Στα όριά της & η κρητική κτηνοτροφία - «Από τον Οκτώβριο και μετά, θα δείτε καταστάσεις που ούτε τις φαντάζεστε»!

Κρήτη
Στα όριά της & η κρητική κτηνοτροφία - «Από τον Οκτώβριο και μετά, θα δείτε καταστάσεις που ούτε τις φαντάζεστε»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κρήτη συμμετέχει σε πανελλαδική συνάντηση σε μια ύστατη προσπάθεια διεκδίκησης κορωνοενίσχυσης, αλλιώς το έργο θα έχει... δυσάρεστο φινάλε

Η αρχή του τέλους για την κρητική αιγοπροβατοτροφία έχει έρθει. Και αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα στη στήριξη των κτηνοτρόφων της χώρας μας, με γενναίο κορωνοβοήθημα, από τον Οκτώβριο και μετά η Ελλάδα θα υποστεί μεγάλα πλήγματα, λόγω της εξαιρετικά μειωμένης παραγωγής του κρέατος και του γάλακτος. Υπό το βάρος αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, ο Σύλλογος και η Συντονιστική Ομάδα Ενεργών Κτηνοτρόφων Επαρχίας Λαγκαδά του νομού Θεσσαλονίκης διοργανώνουν πανελλαδική συνάντηση για τις 11 το πρωί της ερχόμενης Τρίτης 31 Αυγούστου, στον προαύλειο χώρο των Λουτρών του Λαγκαδά.

Την Κρήτη ως μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των κτηνοτρόφων θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλος Παπαδάκης, που, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, εξέπεμψε σήμα κινδύνου, λέγοντας πως, «από τον Οκτώβριο και μετά, θα δείτε καταστάσεις που ούτε τις φαντάζεστε»!

“Φωτιά” κατακαίει την οικονομία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της Κρήτης και ολόκληρης χώρας, από τις ολοένα και μεγαλύτερες αυξήσεις στο κόστος των ζωοτροφών. Η ξέφρενη από πέρυσι κούρσα των τιμών στο καλαμπόκι, στο μείγμα και στο τριφύλλι επιβαρύνει την Κρήτη ως νησιωτική περιοχή, σε πολλαπλάσιο βαθμό σε σχέση με την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Ήδη, σε πρόσφατη σύσκεψή τους, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι του νησιού συμφώνησαν σε μια ενιαία τιμή παράδοσης του γάλακτος όχι κάτω από 1,20 ευρώ το λίτρο. Θα ακολουθήσει, εξάλλου, νεότερη συνάντηση και με τους μεγαλύτερους τυροκόμους του νησιού, όπου θα τους ξεκαθαρίσουν οι συνδικαλιστές: «Αν δε μας πάρετε το γάλα στα 1,20 ευρώ το λίτρο, δε θα ξανα-αρμέξει κανείς κτηνοτρόφος, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε με τα 80 λεπτά που μας δίνετε στο κόστος εκτροφής λόγω των ζωοτροφών»!

«Η ακρίβεια θα χειροτερεύσει»

«Το πιο καυτό θέμα είναι η αύξηση των ζωοτροφών. Και όπως μας είπαν μεγαλέμποροι του τομέα των ζωοτροφών, η τιμή της ζωοτροφής δε θα πέσει καθόλου. Δηλαδή, θα διανύουμε όλο τον χρόνο με αυτές τις τιμές. Και έχουμε και την πληροφορία ότι όχι μόνο δε θα πέσει, αλλά θα έχουμε και νέα αύξηση», λέει με απόγνωση στην εφημερίδα μας ο Γρύλος Παπαδάκης.

Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, «αυτή η κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι εμείς ως χώρα πλέον, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουμε πάρα πολύ μειώσει τις δικές μας παραγωγές στις πρώτες ύλες των ζωοτροφών και αναγκαζόμαστε να κάνουμε εισαγωγές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι πρώτες ύλες έρχονται και από Αμερική αλλά και από ευρωπαϊκές χώρες. Και κυρίως, σε ό,τι αφορά τη σόγια, το μεγαλύτερο ποσοστό που έρχεται στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι μεταλλαγμένη. Και κανείς δεν μπορεί να ξέρει συνολικά για τις ζωοτροφές μας, όπως μας είπε ο συνδικαλιστής, ποια είναι η μεταλλαγμένη και ποια όχι.

Όσο για τις τιμές; Τα παραδείγματα... κόβουν την ανάσα. «Το 40κιλο σακί καλαμποκιού το αγοράζουμε σήμερα στα 44,80 ευρώ, από 8,80 με 9 ευρώ πέρυσι... Κι έχει 17,70 με 18 ευρώ το 40κιλο σακί το μείγμα, όταν πέρυσι δε στοίχιζε πάνω από 12,50 με 13 ευρώ»...

Όσο για τις τιμές στα γάλα και το κρέας; Στα 80 λεπτά το κιλό η τιμή στο γάλα. Στα 5,5 ευρώ το κιλό η τιμή στο κρέας στα αμνοερίφια... Σε καμία περίπτωση οι αιγοπροβατοτρόφοι δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδά τους...

«Δεν πουλάμε...»

«Συνεδριάσαμε στο Ρέθυμνο οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Μυλοποτάμου, Αμαρίου, Ρεθύμνου, Ανωγείων και Χανίων και συμφωνήσαμε ότι δεν πουλάμε κάτω από 1,20 ευρώ το κιλό. Διότι, εμείς εδώ στην Κρήτη, έχουμε το τεράστιο κόστος της ζωοτροφής. Γιατί εμείς εδώ στην Κρήτη δεν ταΐζουμε το ζώο 100 με 200 γραμμάρια. Εμείς ταΐζουμε πάνω από 1,5 κιλό το ζώο ημερησίως, χωρίς το τριφύλλι που πρέπει να φάει το ζώο τουλάχιστον 1 με 1,5 κιλό. Και να φανταστείτε ότι το τριφύλλι αυτή τη στιγμή πάει στα 41 λεπτά το κιλό. Και ήταν πέρυσι στα 32 λεπτά το κιλό. Εμείς θα ξανασυνεδριάσουμε. Θα καλέσουμε τους προέδρους των συνεταιρισμών που μαζεύουν γάλα. Θα καλέσουμε και κάποιους μεγαλοτυροκόμους και θα τους πούμε ότι, αν δε δεχτούν αυτή την τιμή, η απόφασή μας είναι ότι δε θα αρμέξει κανένας. Δε θα μπορούμε να παράγουμε με τα 80 με 85 λεπτά που μας παίρνουν αυτή τη στιγμή το γάλα...».

Σε ό,τι αφορά το κρέας, η τιμή των 5,5 ευρώ το κιλό στο αρνί, με βάση τα περυσινά δεδομένα, δε θα ήταν κακή. Αλλά φέτος δεν καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του κτηνοτρόφου λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων των ζωοτροφών από πέρυσι μέχρι φέτος. «Εάν δεν πέσουν οι τιμές στις ζωοτροφές, εμείς ζητάμε τιμή παραγωγού πάνω από 7 ευρώ το κιλό», όπως μας εξηγεί.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ

Ο “θάνατος” του κτηνοτρόφου

«Δύο χρόνια τώρα, με τον κορωνοϊό, το κράτος δε μας έχει βοηθήσει. Έχουμε δει ένα υπουργείο με ρυθμούς χελώνας. Δεν έχει ανταποκριθεί καθόλου στις ανάγκες του κτηνοτροφικού τομέα. Δεν έχει δώσει τίποτα στον κτηνοτροφικό τομέα. Πήραμε μόνο 4 ευρώ ανά κεφάλι ζώου πέρυσι. Φέτος, που οι τιμές των ζωοτροφών έφτασαν στα ύψη και είναι σταθερές οι τιμές στο γάλα και στο κρέας, εμείς ζητάμε μια σημαντική κορωνοενίσχυση. Να δώσει μια έκτακτη ενίσχυση μέσα από τα de minimis, αλλιώς η παραγωγή θα συρρικνωθεί. Θα δούμε φαινόμενα από τον Οκτώβρη και μετά που δε θα τα φανταζόμαστε. Η ζωοτροφή μέχρι τότε θα έχει φτάσει τα 22 ευρώ το τσουβάλι»! Ήδη, όπως καταλήγει ο ίδιος, «είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις των κτηνοτρόφων που σφάζουν τα ζώα τους γιατί δεν μπορούν να τα συντηρήσουν. Τι να προτιμήσουν; Να ταΐσουν τα παιδιά τους ή τα ζώα τους; Και τώρα που ανοίγουν τα σχολεία και τα παιδιά μας θέλουν σχολικές τσάντες, εμείς πού θα βρούμε τα χρήματα να τους τις πάρουμε; Θα το κάνουμε όπως παλιά; Να βάζουμε τα βιβλία των παιδιών μας σε πλαστικές σακούλες; Δυστυχώς, την ώρα που όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες πηγαίνουν μπροστά, η Ελλάδα παραμένει 25 χρόνια πίσω...».

Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της χώρας δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να ξεσηκωθούν, σε περίπτωση που ούτε ετούτη τη φορά βρουν ανταπόκριση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

(Φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News