Οικονομία Ελλάδα

Στο «τραπέζι» νέες ρυθμίσεις για τα «χρέη της πανδημίας»

Η πανδημία έχει δημιουργήσει μια νέα «γενιά» χρεών, τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες

Η πανδημία έχει δημιουργήσει μια νέα “γενιά” χρεών, τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες. Χρέη τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν προστεθούν στον μεγάλο “κουβά” των χρεών που έχουν ήδη χαρακτηριστεί “μη επιδεχόμενα είσπραξης”.

Oι αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου για τη διαχείριση αυτών των χρεών της πανδημίας βρίσκονται προ των πυλών, με το θέμα να μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει προϊδεάσει εδώ και μήνες για αποφάσεις μέσα στο καλοκαίρι, ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει βάλει στη δημόσια συζήτηση το ενδεχόμενο ουσιαστικής αύξησης των δόσεων εξόφλησης των οφειλών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση του οικονομικού επιτελείου, την οποία θα συζητήσει με τους εκπροσώπους των Θεσμών, έχει δύο σκέλη. Αφενός, επιδιώκεται αύξηση του πλήθους των δόσεων των “παγωμένων” χρεών της πανδημίας και, αφετέρου, επανένταξη σε καθεστώς ρυθμίσεων οφειλετών οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία και έχασαν - παρά τις διευκολύνσεις - τις ρυθμίσεις στις οποίες είχαν ενταχθεί, είτε αυτές αφορούσαν την πάγια ρύθμιση είτε τις ρυθμίσεις 100 και 120 δόσεων. Η νέα ευκαιρία επανένταξης θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, και όσους έχασαν ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία από τον Μάρτιο του 2020 και εφεξής.

Οι ανακοινώσεις για τους κανόνες της επανένταξης, αφού κλείσει η συμφωνία με τους Θεσμούς, θα γίνουν από κοινού με το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών της πανδημίας, με τις δόσεις να διευρύνονται ακόμα και σε περισσότερες από 60. Σενάρια για 100 ή 120 δόσεις χαρακτηρίζονται μη ρεαλιστικά από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, όπως και προσδοκίες για διαγραφή χρεών.

Αντίθετα, επικρατέστερο σενάριο θεωρείται μια νέα ρύθμιση οφειλών με τις δόσεις να “παντρεύονται” με το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλόμενων - μετά το “κούρεμα” - χρεών από τους επτά κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής και να εκτείνονται σε ορίζοντα εξήντα μηνών, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.

Η ρύθμιση αυτή θα έρθει να υποκαταστήσει την ισχύουσα διευθέτηση σε 24 άτοκες ή 48 έντοκες δόσεις για τα “παγωμένα” χρέη της πανδημίας. Όσον αφορά την περίμετρο των δικαιούχων, θα κλείνει σε όσους επλήγησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οικονομικά από την πανδημία.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια