Οικονομία Ελλάδα

Τα σχέδια για νέες ρυθμίσεις χρεών - Ποιοι θα ενταχθούν

Επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει νέα ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις

Με τα χρέη στην εφορία να διογκώνονται, αλλά και την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά, η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο για την αποπληρωμή των οφειλών στο Δημόσιο, κυρίως των χρεών που δημιουργήθηκαν τους 15 μήνες της υγειονομικής κρίσης. Εκτός από τα χρέη της πανδημίας, τα οποία τέθηκαν σε αναστολή πληρωμής, η κυβέρνηση στον σχεδιασμό της έχει εντάξει και τις οφειλές τόσο από τον φόρο εισοδήματος, όσο και από τον ΕΝΦΙΑ.


Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο θα παρουσιαστεί στους Θεσμούς και οι διαπραγματεύσεις της επόμενης εβδομάδας θα κλειδώσουν το οριστικό πλάνο το οποίο άμεσα θα δημοσιοποιηθεί στους φορολογούμενους.


Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει νέα ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών στην εφορία σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις, καθώς η τρέχουσα που έχει ανακοινωθεί, των 24 άτοκων και 48 χαμηλότοκων δόσεων με επιτόκιο 2,5% για τις οφειλές που έχουν “παγώσει” έως το τέλος του 2021 δεν επαρκεί.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ελαφρώς περισσότερες δόσεις με στόχο να “περάσει” το σχέδιο από τους Θεσμούς.
Συγκεκριμένα, η αποπληρωμή των οφειλών μπορεί να γίνει σε 24 άτοκες δόσεις, οι οποίες θα μπορούν να φτάσουν τις 72 έντοκες, με επιτόκιο το οποίο θα κλιμακώνεται. Δηλαδή, όσο περισσότερες δόσεις, τόσο υψηλότερο επιτόκιο.
Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οι περισσότερες φορολογικές οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν στην υγειονομική κρίση, όπως ο φόρος εισοδήματος, υποχρεώσεις ιδιοκτητών ακινήτων με “κουρεμένα” ενοίκια, που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που διογκώνονται μήνα με τον μήνα.
Η νέα ρύθμιση θα “τρέξει” από το 2022 με την καταβολή της πρώτης δόσης έως το τέλος Ιανουαρίου, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών αποκλείει σενάρια που συνδέονται με διαγραφή χρεών.


Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:
1. Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
2. Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημική κρίση και παρουσιάζουν μείωση του τζίρου την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
3. Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
4. Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.
Οι οφειλές των παραπάνω φορολογουμένων που θα υπαχθούν στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά είναι:
- Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων).
- Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες.
- Έχει προταθεί και η ένταξη του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια