ΕΝΦΙΑ: «Έρχονται» μειώσεις ως και 50% - Ποιους αφορά

Οικονομία
ΕΝΦΙΑ: «Έρχονται» μειώσεις ως και 50% - Ποιους αφορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναμένεται να αναρτηθούν τέλη Σεπτεμβρίου

“Έρχονται” τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2021, που αναμένεται να αναρτηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και να τα “δει” ο κάθε φορολογούμενος μέσω TAXISnet στην “Προσωποποιημένη Πληροφόρηση”.

Αυτή την πληροφορία έδωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης, λέγοντας παράλληλα ότι «δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές ως προς τα ποσά που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά, γιατί δεν έχει τροποποιηθεί απολύτως τίποτα ούτε στις αντικειμενικές αξίες, ούτε στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Δημήτρη Χριστοφοράκη, «οι όποιες αλλαγές ανακοινώθηκαν σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από το επόμενο έτος, οπότε και θα έχουμε ουσιαστικές μεταβολές...».

Και συνεχίζει αναφέροντας πως «εκεί που αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ, είναι σε περιπτώσεις φορολογούμενων που πληρούν τα κριτήρια της μειωμένης καταβολής κατά 50% και αυτό οφείλεται κυρίως στο μειωμένο εισόδημα που θα εμφανίσουν πάρα πολλοί φορολογούμενοι, τόσο λόγω των αναστολών σύμβασης για φορολογούμενους που απασχολούνταν με μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα, όσο και για περιπτώσεις φορολογουμένων που ασκούσαν ένα επάγγελμα και λόγω των δυσκολιών από την υγειονομική κρίση ήρθαν να εμφανίσουν πάρα πολύ μειωμένα εισοδήματα. Αυτές οι περιπτώσεις των φορολογουμένων θα ωφεληθούν πληρώνοντας μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Κατά τα λοιπά δεν έχει αλλάξει τίποτα στον τρόπο υπολογισμού...».

Ο Δημήτρης Χριστοφοράκης ξεκαθαρίζει, μάλιστα, ότι «η μείωση κατά 50% ισχύει σε περιπτώσεις φορολογουμένων ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι θα εμφανίσουν μειωμένο εισόδημα κάτω από το όριο των 9.000 ευρώ και θα τηρούν και τα υπόλοιπα κριτήρια. Δηλαδή, έχουμε κτίσματα κάτω από 150 τ.μ. και η αντικειμενική αξία των κτισμάτων τους θα είναι, όπως ορίζει η κλίμακα για τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ, ανάλογα και με την οικογενειακή κατάσταση του κάθε φορολογουμένου. Δεν έχει σχέση, δηλαδή, με το αν έχουν χαρακτηριστεί οι φορολογούμενοι ως πληττόμενοι ή μη πληττόμενοι. Αν είναι στο Πρόγραμμα “Συν-Εργασία” ή στην αναστολή σύμβασης...».

Βέβαια, όπως διευκρινίζει, όσο χαμηλό εισόδημα και αν παρουσιάσει ο φορολογούμενος, μπορεί να “κοπεί” από την αντικειμενική αξία του ακινήτου του. Αν για παράδειγμα εκτός από τη μόνιμη κατοικία του έχει στο όνομά του και το πατρικό του σπίτι στο χωριό, τότε το πιθανότερο είναι να ξεπερνάει το όριο των 150 τ.μ. και αυτομάτως να αποκλείεται από δικαιούχους της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 50%.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης υπενθυμίζει ότι «ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται σε έξι μηνιαίες δόσεις, που ξεκινάνε η πρώτη δόση από τέλη Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται η καταβολή του στο τέλος Φεβρουαρίου, που είναι και η έκτη δόση. Είναι ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Πιθανό, εξάλλου, σενάριο που εξετάζεται για φέτος (λόγω της καθυστερημένης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς ήδη έχουν παραταθεί για τις 10 Σεπτεμβρίου και θεωρώ πως το υπουργείο εξετάζει και μια νέα παράταση) είναι να δοθεί στους φορολογούμενους, όπως και πέρυσι, το δικαίωμα να καταβάλουν δύο δόσεις μαζεμένες στις 31 Οκτωβρίου, ώστε να μην επιβαρυνθεί η δόση του Σεπτεμβρίου με πρόστιμα. Κι αυτό στην περίπτωση που είτε το υπουργείο θα αργήσει να “ανεβάσει” τα εκκαθαριστικά, είτε ο φορολογούμενος δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τη δόση του Σεπτεμβρίου...».

Οι δικαιούχοι απαλλαγής του 50%

Αναλυτικότερα, δικαιούχοι απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι οι φορολογούμενοι υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

* Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας, ήτοι:

- Άγαμος/η: έως 9.000 ευρώ,

- Έγγαμος (χωρίς εξαρτώμενα μέλη): 10.000 ευρώ,

- Έγγαμος (με ένα εξαρτώμενο μέλος): 11.000 ευρώ και

- Έγγαμος (με δύο εξαρτώμενα μέλη): 12.000 ευρώ.

* Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

* Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του να μην υπερβαίνουν τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο, και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

* Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Απαλλαγή κατά 100%

Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω χορηγείται πλήρης (100%) απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

* Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, ήτοι:

- Έγγαμος (με τρία εξαρτώμενα μέλη): 16.000 ευρώ,

- Έγγαμος (με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη): 17.000 ευρώ,

- Έγγαμος (με πέντε εξαρτώμενα μέλη): 18.000 ευρώ και

- Έγγαμος (με δύο εξαρτώμενα μέλη, το ένα με αναπηρία 80% και άνω): 15.000 ευρώ.

* Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος) να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

* Ο φορολογούμενος, ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Καταβολή του φόρου εισοδήματος

Στο μεταξύ, όπως ενημερώνει ο Δημήτρης Χριστοφοράκης, «έχει ξεκινήσει να καταβάλλεται ο φόρος εισοδήματος, με καταληκτική ημερομηνία την 27η Αυγούστου που πληρώνονται δύο δόσεις μαζεμένες. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος εξοφλήσει το σύνολο του φόρου στις 27/8, δικαιούται μείωση 3%. Εάν από τότε και μετά εξοφλήσει, δε δικαιούται μείωση. Σε περίπτωση που θα επιλέξει το διακανονισμό που δίνει το υπουργείο με τις 8 δόσεις, πληρώνει δύο δόσεις μαζεμένες τέλη Αυγούστου και συνεχίζει μετά τον Σεπτέμβρη έως τέλος Ιανουαρίου τα υπόλοιπα χρήματα σε μηνιαίες ισόποσες δόσεις. Μετά έχουμε τα τέλη κυκλοφορίας ως το τέλος του χρόνου, που πάντοτε πληρώνονται στη λήξη του Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News