«Η οικονομία δεν αντέχει κι άλλο lockdown»

Οικονομία
«Η οικονομία δεν αντέχει κι άλλο lockdown»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήνυμα του Χρήστου Σταϊκούρα

Μήνυμα πως η χώρα και η οικονομία δεν αντέχει νέο lockdown έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.«Το lockdown δεν είναι επιλογή. Δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης. Και δεν αντέχει ένα lockdown ούτε η πραγματική οικονομία, ούτε τα δημόσια οικονομικά. Άλλο όμως το Ταμείο της χώρας», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμώντας παράλληλα ότι τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται σε ασφαλή επίπεδα, παρά το γεγονός ότι δε θα πληρώσουν φόρο 7 στους 10 πολίτες.

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε «το Ταμείο είναι σε ασφαλή επίπεδα, είναι σε επίπεδα προ υγειονομικής κρίσης. Αλλά δε σημαίνει ότι, επειδή το Ταμείο είναι σε ασφαλή επίπεδα, υπάρχουν πάντα οι δυνατότητες να διοχετεύσεις πόρους για να αυξήσεις το έλλειμμα ακόμη περισσότερο, γιατί υπάρχουν και οι αγορές, υπάρχουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι, υπάρχει και ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία, την εξαντλούμε χωρίς να οδηγούμαστε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

Σχολιάζοντας τους κινδύνους από τις μεταλλάξεις, ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, τόνισε πως έχει επανέλθει ένα σημαντικό ποσοστό της κανονικότητας. Όπως ανέφερε, οι διεθνές αφίξεις είναι στο -42%, ενώ οι εσωτερικές πτήσεις έχουν καλύψει το 75% του 2019. Αλλά επισήμανε ότι η στήριξη στις επιχειρήσεις συνεχίζεται με ποσά 4 δισ. ευρώ, που θα “πέσουν” στην αγορά το επόμενο διάστημα. Ανέφερε επίσης ότι «έχει επανέλθει σημαντικό ποσοστό της κανονικότητας» και ο τουρισμός επανέρχεται σχεδόν στο 60% του 2019. Αυτό αποτυπώνεται σε στοιχεία όπως εκείνα των διεθνών αφίξεων, τα οποία «δείχνουν μια κάμψη -42% τις τελευταίες 7 ημέρες σε σχέση με το 2019, ενώ βρισκόμασταν στο -49% πριν μία εβδομάδα και -61% στις 28 Ιουνίου. Οι εσωτερικές πτήσεις βρίσκονται στο -25,5% σε σχέση με το 2019 και έχει καλυφθεί το 75% εκείνης της χρονιάς».

Καθημερινά ως 120.000 φορολογικές δηλώσεις

Για τις φορολογικές δηλώσεις των οποίων οι διορίες υποβολής λήγουν από την ερχόμενη εβδομάδα, σημείωσε ότι καθημερινά υποβάλλονται 110.000 με 120.000 φορολογικές δηλώσεις. Στα περίπου 3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί οριστικά και αντιστοιχούν σε πάνω από 4 εκατ. φυσικά πρόσωπα, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 53% δε θα πληρώσει καθόλου φόρο και το 17% θα είναι πιστωτικό.

«Το άλλο 30% μόνο της κοινωνίας θα πληρώσει φόρους και μάλιστα μειωμένους φόρους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News