Εστίαση: Με ρυθμό... χελώνας η εκταμίευση των επιδοτήσεων

Οικονομία
Εστίαση: Με ρυθμό... χελώνας η εκταμίευση των επιδοτήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχει δοθεί η πρώτη δόση σε 402 επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί “ταχύτατες” διαδικασίες, αλλά τελικώς ο ρυθμός με τον οποίο προχωρά η εκταμίευση του μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης προς τις επιχειρήσεις εστίασης, όπως λένε οι επιχειρηματίες του κλάδου, είναι μάλλον... ρυθμός χελώνας.

Τα πρώτα χρήματα στις επιχειρήσεις, που εντάχθηκαν στη δράση του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, ξεκίνησαν να καταβάλλονται από την περασμένη Δευτέρα, όπως δήλωσε στο capital.gr ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος είχε σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Ανάπτυξης και την ΕΛΑΝΕΤ.

Στο ρεπορτάζ του site αναφέρεται και επικοινωνία με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γιάννη Τσακίρη. Για τον χρόνο εκταμίευσης και καταβολής των χρημάτων στους δικαιούχους είπε πως «δεν υποσχεθήκαμε σε κανέναν πότε θα γίνει η καταβολή. Αυτό που είχαμε πει ήταν ότι, με την ένταξη κάθε επιχείρησης στη δράση, ο επιχειρηματίας θα γνωρίζει και τι ποσό θα λάβει προκειμένου να κάνει τα κουμάντα του». Ο ίδιος σημείωσε πως «είναι πρωτόγνωρη η ταχύτητα πληρωμών σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Δεν έχει γίνει ποτέ στα προηγούμενα 30 χρόνια του ΕΣΠΑ ένταξη πληρωμής σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης, έχει δοθεί η πρώτη δόση σε 402 επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ είναι θέμα πολύ λίγων ημερών να δοθεί και η δεύτερη δόση αντίστοιχου ποσού.

Η δράση “Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών”, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων, με ποσό ίσο με το 7% του τζίρου που πραγματοποιήσαν το 2019 και με μέγιστο ποσό ενίσχυσης τις 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ, υπό την προϋπόθεση ότι το 2020 ο τζίρος τους μειώθηκε τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με το 2019. Στόχος της δράσης είναι να λάβουν μη επιστρεπτέα οικονομική́ ενίσχυση για κεφάλαιο κίνησης 35.000 επιχειρήσεις εστίασης.

Μέχρι σήμερα όμως, δηλαδή κοντά δύο μήνες μετά την έναρξη υποβολής των αιτήσεων - η δράση άνοιξε στις 14 Μαΐου - πολλοί λίγες επιχειρήσεις εστίασης έχουν λάβει τα χρήματα. Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, οι 300 πρώτες επιχειρήσεις στις οποίες πιστώθηκαν τα πρώτα χρήματα είναι από την Αττική, το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο. Από αυτές τις γεωγραφικές περιοχές έχουν κατατεθεί για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 6.400 αιτήσεις, έχουν αξιολογηθεί οι 5.800 και στις 300 έχουν ξεκινήσει να μπαίνουν τα χρήματα, όπως αναφέρει ο ίδιος.

Στο σύνολο της χώρας έχουν κατατεθεί 30.000 αιτήσεις, ωστόσο παραμένει άγνωστο πόσες εξ αυτών έχουν απορριφθεί, όπως σημειώνει ο κ. Καββαθάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αιτήσεις που έχουν απορριφθεί για επουσιώδεις λόγους, όπως η μη ύπαρξη σφραγίδας της επιχείρησης στην αίτηση.

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News