λαμβανομένων υπόψη και των συστημικών δυσχερειών, θεωρούμε χρέος μας να σας ενημερώσουμε - προκειμένου με τη σειρά σας να ενημερώσετε τα μέλη σας - ότι το διαθέσιμο χρονικό διάστημα που έχει δοθεί για τις φορ. δηλώσεις Νομικών Προσώπων και Φυσικών Προσώπων (10/09/2021) - αλλά και για τις δηλώσεις των Φυσικών Προσώπων που συμμετέχουν σε Νομικά Πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία (15/09/2021) δεν επαρκεί και, δυστυχώς, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιβολής προστίμων εκπρόθεσμων υποβολών.

Για τον λόγο αυτό, αλλά και επειδή η παράταση μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου δεν επηρεάζει τα κρατικά έσοδα, ζητάμε και τη δική σας ενεργοποίηση, προκειμένου τα μέλη σας να μην επιβαρυνθούν οικονομικά με πρόστιμα σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία για την αγορά.

Να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των φορ. δηλώσεων που εκκρεμεί προς υποβολή είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που δείχνει ο στατιστικός πίνακας, διότι στο σύνολο των υποβληθεισών δηλώσεων που απεικονίζονται στατιστικά συμπεριλαμβάνεται και ένας σημαντικός αριθμός δηλώσεων, οι οποίες είναι τροποποιητικές των αρχικών και είχαν υποβληθεί πριν από τις 07/07/2021, ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η πλήρωση των στοιχείων της πλατφόρμας και συνεπώς αποτελεί την έναρξη πλήρους και ουσιαστικής λειτουργίας του συστήματος υποβολής δηλώσεων».

φωτογραφία pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News