Οικονομία Ελλάδα

Συντάξεις και εισφορές: Τι προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο

Προβλέπεται αύξηση, αν και μικρή, στις δαπάνες για τις συντάξεις

Την αναθεώρηση των προβλέψεων για τον προϋπολογισμό των Ταμείων το 2021 προς το χειρότερο προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής για την περίοδο 2022-2025. Όπως αναφέρει το capital.gr, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει πλεόνασμα στα Ταμεία ύψους 162 εκατ. ευρώ το 2021. Ωστόσο, η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2021, η οποία ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2020, προέβλεπε πλεόνασμα 393 εκατ. ευρώ. Συνεπώς αναμένεται να υπάρξει αρνητική απόκλιση 231 εκατ. ευρώ.
Η μείωση του προβλεπόμενου πλεονάσματος οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες: Κατά πρώτον στη μείωση των εσόδων από ρυθμίσεις και κατά δεύτερον στη μείωση της τακτικής κρατικής χρηματοδότησης.


Αναλυτικά, τα έσοδα από ρυθμίσεις αναμένεται να πέσουν φέτος κατά 35% ή 426 εκατ. ευρώ, καθώς θα ανέλθουν μόλις στα 768 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης για εισπράξεις ύψους 1,194 δισ. ευρώ. Βασικός λόγος δεν είναι άλλος από τις αναστολές πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων των πληττόμενων επιχειρηματιών, αλλά και τη δραματική μείωση των καταβολών “έναντι” οφειλής από τους οφειλέτες εκτός ρυθμίσεων. Ενδεικτικά, το ίδιο το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει πως φέτος τα Ταμεία χάνουν το ποσό των 114 εκατ. ευρώ από το “πάγωμα” των δόσεων για τους πληττόμενους εργοδότες και επαγγελματίες. Ήδη, στο α’ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την πρώτη τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ, τα έσοδα από ρυθμίσεις μειώθηκαν κατά 20%.


Κατά τ' άλλα το νέο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει μείωση της τακτικής κρατικής επιχορήγησης από τα 14,860 δισ. ευρώ (σ.σ. πρόβλεψη της εισηγητικής έκθεσης) στα 14,616 δισ. ευρώ. Αντίθετα, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει αύξηση, αν και μικρή, στις δαπάνες για τις συντάξεις. Συγκεκριμένα, αναμένεται να φτάσουν τα 29,284 δισ. ευρώ φέτος, έναντι πρόβλεψης για 29,235 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με πηγές του capital.gr, οφείλεται στην αναμενόμενη αύξηση της δαπάνης για κύριες συντάξεις (από τα 25,451 δισ. ευρώ στα 25,513 δισ. ευρώ), η οποία οφείλεται στις προκαταβολές συντάξεων οι οποίες πληρώνονται από τον Απρίλιο του 2021.


Από την άλλη μεριά, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει μια αύξηση των εσόδων από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Αναλυτικά, αναμένεται να φτάσουν τα 14,665 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 13,927 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται - σύμφωνα με αρμόδια στελέχη - ιδίως στην αύξηση της απασχόλησης έκτακτου προσωπικού στο Δημόσιο (π.χ. προσλήψεις λόγω COVID-19), η οποία αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα από εισφορές. Εξάλλου, ο κρατικός προϋπολογισμός θα αυξήσει σχεδόν κατά 1,154 δισ. ευρώ τη δαπάνη για την κάλυψη εισφορών των πληττόμενων εργαζόμενων. Έτσι, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει πως το κράτος θα καταβάλει στα Ταμεία το ποσό των 1,593 δισ. ευρώ για τις εισφορές όσων εργαζομένων βγήκαν σε αναστολή φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 439 εκατ. ευρώ.

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια