Κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές - Οι άξονες της οικονομικής πολιτικής

Οικονομία
Κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές - Οι άξονες της οικονομικής πολιτικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε επαγγέλματα και δραστηριότητες με υψηλή φοροδιαφυγή

Έχει ακουστεί σε επίπεδο προθέσεων πολλές φορές εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη. Ωστόσο φαίνεται ότι... έφτασε η ώρα για να γίνει. Αναφερόμαστε στο μέτρο της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα για τους φορολογούμενους οι οποίοι πραγματοποιούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής συναλλαγές με επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Όπως προκύπτει από το σχέδιο που δημοσιοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, η έκπτωση αυτή θα ανέρχεται στο 30% της δαπάνης.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέσω της παροχής κινήτρων για συγκεκριμένα φορολογικά έτη (2021 έως και 2025), όπως έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου τού 30% των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε ορισμένους τομείς της οικονομίας όπου παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην ψηφιοποίηση των φορολογικών ελέγχων και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη φορολογική Αρχή και με συστήματα POS, με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου.

Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.

Όπως τονίζουν αρμόδιοι από το υπουργείο Οικονομικών, ένας από τους βασικούς πυλώνες του μεταρρυθμιστικού σχεδίου είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την αντικατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ταμειακών μηχανών που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις τις οποίες εκδίδουν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν στην προμήθεια των νέων ταμειακών μηχανών, οι οποίες θα συνδεθούν σε πραγματικό χρόνο με το TAXIS.

Άξονες οικονομικής πολιτικής

Τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία την προσεχή διετία παρουσιάζει το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας παράλληλα έναν απολογισμό του έργου του για τη διετία 1999- 2021.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, όπως αναφέρεται στον «απολογισμό έργου διετίας» οι βασικοί άξονες της οικονομικής πολιτικής την προσεχή διετία θα είναι οι εξής:

* Η στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας το προσεχές διάστημα.

* Η υλοποίηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

* Η διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, μέσα από την υλοποίηση συνεπούς, έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής.

* Η επίτευξη βιώσιμης πιστωτικής επέκτασης, μέσα από την περαιτέρω ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

* Η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων.

* Η ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων.

* Η διαμόρφωση ενός πιο ευέλικτου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου.

Δράσεις φορολογικής πολιτικής

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμιστικές δράσεις της φορολογικής πολιτικής την επόμενη διετία, αναφέρονται τα εξής:

* Περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέσω της παροχής κινήτρων για συγκεκριμένα φορολογικά έτη (2021 έως και 2025), όπως έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου του 30% των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε ορισμένους τομείς της οικονομίας όπου παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή.

* Ενίσχυση της “πράσινης” οικονομίας και ψηφιοποίησης, μέσω της παροχής κινήτρων προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε αυτούς τους τομείς της οικονομίας.

* Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, όπως κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, που σκοπό έχει την ενίσχυση της διαφάνειας και της ασφάλειας δικαίου, με την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσα από την αντιμετώπιση της πολυνομίας.

* Ψηφιοποίηση των φορολογικών ελέγχων και διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη φορολογική Αρχή και με συστήματα POS, με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News