«Φτάνει πια με την κοροϊδία του ΕΛΓΑ» - Τι καταγγέλλουν οι αγροτοσυνδικαλιστές

Κρήτη
«Φτάνει πια με την κοροϊδία του ΕΛΓΑ» - Τι καταγγέλλουν οι αγροτοσυνδικαλιστές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Από το 2010 περιμένουμε την αναθεώρηση του κανονισμού», καταγγέλλουν αγροτοσυνδικαλιστές

Από το 2010 παραμένει σε... “μεταβατικό” στάδιο ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ και ακόμα να... ξανακουβεντιαστεί από τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά στο μεταξύ, χιλιάδες αμπελουργοί (με εξαίρεση τα επιτραπέζια) και ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης καταστρέφονται σε πάρα πολλές περιπτώσεις μέχρι σήμερα, χωρίς να αποζημιώνονται όμως, αφού η μόνιμη απάντηση των εκάστοτε υπουργών και προέδρων του Οργανισμού είναι ότι «οι εισφορές που πληρώνετε κατά στρέμμα καθιστούν ως “μη συμφέρουσα” για μας την αποζημίωσή σας»!

Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν ακόμα για να... ολοκληρωθεί το... «μεταβατικό στάδιο του ΕΛΓΑ», που φέρει την υπογραφή του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη; Είχαν προηγηθεί μάλιστα σκανδαλώδεις διαγραφές χρεών του ΕΛΓΑ, που προφανώς δε δημιουργήθηκαν γιατί έδινε λεφτά... στους Κρητικούς!

Η αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ μετά τη διαγραφή χρέους- “μαμούθ” σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ξεκίνησε από την πρώτη υπουργό γυναίκα του εν λόγω υπουργείου Κατερίνα Μπατζελή, επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου το 2009, και ολοκληρώθηκε το 2010 με τον αντικαταστάτη της κ. Μπατζελή (;), Κώστα Σκανδαλίδη.

Για να αλλάξει ο κανονισμός, τον Οκτώβριο του 2020 το Δημόσιο προχώρησε στην ανάληψη χρεών άνω των 4 δισ. ευρώ για λογαριασμό των ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) και ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων). Μετά τις σαφείς κατευθύνσεις της τρόικας και στο πλαίσιο της εξυγίανσης του δημόσιου τομέα και των στατιστικών στοιχείων της γενικής κυβέρνησης, κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία, με την οποία τα χρέη των παραπάνω Οργανισμών θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος.

Τα χρέη του ΕΛΓΑ που ανέλαβε το Δημόσιο ανέρχονταν σε 3,012 δισ. ευρώ, ενώ του ΟΠΕΚΕΠΕ σε 1,01 δισ. ευρώ, και αφορούσαν πιστωτικές διευκολύνσεις για την πληρωμή ενισχύσεων σε αγρότες. Για τον λόγο αυτό και τυπικά θεωρούνται χρέη του Δημοσίου και όχι των Οργανισμών. Πάντως, η εξέλιξη αυτή, όπως εκτιμούσαν τότε, είχε ως συνέπεια να επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κατά 1,7% του ΑΕΠ!

Τα ποσά αυτά αντλήθηκαν από την πάλαι ποτέ Αγροτική Τράπεζα κυρίως, αλλά και από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς.

«Αλλιώς θα έβαζε “λουκέτο”»

Ο αγροτοκτηνοτρόφος-συνδικαλιστής Γιώργος Τζουλιαδάκης θυμάται: «Όταν άλλαξε την τελευταία φορά το καθεστώς λειτουργίας στον ΕΛΓΑ, εγώ ήμουν τότε στην ΟΑΣΝΗ. Ο τότε υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης μάς κάλεσε σε διαβούλευση. Το είδαμε. Μας ζήτησε τότε να βοηθήσουμε κι εμείς, γιατί διαφορετικά ο ΕΛΓΑ θα έβαζε “λουκέτο”. Μέχρι τότε, ο ΕΛΓΑ εισέπραττε ένα ελάχιστο ποσοστό από τα τιμολόγια πώλησης των αγροτικών προϊόντων. Εμείς λοιπόν τότε συμφωνήσαμε πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Και είπαμε στον υπουργό ότι θα δεχτούμε την αλλαγή του καθεστώτος, αλλά σε ένα μεταβατικό στάδιο ενός ή δύο χρόνων. Και μετά θα γίνει αναθεώρηση του κανονισμού. Να δούμε τις ατέλειές του. Να δούμε τι χρειάζεται μετά για να το προσθέσουμε. Ο υπουργός συμφώνησε. Από τότε δεν έχει γίνει καμία αλλαγή»...

Μάλιστα, αμέσως την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2011, υπήρξε πολύ μεγάλη καταστροφή των σταφυλιών από τον περονόσπορο. Και παρ’ όλα αυτά, ο ΕΛΓΑ δεν αποζημίωσε τους αμπελουργούς, αφού δεν είχε προβλεφθεί αυτό το αίτιο στον κανονισμό του, ενώ για να δοθούν αποζημιώσεις χρειάστηκε οι πληγέντες να περιμένουν στα... ΠΣΕΑ σε βάθος περίπου δύο χρόνων!

«Τίποτα λοιπόν από τότε δεν έχει γίνει. Και όχι μόνο αυτό. Οι πολιτικοί εργαλειοποίησαν τον ΕΛΓΑ διαχρονικά μέσα απ’ όλες τις κυβερνήσεις και στοχευμένα πάντα έδιναν τις αποζημιώσεις. Δεν τηρήθηκε ποτέ ούτε η συμφωνία ότι τα χρήματα που θα εισπράττει ο Οργανισμός θα τα επιστρέφει στους αγρότες, κάτι που αναφέρει και ο σχετικός κανονισμός. Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, όταν για παράδειγμα πάθουν ζημιά οι ελαιοκαλλιεργητές, βρίσκουν τη δικαιολογία ότι, επειδή η ασφαλιστική εισφορά της ελιάς είναι πολύ χαμηλή, δε θα αποζημιώσουν τους πληγέντες. Και τις περισσότερες φορές δε βγάζουν καν αναγγελία. Δηλαδή, μόνο τα προϊόντα που έχουν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές τα αποζημιώνουν γρήγορα και σωστά. Και μιλάμε για τα επιτραπέζια σταφύλια στην Κρήτη α’ και β’ ποιότητας. Και τα πυρηνόκαρπα στην υπόλοιπη Ελλάδα», όπως επισημαίνει ο Γιώργος Τζουλιαδάκης.

«Πολύ σωστά γίνεται αυτό. Αλλά από την άλλη, δε γίνεται να έχουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί σε όλα τα προϊόντα και να μην αποζημιώνονται παρά να πληρώνονται κάθε φορά ελάχιστοι», όπως λέει στην εφημερίδα μας ο ίδιος.

Εκτός από τους ελαιοπαραγωγούς, το πρόβλημα είναι έντονο και στους αμπελουργούς, με εξαίρεση όμως τους παραγωγούς του επιτραπέζιου σταφυλιού, που πληρώνουν πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, ύψους 100 ευρώ το στρέμμα!

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ...

Εισπρακτικός μηχανισμός

Ο ΕΛΓΑ χρεωκόπησε μέχρι να αλλάξει ο κανονισμός του. Και πώς μετεξελίχθηκε; Έγινε υποχρεωτικός για όλους τους παραγωγούς, που πλέον υπογράφουν ότι τον εξουσιοδοτούν να κρατήσει τις εισφορές από την επιδότηση, μπαίνοντας στα βιβλιάριά τους. Όποιος το αρνηθεί, πολύ γρήγορα λαμβάνει ειδοποίηση από τη ΔΟΥ, αφού η οφειλή του, πλέον, βεβαιώνεται εκεί...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News