Οικονομία Ελλάδα

Ο πληθωρισμός... δαγκώνει - Μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά είδη και υπηρεσίες

Η αύξηση του πληθωρισμού πλέον αντανακλάται σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, με πρώτα τα ενεργειακά προϊόντα και τα παράγωγά τους

Την ώρα που οι αμοιβές παραμένουν καθηλωμένες και η αύξηση του κατώτατου στο αστείο 2% δε φτάνει ούτε για... τσίχλες, οι αυξήσεις στα βασικά είδη και υπηρεσίες συνεχίζονται και οι καταναλωτές της χώρας βρίσκονται “με την πλάτη στον τοίχο”, αφού καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η αύξηση του πληθωρισμού πλέον αντανακλάται σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, με πρώτα τα ενεργειακά προϊόντα και τα παράγωγά τους. Τη μεγαλύτερη αύξηση είχε η τιμή του φυσικού αερίου (72,3%), με δεύτερη μεγαλύτερη την αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης (28,9%) και τα τελικά καύσιμα και τα λιπαντικά, τα οποία κατέγραψαν σε ετήσια βάση για τον Ιούλιο αύξηση 16,6%.
Αύξηση αρχίζει να καταγράφει από τον Ιούλιο και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που είχε άνοδο 0,7%, η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, οι καταναλωτές των ιδιωτικών εταιρειών έχουν ήδη δει όλη την αύξηση της τιμής βάσης του ρεύματος (πάνω από 50%) στους λογαριασμούς τους, τους τελευταίους μήνες.

Μαζί με τα καύσιμα, αύξηση κατά 11,4% σημείωσαν οι τιμές των εισιτηρίων αεροπλάνων και κατά 5,3% οι τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων.

Το πιο οδυνηρό για τα νοικοκυριά είναι ότι, μαζί με τα καύσιμα, έχουν αρχίσει να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και οι τιμές των τροφίμων, δείγμα ότι η απορρόφηση των εισαγόμενων αυξήσεων από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, όλους τους προηγούμενους μήνες, έχει αρχίσει να παίρνει τέλος. Συγκεκριμένα, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. καταγράφει για τον Ιούλιο αυξήσεις κατά 13,2% στο αρνί και το κατσίκι, 16,3% στα βρώσιμα έλαια (πλην ελαιολάδου), 6,6% στα νωπά ψάρια, 8% στα νωπά λαχανικά, 5,2% στα νωπά φρούτα, 3,5% στα τυριά και 2,6% στο ελαιόλαδο. Το μόνο είδος στο οποίο είχαμε μια αξιόλογη μείωση της τιμής (-3,8%) ήταν το χοιρινό κρέας, λόγω της εξομάλυνσης και των διεθνών τιμών του συγκεκριμένου προϊόντος μετά τη μεγάλη έλλειψη που υπήρξε το πρώτο τρίμηνο του χρόνου στην Κίνα.

Ανησυχητικό είναι πάντως ότι, μαζί με τις αυξήσεις που καταγράφονται σε τρόφιμα και καύσιμα, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. έχει αρχίζει να αποτυπώνει και αυξήσεις σε υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία, μοτέλ-πανδοχεία (2%) και στα εστιατόρια, καφέ και ζαχαροπλαστεία (0,3%). Οι αυξήσεις αυτές συμβαδίζουν με την άνοδο του τουρισμού και της εστίασης από τον περασμένο μήνα και αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς τα μηνύματα και για τον Αύγουστο είναι εξαιρετικά θετικά.

Ανοδική και η συνέχεια

Μετά τον Ιούλιο, ανοδικός αναμένεται ότι θα είναι ο πληθωρισμός και τον Αύγουστο. Οι προσδοκίες για ανάκαμψη των μεγάλων οικονομιών (κυρίως των ΗΠΑ) εκτίναξαν χθες τη διεθνή τιμή του πετρελαίου στα 70 δολάρια. Το κόστος μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών παραμένει υψηλό, καθώς και βασικά τρόφιμα.

Σε εσωτερικό επίπεδο, την άνοδο των τιμών αναμένεται να συντηρήσει εκδήλωση της αναβαλλόμενης κατανάλωσης και στην Ελλάδα, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, όχι μόνο καταναλωτικά προϊόντα αλλά και σε υπηρεσίες. Αν αποφύγουμε μια μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξη από το μέτωπο του κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο, τότε θα συνεχίζουν να αυξάνονται και οι τιμές σε τουρισμό, εστίαση και μεταφορές, λόγω κυρίως της ανόδου της τουριστικής κίνησης.

Επιπτώσεις και στις τιμές στα νωπά φρούτα και λαχανικά αναμένεται να υπάρξουν και από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές που είχαμε σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Τέλος, αναμένεται ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς οι αυξήσεις που έχει εγκρίνει από τον Ιούνιο η ΡΑΕ δεν έχουν περάσει στο σύνολό τους στα τιμολόγια νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια