Οικονομία Ελλάδα

Πυρόπληκτοι: Εκταμιεύονται αποζημιώσεις

Προτεραιότητα η "άμεση και γενναία στήριξη των πληττόμενων περιοχών"

Στην καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων στους δικαιούχους “Κρατικής Αρωγής” προχώρησε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών, «συνεπές προς το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση», όπως αυτό αποτυπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου της προηγούμενης εβδομάδας, και «με γνώμονα την ταχύτερη δυνατή αποζημίωση και στήριξη των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές συμπατριωτών μας», όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση.


Ειδικότερα, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς:
- 363 δικαιούχων, ποσό 2.342.578,59 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής.
- 308 δικαιούχων, ποσό 945.741,72 ευρώ ως αποζημίωση οικοσκευής.
- 169 δικαιούχων, ποσό 453.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις.
Έτσι, λοιπόν, σε λιγότερο από δύο ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για “Κρατική Αρωγή” στις πυρόπληκτες περιοχές (arogi.gov.gr) έχει διατεθεί, ήδη, ποσό συνολικού ύψους 3.741.320,31 ευρώ στους πρώτους 528 πολίτες (μοναδιαία ΑΦΜ), που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι.
Οι δικαιούχοι είδαν την πίστωση στους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στο TAXISnet έως το βράδυ, χθες, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας.
Προοπτικά, με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των αιτήσεων και των στοιχείων που υποβάλλονται, θα ακολουθήσουν νέες πληρωμές το επόμενο χρονικό διάστημα.
Συνολικά μέχρι τις 6 προχθές το απόγευμα είχαν κατατεθεί αιτήσεις από 1.054 μοναδικά ΑΦΜ, με δικαιούχους πληρωμής 800 μοναδικά ΑΦΜ (οι υπόλοιποι 254 είναι στις άλλες κατηγορίες π.χ. απαλλαγής ΕΝΦΙΑ). Το συνολικό ύψος του ποσού των αποζημιώσεων που έχουν αιτηθεί μέχρι τώρα οι πυρόπληκτοι πολίτες είναι 5.439.183 ευρώ.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι οι πληρωμές να γίνονται σε τακτική βάση, κάθε Τρίτη και Παρασκευή.


Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα arogi.gov.gr, ενεργοποιήθηκε στις 18 Αυγούστου. Μέσω αυτής, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από την 27η Ιουλίου και έως τη 13η Αυγούστου μπορούν - για πρώτη φορά - με μία μόνο αίτηση, η οποία επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης, να ζητήσουν τη χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή από το υπουργείο Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 30ή Σεπτεμβρίου 2021.


Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών έχουν θέσει ως προτεραιότητα την «άμεση και γενναία στήριξη των πληττόμενων περιοχών με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη δυνατή ανασυγκρότησή τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια