Στο «στόχαστρο» οι ανεμβολίαστοι: «Άδικα και αποσπασματικά τα μέτρα»

Κρήτη
Στο «στόχαστρο» οι ανεμβολίαστοι: «Άδικα και αποσπασματικά τα μέτρα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιχειρηματίες της εστίασης, εργατικοί φορείς και εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την αντίθεση τους στα μέτρα της κυβέρνησης

Δεν είναι ευνοϊκές οι αντιδράσεις των φορέων για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα οποία θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου. Οι επιχειρηματίες της εστίασης, οι εργατικοί φορείς και οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους διά των εκπροσώπων τους, που μίλησαν στη “Νέα Κρήτη”. Όπως έκαναν σαφές, τα μέτρα αυτά είναι άδικα για μεγάλο μέρος του εργασιακού πληθυσμού της Ελλάδας, ενώ μπορούν να χαρακτηριστούν και αποσπασματικά, με την έννοια πως δε θα επιλύσουν το πρόβλημα των μη εμβολιασμένων.

Όπως ανέφεραν, η κυβέρνηση έπρεπε - και πρέπει μέχρι και τώρα - να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεκινήσει μια επικοινωνιακή στρατηγική. Τα μέτρα αυτά «εξουθενώνουν αντοχές του κόσμου», ενώ οι ανεμβολίαστοι «θα επιμείνουν στη λογική και νοοτροπία του μη εμβολιασμού», τονίζουν.

Συγκεκριμένα, χθες ανακοινώθηκαν τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Είναι μέτρα που για τον εμβολιασμένο κόσμο σημαίνει πως «η κανονικότητα» επιστρέφει, ενώ ο μη εμβολιασμένος πληθυσμός θα πληρώσει ακριβά “το μάρμαρο”. Στο πλαίσιο αυτό, η “Νέα Κρήτη” συνομίλησε με φορείς της εστίασης, της εκπαίδευσης και της εργασίας σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσει αντιδράσεις.

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ

«Ο χειμώνας θα είναι βαρύς»

Απώλεια τζίρου, έλλειψη επικοινωνιακής στρατηγικής από την πλευρά της κυβέρνησης και αντικατάσταση του ρόλου του αστυνόμου από τους ιδιοκτήτες μαγαζιών είναι τα σημεία στα οποία επικεντρώνονται και τα οποία αναφέρουν στη “Νέα Κρήτη” οι ιδιοκτήτες μαγαζιών εστίασης και επισιτισμού. Η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρηματιών Εστίασης και Επισιτισμού, Μαρία Αντωνακάκη, υποστήριξε πως οι επιχειρηματίες θα μπουν σε μια «νέα κανονικότητα», καθώς θα τεθεί εύλογα υπό αμφισβήτηση η βιωσιμότητα των μαγαζιών. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ερμηνεύοντας τα μέτρα για την εστίαση, ο χειμώνας θα είναι βαρύς. «Τα μέτρα ήταν αναμενόμενα λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού και των μεταλλάξεων, αλλά εμείς είχαμε προετοιμαστεί γι’ αυτό το σενάριο. Είναι σαφώς θετικό στοιχείο ότι πλέον μπορούμε να έχουμε 100% πληρότητα, καθώς προηγουμένως είχαμε μόνο 85%. Όμως, δε γνωρίζουμε εάν υπάρχει επάρκεια σε αριθμό εμβολιασμένων πελατών για να είναι βιώσιμα τα μαγαζιά. Θα υπάρξει απώλεια τζίρου, καθώς δεν έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί.

Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος. Εξαιτίας της μη μεγάλης εμβολιαστικής κάλυψης, δε θα υπάρχει αντίστοιχη προσέλευση. Και θα είμαστε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση καθώς θα κληθούμε να κάνουμε διαχωρισμό των πελατών. Στο θέμα των εργαζομένων, υπάρχει μια άτυπη υποχρεωτικότητα από την πλευρά τους να πληρώνουν μόνοι τους τα rapid tests. Ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να επιλέξει εάν θα πληρώνει ή θα κάνει το εμβόλιο. Εάν η Πολιτεία δε στηρίξει τα μαγαζιά που δε θα έχουν μεγάλους τζίρους, φοβόμαστε ότι δε θα ανοίξουν και ιδίως τα μεγάλα μαγαζιά μαζικής εστίασης που δε θα μπορούν να συμπληρώνουν το ποσοστό για να αποκτούν την πολυπόθητη πληρότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αντωνακάκη. «Ο Σύλλογος προχωρά σε επιστολή η οποία θα κάνει σαφές σε όλους τους επιχειρηματίες να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να βγούμε από τα αδιέξοδα. Δε θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να μην τηρούνται τα μέτρα από τα μέλη του. Γιατί, σε περίπτωση που δεν τηρούνται, ο Σύλλογος θα είναι απέναντι σε αυτούς», τόνισε.

ΝΙΚΟΣ ΡΗΓΑΚΗΣ

«Η κυβέρνηση θέλει να “εξαντλήσει” την εστίαση»

Ο αντιπρόεδρος των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης Ηρακλείου, Νίκος Ρηγάκης, σχολιάζοντας το μέτρο που υπαγορεύει οι εμβολιασμένοι να μην μπαίνουν σε εσωτερικό χώρο εστίασης, υπογράμμισε: «Το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει φέρει κάποια καινούργια τροποποίηση. Ό,τι ίσχυε πριν, ισχύει και τώρα για τους εσωτερικούς χώρους. Μόνο οι εμβολιασμένοι μπορούν να “συμμετέχουν” στην εστίαση σε εσωτερικούς χώρους. Από εκεί και πέρα, όπως όλα δείχνουν, αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση δεν είναι η μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά το πώς θα καταφέρει να “εξαντλήσει” την εστίαση. Θεωρεί πως η εστίαση είναι η πηγή εξάπλωσης του κορωνοϊού και εκεί “χτυπάει”. Παράλληλα, βλέπουμε εικόνες συνωστισμού και συγχρωτισμού σε πολλές περιπτώσεις, όπου δεν τηρείται κανένα μέτρο και δε διενεργείται κανένας έλεγχος».

Ο κ. Ρηγάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στους εργαζόμενους της εστίασης, που θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα δύο τεστ για να πηγαίνουν στον χώρο εργασίας τους, λέγοντας: «Είναι ένα μέτρο με το οποίο θέλει η κυβέρνηση να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί. Δεν εστιάζει στο κύριο πρόβλημα που είναι να πείσει η ίδια τον κόσμο να εμβολιαστεί. Όταν παίρνει τέτοια μέτρα, η κυβέρνηση δεν πείθει. Αντίθετα, απομακρύνει τον κόσμο από το να εμβολιαστεί. Εμείς ως Σωματείο φροντίζουμε να λέμε παντού και προς κάθε κατεύθυνση ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε επίπεδο εμβολιαστικής επάρκειας για να φύγουμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΩΠΑΣΗΣ

«Θα πρέπει να πάρουμε τον ρόλο του αστυνόμου»

«Η κυβέρνηση μας φέρνει σε μια αρκετά δύσκολη θέση απέναντι στους φίλους και πελάτες μας που δεν είναι εμβολιασμένοι και για τους οποίους θα πρέπει να πάρουμε τον ρόλο του αστυνόμου και να τους διώχνουμε. Να διώξουμε και τους τελευταίους πελάτες που έρχονταν στα καταστήματά μας. Η κυβέρνηση μας κάνει χωροφύλακες... Και τίθεται εύλογα το ερώτημα: Ποιος θα βγάλει έξω τον πελάτη-φίλο του που δεν έχει εμβολιαστεί, όταν έχει πέσει κατακόρυφα το ποσοστό του κόσμου που πήγαινε στην εστίαση με σκοπό να πιει ένα καφέ ή να φάει; Μας έχουν σε καθεστώς lockdown και ο διαχωρισμός εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων δεν έχει λογική. Εμείς ζητάμε άμεση οικονομική στήριξη στα μαγαζιά της εστίασης. Οι γιατροί και οι επιδημιολόγοι δε βλέπουν την κοινωνική πραγματικότητα ως έχει. Αναμένω ως ιδιοκτήτης μαγαζιού περισσότερη σοβαρότητα από τον ιατρικό κόσμο. Εμείς πάμε για “λουκέτο”.

Ο πρωθυπουργός έπρεπε να αφήσει την αγορά να δουλέψει. Και ρωτάω: Εμείς που δουλεύουμε τα μαγαζιά μας, τα οποία έχουν μπει σε καθεστώς περιορισμένου lockdown, βραδινές ώρες, θα λάβουμε κάποια αποζημίωση; Ενδεχομένως όχι. Έτσι και αλλιώς, η κυβέρνηση βλέπει δυο μέτρα και δυο σταθμά, καθώς επιτρέπει τους συνωστισμούς σε δημόσιους χώρους και “καταργεί” την εστίαση», αναφέρει με τη σειρά του ο ταμίας του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Εστίασης και Επισιτισμού, Κωνσταντίνος Σωπασής, σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης, που με απόφασή της επιβάλλει από 13 Σεπτεμβρίου οι μη εμβολιασμένοι να μην μπαίνουν σε μαγαζιά εστίασης.

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΡΗΓΑΚΗΣ

«Έχουν δημιουργήσει εμφυλιοπολεμικό κλίμα»

Για διαμόρφωση εμφυλιοπολεμικού κλίματος έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Ζαχαρίας Ρηγάκης, αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης η οποία υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς να κάνουν δύο τεστ τα οποία θα πληρώνουν από την τσέπη τους. Αυτό σημαίνει πως δημιουργούνται εκπαιδευτικοί “δύο ταχυτήτων”, με τις αντιδράσεις να είναι πολλές και έντονες. Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάνουν σαφές πως η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για το άνοιγμα των σχολείων. Συγκεκριμένα, η κ. Κεραμέως έχει τονίσει πως η εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα θα ξαναμπεί στην κανονικότητα, ωστόσο χθες ο Βασίλης Κικίλιας ανήγγειλε πως όσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν εμβολιαστεί θα κάνουν δύο τεστ, τα οποία δε θα διατίθενται δωρεάν αλλά θα τα πληρώνουν οι ίδιοι. Στο ίδιο πλαίσιο, οι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self tests την εβδομάδα. Ο Ζαχαρίας Ρηγάκης, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, έκανε σαφές πως τα μέτρα που η κυβέρνηση θα εφαρμόσει στους εκπαιδευτικούς δε χρήζουν λογικής ερμηνείας και εξήγησης...

«Πρόκειται για μια αρκετά δύσκολη κατάσταση, όπου η πολιτική εξουσία έχει τον ρόλο εκδικητών-τιμωρών. Δεν υπάρχει λογική να πληρώνουν οι εκπαιδευτικοί από την τσέπη τους εργαστηριακά τεστ. Οι μαθητές από την πλευρά τους θα μπαίνουν στις σχολικές αίθουσες με self tests τα οποία είναι στην προσωπική ευθύνη του καθενός. Δε γνωρίζουμε εάν θα τα κάνουν. Οι υπόλοιποι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα θα χρειάζονται ένα και οι εκπαιδευτικοί θα χρειάζονται δύο. Δεν υπάρχει λογική. Αντί να λάβει η κυβέρνηση ουσιαστικά και σοβαρά υγειονομικά μέτρα με σκοπό να ανοίξουν τα σχολεία - που αυτή τη φορά ανοίγουν με τα χειρότερα υγειονομικά δεδομένα - έχει τον ρόλο του τιμωρού σε όσους δεν μπαίνουν στη δική της λογική. Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα που δεν ξέρω πού μπορεί να οδηγήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Γ. ΜΑΚΡΑΚΗΣ

«Χωρίς μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων»

Για μη λήψη απαραίτητων και ουσιαστικών μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων από την πλευρά της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Γιώργος Μακράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση συζητάει αποκλειστικά και μόνο τους εμβολιασμούς, χωρίς να ασχολείται με τα ιδιαίτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η εκπαιδευτική κοινότητα το προσεχές φθινόπωρο. «Αυτή τη στιγμή, η επαγγελματική ομάδα των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί κατά 80% σε πανελλαδικό επίπεδο. Σε αυτό το ποσοστό κινούμαστε και στον νομό Ηρακλείου. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει μεταβιβάσει τη συζήτηση όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων μόνο στο κομμάτι του εμβολιασμού.

Μέσα από την πραγματικότητα και τα επιστημονικά δεδομένα, κάποιος, είτε είναι εμβολιασμένος είτε δεν είναι, μπορεί να κολλήσει και να μεταδώσει τον ιό. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο στην κατεύθυνση της θωράκισης του σχολείου προκειμένου να λειτουργήσει με ασφάλεια εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Το μόνο που κάνει είναι να βάλει τιμωρητικές διατάξεις στους εργαζόμενους-εκπαιδευτικούς, σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Προφανώς διαφωνούμε στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή ο εκπαιδευτικός να πληρώνει χρήματα από τον μισθό του για να κάνει δύο τεστ εβδομαδιαίως. Το μέτρο από μόνο του δεν προσφέρει απολύτως τίποτα. Θεωρούμε ως συνδικάτο πως το εμβόλιο είναι ένα σημαντικό ατομικό “όπλο” προστασίας του καθενός. Μπορεί ο εμβολιασμένος, όμως, να κολλήσει και να μεταδώσει τον ιό. Η κρατική μέριμνα δε θα πρέπει να ήταν στο πλαίσιο τιμωρητικών διατάξεων για τους μη εμβολιασμένους, αλλά στο να θωρακίσει τα σχολεία με έναν προληπτικό έλεγχο ο οποίος πρέπει να γίνεται στα σχολεία με τεστ, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε δεν είναι εμβολιασμένοι.

Ένα δεύτερο μέτρο είναι η αραίωση των τμημάτων, δηλαδή μικρότερες αίθουσες. Υπάρχουν αίθουσες που μπορούν να αξιοποιηθούν για μικρότερο αριθμό μαθητών στα τμήματα. Ένα τρίτο μέτρο είναι η πρόσληψη ενός ικανοποιητικού αριθμού καθαριστριών. Δυστυχώς, το υπουργείο Εσωτερικών διαμόρφωσε τη βάση τρίωρου και όχι πλήρους ωραρίου. Δε θα έχουμε προσωπικό καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων, που πρέπει να απολυμαίνονται οι χώροι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακράκης.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΡΓΙΑΣ

«Η κυβέρνηση να εξαντλήσει τη σοβαρότητά της και στους εργοδότες»

Την άποψη πως η κυβέρνηση οφείλει να δείξει ευαισθησία σε ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και πως τα τεστ που θα κάνουν οι εργαζόμενοι πρέπει να διατίθενται δωρεάν εκφράζουν στη “Νέα Κρήτη” εργασιακοί φορείς και στελέχη του Εργατικού Κέντρου. Όπως αναφέρουν, οι μη εμβολιασμένοι πρέπει να κάνουν τεστ και πρέπει να υπάρχει συνεπής έλεγχος για την αποφυγή διασποράς του ιού, ωστόσο δεν πρέπει για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι να πληρώσουν ακριβά το συγκεκριμένο κόστος. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, υποστήριξε πως η επίσημη θέση του ΕΚΗ κινείται προς την κατεύθυνση του εμβολιασμού, ο οποίος είναι αναγκαίος και απαραίτητος, όπως είπε.

Ωστόσο, ο ίδιος κρίνει απαραίτητο να υπάρξει μια επικοινωνιακή στρατηγική από την πλευρά της κυβέρνησης με σκοπό να εμβολιαστεί ο κόσμος. «Η επίσημη θέση μας είναι υπέρ του εμβολιασμού. Είναι θετικό να συγκροτήσουμε ένα “τείχος ανοσίας” απέναντι στον ιό. Δε μπορεί να υποχρεωθεί, ωστόσο, κάποιος. Κάποιοι άνθρωποι φοβούνται εξαιτίας της έλλειψης ενημέρωσης ή η πηγή ενημέρωσης δεν είναι σωστή. Δημιουργεί ταλαιπωρία και επιπλέον έξοδα. Είναι θετικό να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, να μη φοβάται ο κόσμος και να ενημερωθεί καλύτερα. Σε αυτό, πρωταγωνιστικό ρόλο πρέπει να έχει η κυβέρνηση, η οποία πρέπει να προχωρήσει σε μια καμπάνια ενημέρωσης έτσι ώστε κάποιοι άνθρωποι που φοβούνται αυτή τη στιγμή να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να εμβολιαστούν», ανέφερε ο κ. Βοργιάς.

Σχολιάζοντας το μέτρο πως σε κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης διατηρεί, βάσει νόμου, το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι ή όχι, ο κ. Βοργιάς υποστήριξε: «Τίθενται προσωπικά δεδομένα και ιατρικά απόρρητα. Θα θέλαμε αυτήν τη σοβαρότητα να μην την εξαντλεί η κυβέρνηση μόνο στους εργαζόμενους, αλλά να την εξαντλεί και στους εργοδότες οι οποίοι “ασελγούν” πάνω στους εργαζόμενους με “μαύρη” εργασία, με υπερωρίες και έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Η κυβέρνηση δεν είναι επιθετική σε αυτό το κομμάτι. Δε θα πρέπει να ασκεί επίθεση μόνο στους εργαζόμενους, αλλά θα πρέπει να δει και τα γενικότερα ζητήματα που απασχολούν τον χώρο της εργασίας».

ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ

«Να είναι δωρεάν τα τεστ στους εργαζόμενους»

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου και αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νίκο Κοκολάκη, ο οποίος έκανε σαφές πως τα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού είναι αναγκαία, αλλά πρέπει να διατίθενται δωρεάν στον εργαζόμενο. «Για εμάς τα τεστ πρέπει να διατίθενται δωρεάν. Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τους τρόπους να τα χορηγεί στους εργαζόμενους. Είχαμε υποστηρίξει από την αρχή πως εκεί όπου διενεργούνται τα rapid tests, όπως στην πλατεία Ελευθερίας και στην Αγία Αικατερίνη, το ωράριο πρέπει να διευρυνθεί ώστε να προλαβαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι να κάνουν δωρεάν τον έλεγχο. Και επίσης, έχουμε υποστηρίξει πως πρέπει να γίνονται μαζικά rapid tests σε περιοχές όπως είναι η Χερσόνησος, τα Μάλια και το Γάζι. Η άποψή μας είναι αυτή: να γίνονται δωρεάν τα τεστ και να μην πρέπει ο εργαζόμενος να επιβαρύνεται με αυτό το κόστος. Πρέπει να διενεργούνται, αλλά το κόστος δεν πρέπει να επιβαρύνει τον εργαζόμενο», ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” ο Νίκος Κοκολάκης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News