Σε αχαρτογράφητα νερά εργαζόμενοι και εργοδότες λόγω πανδημίας

Οικονομία
Σε αχαρτογράφητα νερά εργαζόμενοι και εργοδότες λόγω πανδημίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυρίαρχη η ανασφάλεια στην εργασία, καθώς η υγειονομική κρίση προκάλεσε ένα παλιρροϊκό κύμα που είναι άγνωστο που θα οδηγήσει

Κοινωνικά βαθύ κόστος, δυσοίωνο μέλλον και απρόβλεπτο εργασιακό καθεστώς ένεκα κορωνοϊού είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στο εργασιακό τοπίο, με τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους να μη διστάζουν να κρύψουν την ανησυχία τους για την επόμενη μέρα.

Η επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης είναι αβέβαιη, με τους επιχειρηματίες του Ηρακλείου να αισθάνονται ανασφάλεια σε περίπτωση εφαρμογής ενός νέου lockdown από την κυβέρνηση, ενώ και ο εργατικός κόσμος βιώνει έντονο αίσθημα ανασφάλειας λαμβάνοντας υπόψη πως η ανεργία στην Κρήτη έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη ένεκα της υγειονομικής κρίσης, αλλά και η εργασιακή επισφάλεια διογκώνεται.

Εύλογα συνάγεται το συμπέρασμα πως η υγειονομική κρίση είχε σαφές οικονομικό και εργασιακό αντίκτυπο. Εξαιτίας της διασποράς του ιού, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τις επιχειρήσεις. Καφετέριες, εμπορικά μαγαζιά και επιχειρήσεις επισιτισμού θεωρήθηκαν πολυσύχναστα μέρη και γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει την πολιτική του lockdown.

Μερικούς μήνες μετά με την υγειονομική κρίση να είναι ζωντανή και απτή στα μάτια του κάθε πολίτη, τόσο ο επιχειρηματικός όσο και ο εργατικός κόσμος δεν κρύβει την ανησυχία του για την επόμενη μέρα. Η επόμενη μέρα είναι αβέβαιη. Τα πάντα εξαρτώνται από απρόβλεπτους παράγοντες και η όποια νέα κανονικότητα ενδέχεται να κρύβει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις.

Άγνωστη η επόμενη μέρα

Η “Νέα Κρήτη” απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλη Αλιφιεράκη, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, λέγοντας: «Η πανδημία άλλαξε πάρα πολύ τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Τόσο το lockdown όσο και η επαναφορά στην κανονικότητα είναι νέες καταστάσεις. Ταυτόχρονα, μεσολαβούν πολλές απρόβλεπτες παράμετροι, οι οποίες καθιστούν το πεδίο ασαφές. Σήμερα λειτουργούν οι επιχειρήσεις σε ένα πλαίσιο αρκετά ασαφές και δεν ξέρουμε τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Δε γνωρίζουμε τι θα κάνουν οι επιχειρήσεις σε ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα από τη μετάλλαξη “Δέλτα”. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορείς να προγραμματίσεις ακόμη και τη σημερινή μέρα. Υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας, τύπου “θα δουλέψουμε ή όχι αύριο”, το “πώς δουλεύουμε” και εάν “έχουμε ή όχι τουρισμό”. Είναι αρκετά δύσκολη η κατάσταση για μια επιχείρηση».

Όπως είπε ο κ. Αλιφιεράκης, παρά το ασταθές κλίμα που επικρατεί, οι επιχειρήσεις του Ηρακλείου δεν κλείνουν, καθώς ο επιχειρηματίας σκέφτεται το κόστος. Ωστόσο, ο ερχομός της κανονικότητας όπως θα λάβει χώρα θα αφήσει μια κατάσταση σχετικά διαφορετική από αυτήν που γνωρίζαμε ως τώρα.

«Αυτήν την περίοδο δε βάζουν “λουκέτο” οι επιχειρήσεις. Βρίσκονται σε μια κατάσταση προστασίας και, όσο είναι ενεργές, η προστασία εντείνεται. Το να κλείσεις μια επιχείρηση έχει ένα κόστος. Πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, σε lockdown. Τα καθεστώτα αυτά δεν καταγράφονται στο δικό μας μητρώο. Εμείς βλέπουμε ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν και ποιες κλείνουν. Μέχρι και τον προηγούμενο μήνα που το παρακολουθούσα, δεν είχαμε πτώση στο ισοζύγιο των επιχειρήσεων. Από εδώ και πέρα, δεν ξέρω τι θα γίνει. Εάν μπούμε στην κανονικότητα, τότε θα προβούμε σε έναν απολογισμό και θα δούμε τι πραγματικά συμβαίνει», ανέφερε.

«Οι εργαζόμενοι πληρώνουν το τίμημα»

Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στον κόσμο των εργαζομένων. Εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, ο τουρισμός “ναυάγησε”. Οι κρατήσεις περιορίστηκαν σε σημαντικό βαθμό, ενώ στην Κρήτη η ανεργία εκτινάχτηκε σε αυξημένα επίπεδα.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” έκανε λόγο για μια πρωτοφανή κατάσταση την οποία ζουν με αυταπάρνηση οι εργαζόμενοι. Όπως ανέφερε, ο κόσμος της εργατιάς πληρώνει ένα βαρύ κόστος που σε πολλά επαγγέλματα αγγίζει τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Εάν λάβουμε υπόψη μας τους αριθμούς που αποτυπώνουν τη σκληρή πραγματικότητα, τότε θα πρέπει να διαπιστώσουμε ότι επλήγη η “καρδιά” της απασχόλησης, ιδιαίτερα στο νησί μας, που είναι ο επισιτισμός και ο τουρισμός. Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της ανεργίας της Κρήτης και να πάρουμε μια άσχημη πρωτιά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το εργασιακό κόστος και το κόστος που έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι είναι τεράστιο. Πληρώνουν με βαρύ τίμημα την υγειονομική κρίση. Πληρώνουν το τίμημα της ανεργίας, της ανέχειας και της μη ανταπόκρισης σε καθημερινές ανάγκες των νοικοκυριών... Πραγματικά, η κατάσταση σε ορισμένα επαγγέλματα τείνει να εξελιχθεί σε ανθρωπιστική κρίση. Ευελπιστούμε σε μια τουριστική περίοδο που, όσο παράξενο και να φαίνεται, δείχνει μια εικόνα καλύτερη από την περυσινή. Έχουμε ωστόσο ανησυχία ως προς τις μεταλλάξεις, την αύξηση των κρουσμάτων και τον κόσμο που δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί.

Εμείς ως Εργατικό Κέντρο - και εγώ προσωπικά - έχουμε υποστηρίξει ότι ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί. Είναι μια θέση ευθύνης όχι μόνο για τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας, αλλά και προς τον συνάνθρωπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Δεν μπορεί όμως ο καθένας να υποχρεωθεί να κάνει το εμβόλιο. Πρέπει να υπάρξουν σωστοί μηχανισμοί πληροφόρησης όλων αυτών των ανθρώπων, γιατί πραγματικά θεωρώ πως έχουν παραπληροφορηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βοργιάς.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

«Υπονομεύεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Δημόκριτος Σαλούστρος, ανέφερε πως η στάση της κυβέρνησης που περνάει νομοθετήματα με σκοπό να πάρει τα χρήματα από τους εργαζομένους είναι «κατακριτέα και αποδοκιμαστέα». Όπως είπε, «είναι αξιοκατάκριτο το γεγονός πως ο πρωθυπουργός αναφέρεται ευθαρσώς σε αναστολές χωρίς αμοιβές. Είναι ένα γεγονός που υπονομεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», τόνισε.

«Τα κοινωνικά επιδόματα που έδωσε η κυβέρνηση το προηγούμενο χρονικό διάστημα για να αντιμετωπιστεί η ακραία φτώχια από το σφράγισμα των καταστημάτων θέλει να τα πάρει πίσω με μια σειρά νομοθετημάτων τα οποία κατακρεουργούν δικαιώματα εκατονταετίας. Με αφορμή μια αυτονόητη ενίσχυση που είχαν οι εργαζόμενοι την προηγούμενη χρονιά με τα απανωτά lockdowns, περνάει μια πληθώρα μέτρων ως αντιστάθμισμα αυτών των χρημάτων. Είναι χρήματα που κατά κύριο λόγο δόθηκαν σε μεγάλες εταιρείες και ομίλους για να διασφαλιστεί η κερδοφορία τους, και αυτή τη στιγμή αμφισβητούνται ακόμη και τα βασικά δικαιώματα για την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός μιλάει για αναστολές χωρίς αμοιβή σε πιθανό τέταρτο κλείσιμο. Ήδη μιλάει για επιστροφή στην κανονικότητα με θυσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλούστρος, ενώ συνέχισε: «Αισιοδοξία θα υπάρξει μόνο όταν οι εργαζόμενοι αποφασίσουν να σταματήσουν να υπομένουν αυτήν την κατάσταση. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι θα σταματήσουν να υπομένουν αυτήν την κατάσταση. Από πλευράς κυβέρνησης, δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Αξίζει να αναφερθεί πως οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν την υγεία τους. Η κυβέρνηση όμως δεν πρέπει να παραπέμπει το κομμάτι αυτό στην ατομική ευθύνη».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News