Ξεκάθαρη προειδοποίηση κτηνοτρόφων: Άμεσες απαντήσεις... αλλιώς κινητοποιήσεις

Κρήτη
Ξεκάθαρη προειδοποίηση κτηνοτρόφων: Άμεσες απαντήσεις... αλλιώς κινητοποιήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκάθαρη προειδοποίηση από τους κτηνοτρόφους στην κυβέρνηση - Ζητούν οικονομική στήριξη

Σε κινητοποιήσεις διαρκείας αν δε δουν άμεσα “φως” στα αιτήματά τους, γεγονός που τους κάνει να επιδιώκουν και ακόμα πιο ενωτικές διαδικασίες σε επίπεδο συνδικαλιστικών οργάνων, θα προχωρήσουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας, βάζοντας χθες στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης δύο αιτήματα αιχμής: γενναία στήριξή τους με κονδύλια μέσα από τα “de minimis” και, ταυτόχρονα, διεκδικούν από τους εμπόρους των προϊόντων τους καλύτερες τιμές στο πρόβειο και στο αγελαδινό γάλα.

Για να κατέβουν στους δρόμους ενωμένοι σαν γροθιά, συμφώνησαν να προχωρήσουν αύριο Πέμπτη σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ τους, ώστε να ενώσουν τη φωνή τους και με τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, που συνεδριάζει στην Αθήνα για μια σειρά “καυτών” ζητημάτων, που δεν αφορούν μόνο τους κτηνοτρόφους, αλλά γενικότερα τον πρωτογενή τομέα, όπως και τους καταναλωτές!

«Θα στείλουμε εγγράφως τα αιτήματά μας στον υπουργό αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, με βασικότερο ζήτημα, που έχει σχέση με την επιβίωσή μας, το κόστος- “φωτιά” των ζωοτροφών, που φαίνεται πως θα μας απασχολεί για πολύ χρόνο ακόμα», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου και μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής των Κτηνοτρόφων Γρύλλος Παπαδάκης.

«Εμείς την Πέμπτη το βράδυ (σ.σ. αύριο) θα προχωρήσουμε σε τηλεδιάσκεψη προκειμένου να πετύχουμε τη συμμετοχή όλων», όπως μας είπε χαρακτηριστικά. «Θα πιέσουμε με κάθε τρόπο προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει στην καταβολή έκτακτης ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους της χώρας όσο γίνεται πιο γρήγορα και να δούμε, από την άλλη, τι θα κάνουμε και με την επιδότηση στην αγορά των ζωοτροφών. Το φαινόμενο δε θα το ζήσουμε μέχρι τον Οκτώβριο ή μέχρι τον Ιανουάριο. Πολύ φοβούμαστε ότι για χρόνια ακόμα θα υπάρχει αυτό το φαινόμενο για τη χώρα μας και κυρίως για τη νησιωτική Ελλάδα», όπως λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης.

Στο μεταξύ, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα γίνει και σε επίπεδο Κρήτης η συνάντηση των κτηνοτροφικών συλλόγων με τους μεγάλους τυροκόμους και τους συνεταιρισμούς που συγκεντρώνουν το αιγοπρόβειο γάλα στο νησί. «Εμείς θα θέσουμε το αίτημα να μας πληρώνουν το γάλα μας στα 1,20 με 1,25 ευρώ το κιλό. Αλλιώς θα σταματήσουμε να αρμέγουμε τα ζώα μας», λέει χαρακτηριστικά ο Γρύλλος Παπαδάκης.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έρχεται να βάλει ένα σοβαρό “χαράτσι” στις πλάτες των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Είναι ένα χαράτσι 20 λεπτών ανά αιγοπρόβατο σε ετήσια βάση, έξτρα εισφορά 1,5 ευρώ ανά βοοειδές και 40 λεπτά ανά χοίρο. «Είναι μια “βόμβα” και σε αυτό έχει τεράστια ευθύνη η Περιφέρεια. Θα πληρώνει ο κάθε κτηνοτρόφος. Δηλαδή έχεις 1.000 πρόβατα στην κτηνοτροφική σου δήλωση; Θα έχεις ένα κόστος 200 ευρώ τον χρόνο. Θα σου τα κρατάει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και όταν ψοφάνε τα ζώα, λέει, θα έρχεται η Περιφέρεια να σου τα μαζεύει. Δηλαδή κάτι βλακείες... Πάνω στο ένα έρχεται το άλλο... Και είναι άλλη μια αιτία για μας, ώστε πραγματικά να ξεχειλίσει το ποτήρι», σχολιάζει στην εφημερίδα μας ο Γρύλλος Παπαδάκης.

ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

Με πιστόλι στον κρόταφο...

Από την πλευρά του, το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζει ότι για το ζήτημα αυτό η χώρα μας είναι με το... πιστόλι στο κρόταφο από την Ε.Ε. Το σχετικό πρόγραμμα έχει ένα κόστος 25 εκατομμυρίων ευρώ. Και το υπουργείο εκτιμά πως, αν όλοι οι κτηνοτρόφοι πληρώσουν το τέλος, θα συγκεντρώνεται κάθε χρόνο ένα ποσό της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ για την ελάφρυνση του κράτους.

Αυτό το τέλος θα πρέπει να το πληρώνει ο κάθε κτηνοτρόφους εντός τριμήνου από την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ.

«Ο κόσμος θα βγει στους δρόμους σύντομα. Και θα είναι και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 2017 ήμασταν 47 μέρες στους δρόμους. Τώρα εκτιμώ ότι θα διανύσουμε τρίμηνο», καταλήγει.

(Φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News