Τουρισμός: Είναι μακρύς ακόμα ο δρόμος - Οι εκτιμήσεις και τα σενάρια

Οικονομία
Τουρισμός: Είναι μακρύς ακόμα ο δρόμος - Οι εκτιμήσεις και τα σενάρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τη φετινή σεζόν και τα πιθανά σενάρια

Το 2021 προσπαθεί να... σηκώσει κεφάλι και επιχειρεί βαθιές ανάσες μετά την καταστροφική, τη χειρότερη στην ιστορία, χρονιά για τον παγκόσμιο τουρισμό, που υπέστη σκληρό ράπισμα από την πανδημία. Αν και η ελπίδα είναι αυτή που πεθαίνει πάντα τελευταία, η αισιοδοξία δε δείχνει να είναι διάχυτη. Τα πρώτα στοιχεία, αν και δεν είναι παρά ενδεικτικά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, δείχνουν ότι και το ξεκίνημα του ’21, που έπεσε και αυτό θύμα του νέου κύματος του κορωνοϊού, ήταν “κουτσό”, με τις αφίξεις κατά το πρώτο τέταρτο του χρόνου μειωμένες κατά 83% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020.

Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο η “βουτιά” αυτή ήταν κατά 87% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε απώλειες περί τις 260 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα. Αιτία φυσικά είναι το νέο κύμα περιορισμών που επιβλήθηκε στις μετακινήσεις, κάνοντας ακόμα πιο ελαφρύ τον κουμπαρά σε παγκόσμια κλίμακα από τα τουριστικά έσοδα, που κατέγραψε τις τρομακτικές απώλειες των 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ μέσα στο 2020. Πλέον, έξι μήνες μετά, με την εμβολιαστική εκστρατεία να συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο, οι ελπίδες αναπτερώνονται καθώς τα νούμερα δειλά-δειλά παίρνουν την ανηφόρα, απέχοντας ωστόσο πόρρω από εκείνα του 2019. Όλες οι ελπίδες στις χώρες που βασίζονται στον τουρισμό έχουν εναποτεθεί στη θερινή σεζόν, με τους ειδικούς του χώρου και τους επαγγελματίες να κρατούν μικρό καλάθι. Κυρίως όσον αφορά στην επιστροφή στα προ της πανδημίας επίπεδα, την οποία οι περισσότεροι βλέπουν με τα... κιάλια.

Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) σε ειδικούς του κλάδου έδειξε ότι μόλις το 1% στηρίζει τις ελπίδες του στο 2021, ένα εντυπωσιακά χαμηλό 14% στο 2022 και ένα 36% στο 2023, ενώ η πλειονότητα σε ποσοστό 49% βλέπει την ομαλότητα στα επίπεδα του 2019 να διαγράφεται στον ορίζοντα του 2024 ή και αργότερα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η εικόνα είναι αντίστοιχη. Μόλις 1% εναποθέτει τις ελπίδες του στο 2021, ένα 13% στο 2022, το 40% στο 2023 και η πλειονότητα σε ποσοστό 46% στο 2024 ή αργότερα. Στην ερώτηση «πότε αναμένετε μια ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού στη χώρα σας;», η εικόνα είναι αισθητά πιο αισιόδοξη, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο το 60% των ειδικών στηρίζει τις ελπίδες του στο 2022, ποσοστό αυξημένο κατά 50% σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ το υπόλοιπο 40% βλέπει την πιθανή ανάκαμψη το 2021, ποσοστό που έχει πέσει κατά 10 μονάδες σε σχέση με τις εκτιμήσεις που υπήρχαν τον Ιανουάριο. Σε επίπεδο Ευρώπης, το 53% βλέπει την ανάκαμψη ως μια πιθανή προοπτική μέσα στο 2021 και το 47% το 2022.

Η ίδια έρευνα, όπως παρουσιάστηκε σε σχετικό πάνελ του UNWTO, καταγράφει μερική αισιοδοξία για ελαφριά βελτίωση της εικόνας ως τον φετινό Αύγουστο, κάτι βεβαίως που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αρχικά από την πορεία των εμβολιασμών και αφετέρου από τις πολιτικές που θα υιοθετηθούν όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα εγγυάται η ασφάλεια στα ταξίδια.

Ενδεικτικά για τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος είναι τα στοιχεία του Βαρόμετρου του UNWTO, σύμφωνα με τα οποία ο “λογαριασμός” της πανδημίας είναι βαρύς. Οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις το 2020 μειώθηκαν κατά 64% σε πραγματικούς όρους, που περιλαμβάνουν τις ισοτιμίες με τοπικά νομίσματα, σταθερές τιμές κ.λπ., ποσοστό που ισοδυναμεί με πτώση άνω των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Πάντα σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η συνολική απώλεια εσόδων από τον διεθνή τουρισμό - συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών επιβατών - ανέρχεται σε περίπου 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι αγορές του Ειρηνικού με -70% και της Μέσης Ανατολής με -69%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές Φεβρουαρίου το 32% των παγκόσμιων ταξιδιωτικών προορισμών είχε “κατεβάσει” πλήρως “ρολά”.

ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ

Εν αναμονή μιας πρώτης “ανάσας”

Δύο είναι τα πιο πρόσφατα σενάρια που έχει εκπονήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, και τα οποία έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω μετά τις χαμηλότερες τουριστικές “επιδόσεις” του πρώτου τετραμήνου του 2021. Το πρώτο σενάριο στη βάση των στοιχείων που υπήρχαν ως τον Μάιο δείχνει μια πιθανή ανάκαμψη τον προσεχή Ιούλιο και προσδιορίζεται από μια αύξηση της τάξης του 40% στις παγκόσμιες αφίξεις σε σχέση με το 2020. Ακόμα και έτσι, όμως, το ποσοστό αυτό θα είναι κατά 63% κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα του 2019.

Το δεύτερο από τα σενάρια του UNWTO δείχνει ότι η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη δεν αναμένεται πριν από τον Σεπτέμβρη με μια αύξηση κατά 10% σε σχέση με το 2020, με την πτώση ωστόσο σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, όταν δεν είχε ξεσπάσει ο εφιάλτης, να εκτιμάται στο 75%. Σε κάθε περίπτωση, “κλειδί” για μια τουριστική “ανάσα” είναι η πορεία των εμβολιασμών σε σχέση πάντα με τη συντονισμένη στάση των χωρών στο θέμα των ταξιδιωτικών περιορισμών και των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News