Οικονομία Ελλάδα

Κορινθιακή σταφίδα: Με το καλημέρα η... «βουτιά»

Να υπενθυμίσουμε ότι κοινό αίτημα Κρήτης και Πελοποννήσου είναι να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση την απόσυρση της περυσινής σταφίδας

Με το καλημέρα έκανε «βουτιά» η τιμή της κορινθιακής σταφίδας, για λόγους που δε βρίσκονται μακριά από τη δική μας σταφίδα, τη σουλτανίνα.

Για 1,10 ευρώ το κιλό στον παραγωγό μιλούν ήδη έμποροι με φόντο το αδιάθετο στοκ, χωρίς βέβαια η Κρήτη να έχει τόσο μεγάλα αποθέματα.

Συγκεκριμένα, με φόντο το αδιάθετο στοκ των 8.000 τόνων, οι πρώτες κουβέντες από ιδιώτες εμπόρους περιστρέφονται γύρω από τα 1,10 ευρώ/κιλό, νούμερο που απέχει πολύ από τα 1,55-1,60 ευρώ/κιλό στα οποία κινήθηκε κατά κανόνα πέρυσι η τιμή παραγωγού. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο φετινός τρύγος αναμένεται μειωμένος, λόγω του καύσωνα που “χτύπησε” ένα σημαντικό κομμάτι των αμπελιών.

Να υπενθυμίσουμε ότι κοινό αίτημα Κρήτης και Πελοποννήσου είναι να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση την απόσυρση της περυσινής σταφίδας. Για την Κρήτη υπάρχουν οι προβλέψεις πως πρόκειται για 700 τόνους. Αλλά στην Πελοπόννησο μιλάμε για χιλιάδες τόνους της περυσινής χρονιάς.

Τα αποθέματα σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλονται στη δεύτερη καραντίνα της περιόδου του 2020-2021, που δεν επέτρεψε τη διακίνηση του προϊόντος στην εσωτερική αγορά. Δε συζητάμε βέβαια για εξαγωγές. Δεν υπάρχει πλέον εξαγωγική περίοδος για τη σταφίδα, αφού στο εξωτερικό δεν έχει καμία τύχη, λόγω της εισβολής της φτηνότερης τουρκικής σταφίδας.

(Φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια