Λιγοστά φέτος τα σταφύλια - Τη χαριστική βολή στους αμπελουργούς έριξε ο καύσωνας

Κρήτη
Λιγοστά φέτος τα σταφύλια - Τη χαριστική βολή στους αμπελουργούς έριξε ο καύσωνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι ζήτημα αν οι εξαγωγές φέτος φτάσουν τους 4.000 τόνους στα επιτραπέζια

Χωρίς να έχουν ξεπεράσει φέτος ούτε τους 4.000 τόνους, “κλείνουν” εντός της τρέχουσας εβδομάδας οι εξαγωγές του επιτραπέζιου σταφυλιού του νομού Ηρακλείου, όταν ο μέσος όρος των τελευταίων χρόνων δεν έπεφτε κάτω από τους 20.000 τόνους, με εξαίρεση την περυσινή χρονιά, που πάλι λόγω θεομηνίας δεν εξήχθησαν περισσότεροι από 12.000 τόνοι.

Τα στοιχεία αυτά αποκάλυψε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, κάνοντας λόγο για μία χρονιά που δεν έχει προηγούμενο, λόγω των καιρικών συνθηκών, με τον παρατεταμένο καύσωνα να έχει επιφέρει τη χαριστική βολή για τους αμπελουργούς του νομού Ηρακλείου, τόσο στο επιτραπέζιο σταφύλι όσο και στις οινοποιήσιμες και σταφιδοποιήσιμες ποικιλίες!

«Η εξαγωγική περίοδος, που άρχιζε τα προηγούμενα χρόνια την περίοδο αυτή, τώρα τελειώνει. Και τελειώνει με τεράστιες ζημιές. Δυστυχώς, οι ζημιές είναι μεγαλύτερες ακόμα και από τα επίπεδα που εμείς είχαμε υπολογίσει. Και αυτό φαίνεται και μέσα από τα στοιχεία των ΔΑΟΚ σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές των προηγούμενων χρόνων. Παρόλο που υπήρχαν ζημιές, δεν πέφταμε κάτω από τους 12.000 με 15.000 τόνους. Φέτος δε θα φτάσουμε ούτε τους 4.000 τόνους», λέει με αγανάκτηση και θλίψη προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

«Τα σταφύλια, πέρα από αυτά τα οποία κάηκαν, έχασαν και την εμπορικότητά τους. Διότι, ένα σταφύλι το οποίο υποβαθμίζεται από τον καύσωνα, χάνει πλέον την εμπορικότητά του και έτσι δεν μπορεί να πάει σε εξαγωγή», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή.

Στο ερώτημά μας για τα ποσοστά των ζημιών, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μιλάμε για ποσοστά πολύ μεγάλα, που φτάνουν ακόμα και στο 65% στα εξαγώγιμα σταφύλια. Κάποιοι παραγωγοί έχουν ζημιά στο 100%. Κάποιοι πρόλαβαν και έκοψαν, άλλοι δεν πρόλαβαν να κόψουν ούτε το 30% και έχασαν τα υπόλοιπα, ενώ είναι και οι παραγωγοί εκείνοι οι οποίοι δεν πρόλαβαν να κόψουν ούτε ένα κιλό σταφυλιού. Σε συνολικό επίπεδο όμως, η ζημιά ακουμπά το 65% και αυτό φαίνεται από τα στοιχεία. Κι ενώ αυτή την περίοδο ξεκινούσαν οι εξαγωγές σε άλλα χρόνια, φέτος η εξαγωγική δραστηριότητα σταματάει τώρα. Δεν είναι όμως μόνο τα εξαγώγιμα επιστραπέζια σταφύλια. Η φθορά υπάρχει και στα οινάμπελα και στα σταφιδάμπελα. Και η φθορά είναι πραγματικά μεγάλη».

Στο σημείο αυτό, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουν όλοι οι παραγωγοί την ίδια ζημιά. Εξ αυτού του λόγου δε δίνεται οριζόντια αποζημίωση. Γίνεται εξατομίκευση της ζημιάς. Οι γεωπόνοι βγαίνουν έξω και βλέπουν το αμπέλι του κάθε παραγωγού. Ανάλογα λοιπόν τη ζημιά που έχει, του βάζουν και τα ποσοστά. Το ευτύχημα είναι ότι αυτά είναι μέσα στα ασφαλιζόμενα αίτια. Δεν είναι κάποια ζημιά που σε άλλες περιπτώσεις ζητάμε να καλυφθεί μέσα από άλλα προγράμματα. Η ζημιά αυτή είναι μέσα στα ασφαλιζόμενα αίτια του κανονισμού του ΕΛΓΑ».

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΖΗΜΙΩΝ

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία

Στο μεταξύ, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, «η καταγραφή της ζημιάς γίνεται κανονικά. Οι γεωπόνοι είναι κάθε μέρα στα αμπέλια. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει πάρα πολύ καλά και δεν υπάρχει πρόβλημα. Και αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι οι παραγωγοί, για να τρυγήσουν τα εναπομείναντα σταφύλια, πρέπει να αφήσουν “μάρτυρες” δέκα κουρμούλες συνεχόμενες στη μέση του αμπελώνα ανά στρέμμα. Για παράδειγμα, έχουμε ένα στρέμμα, αφήνουμε δέκα κουρμούλες. Έχουμε δέκα στρέμματα, αφήνουμε εκατό κουρμούλες και πάει λέγοντας. Αλλά τις αφήνουμε στη μέση πάντοτε του αμπελώνα και συνεχόμενες ως δείγμα, για να καταγράψει ο γεωπόνος τα στοιχεία της ζημιάς. Και αυτό γίνεται, γιατί πρέπει και ο παραγωγός να σώσει ό,τι μπορεί να σώσει από τα σταφύλια του, εάν σώζεται. Ένα αμπέλι που δε σώζεται, το αφήνει ο παραγωγός εντελώς ατρύγητο και το βλέπει ο γεωπόνος όπως είναι. Και αυτές οι περιπτώσεις υπάρχουν γιατί είναι καμένες τελείως οι κουρμούλες. Και αυτό ισχύει και στα επιτραπέζια σταφύλια και στα σταφιδάμπελα και στα οινοποιήσιμα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News