«Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και Βιοποικιλότητα: Οι μεγάλες ανατροπές & οι διαμαρτυρίες των Ευρωπαίων αγροτών  

Ελλάδα
«Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και Βιοποικιλότητα: Οι μεγάλες ανατροπές & οι διαμαρτυρίες των Ευρωπαίων αγροτών  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι στόχοι της νέας ΚΑΠ, οι οραματισμοί των πολιτικών και οι διαμαρτυρίες των Ευρωπαίων αγροτών

Η νέα ΚΑΠ έρχεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις προκλήσεις της νέας εποχής, έχοντας ως στρατηγική της την πολιτική “από το αγρόκτημα στο πιάτο” και τη Βιοποικιλότητα. Τη δήλωση αυτή έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.

Εξηγώντας τη νέα λογική της ΚΑΠ, είπε ότι επικεντρώνεται στη «μετατόπιση από τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος στη στήριξη του παραγωγού».

Επισημαίνοντας τους μεγάλους κοινούς στόχους αυτής της νέας πολιτικής, είπε ότι επικεντρώνονται στα εξής:

Ασφαλή τρόφιμα, προστασία του περιβάλλοντος, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αναφερόμενος στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο την επόμενη εβδομάδα, τόνισε ότι στόχος είναι ένας καλός συμβιβασμός και δεσμεύτηκε στους αγρότες για τη διαφύλαξη των συμφερόντων τους.

«Είναι δέσμευση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη να πετύχουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη από τη νέα ΚΑΠ για τους Έλληνες αγρότες», είπε χαρακτηριστικά.

Μοναδική, για την ελληνική αγροτική παραγωγή, χαρακτήρισε την ευκαιρία που δίνει η ΚΑΠ ο κ. Λιβανός, καθώς μέχρι το 2027 θα απορροφηθούν πόροι ύψους πλέον των 19,5 δισ., ενώ σε αυτά τα χρήματα θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα άνω των 2 δισ. ευρώ που θα κινητοποιήσουν τα χρήματα που αναλογούν στον πρωτογενή τομέα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Και εμείς, ως υπουργείο, είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε, να χαράξουμε νέες πολιτικές και να υλοποιήσουμε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ακόμα και με πολιτικό κόστος».

Οι στόχοι

Όπως ανέφερε ο κ. Λιβανός, ο στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πενταπλός: «Αύξηση του εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων για τους Έλληνες παραγωγούς. Να ενισχύσουμε την αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

Να φέρουμε τους νέους μας στο χωράφι, καθώς η δημογραφική ανανέωση είναι αναγκαία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας.

Ήδη, οι πρώτες μας αποφάσεις για διπλασιασμό του ποσού ενίσχυσης των νέων αγροτών από το ΠΑΑ δείχνουν στην πράξη ότι είμαστε αποφασισμένοι να τους στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Ωστόσο, επισήμανε ότι απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί, βεβαίως, η ύπαρξη μιας συγκροτημένης και συνεκτικής Εθνικής Στρατηγικής για τον αγροδιατροφικό τομέα, μιας Στρατηγικής που θα απαντάει στις προκλήσεις των καιρών, όπως αυτή που εκπόνησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μιλώντας για τις συνδιασκέψεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τη δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε από τη Λάρισα, ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, καθώς στόχος είναι «να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος και να συνδιαμορφώσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον για όλους».

Ο κ. Λιβανός υπενθύμισε ότι, εκτός από την ΚΑΠ, υπάρχει ένα ακόμα αναπτυξιακό εργαλείο για την ελληνική αγροτική οικονομία, αυτό του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να κινητοποιήσει πάνω από 2 δισ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα.

«Μπροστά μας έχουμε μία μοναδική ευκαιρία για τον απαιτούμενο μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της αγροδιατροφής. Για να καταστήσουμε την ελληνική γεωργία μοχλό ανάπτυξης και, ταυτόχρονα, να φέρουμε την ελληνική περιφέρεια στο επίκεντρο. Για μας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η αγροτική και η περιφερειακή ανάπτυξη είναι συνυφασμένες και αλληλένδετες. Εξάλλου, από τη διαχειριστική ικανότητα των Περιφερειών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και η επιτυχής αξιοποίησή τους», σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για τους ελέγχους

Σε δηλώσεις του για τους ελέγχους, ο κ. Λιβανός είπε, μεταξύ άλλων, ότι για να προστατευτούν οι Έλληνες παραγωγοί και καταναλωτές από νοθείες, παράνομες εισαγωγές και “ελληνοποιήσεις” πρώτων υλών και προϊόντων από το εξωτερικό, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι.

Σημείωσε ότι προχωρά η ενοποίηση και οριζόντια συνεργασία των 7 διαφορετικών ελεγκτικών μηχανισμών και θυμίζοντας και τους δεκαπλάσιους ελέγχους που έγιναν το Πάσχα, σημείωσε: «Ήδη φέρνουμε αποτελέσματα που αποτυπώνονται στις αυξήσεις τιμών στο γάλα και το κρέας για τους παραγωγούς μας».

Έρχονται πληρωμές

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται μια σειρά πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως έχει ήδη γράψει η εφημερίδα μας, πρόκειται να πληρωθούν τα απλήρωτα μέχρι και σήμερα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης 2020, που δεν εξοφλήθηκαν τον Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα καταβληθούν γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν στο 3% της βασικής ενίσχυσης, στο 5% του πρασινίσματος και στο 10% του πριμ νέων γεωργών.

Επίσης, αναμένεται πληρωμή Εθνικού Αποθέματος 2020. Ακόμη θα γίνουν πληρωμές συνδεδεμένων στον τομέα της κτηνοτροφίας, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο τελευταίο πακέτο. Πληρωμές αναμένονται και για το πρόγραμμα βιολογικών (εκκαθάριση) έτους 2020, με κονδύλι 50 εκατ. ευρώ.

Μικρή η συμμετοχή στη Λάρισα

Την ίδια ώρα, μικρή χαρακτηρίστηκε η συμμετοχή αγροτών στην ενημερωτική ημερίδα για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η πρώτη από τις 13 στις αντίστοιχες έδρες περιφερειών της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο στη Λάρισα.

Πολλά είναι τα ζητήματα που χρήζουν απαντήσεων, όπως ποιος θα χαρακτηριστεί “ενεργός” αγρότης. Επίσης τι θα γίνει με τα βοσκοτόπια και τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων στη νέα ΚΑΠ. Πολλοί παραγωγοί διαφωνούν με τη δέσμευση του 25% των κονδυλίων (Πρώτου Πυλώνα) για μέτρα φιλικά προς το περιβάλλον. Όπως αναφέρουν, στη Νότια Ευρώπη χρειάζονται λιγότερα μέτρα σε σχέση με τη Βόρεια (π.χ. Γερμανία).

Τα κονδύλια για την πράσινη πολιτική κινδυνεύουν να φύγουν από την παραγωγή και να πάνε στις τσέπες επιτήδειων.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι από την κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων η Κρήτη θα έχει τεράστιες απώλειες, κυρίως στο ελαιόλαδο και την αμπελουργία.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

Διαμαρτυρία αγροτών μπροστά στο Ευρωκοινοβούλιο

Χθες, εξάλλου, η αγροτική κοινότητα της Ε.Ε. πραγματοποίησε κινητοποίηση διαμαρτυρίας, μετά από πρόσκληση των οργανώσεων Copa και Cogeca, μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς συνεχίζονται οι τριμερείς διαπραγματεύσεις της ΚΑΠ.

Διοργανώθηκε μια συμβολική δράση, σε συνεργασία με βελγικές αγροτικές ομοσπονδίες (FWA, Boerenbond). Οι ευρωπαϊκοί αγροτοσυνδικαλιστικοί οργανισμοί εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, καθώς η αγροτική κοινότητα της Ε.Ε. περιμένει πάνω από τρία χρόνια για μια σαφή πολιτική στην ΚΑΠ. Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. προωθεί τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, χωρίς καν να εξετάσει τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για τον αγροτικό τομέα.

Στο μανιφέστο που συνοδεύει την κινητοποίηση, οι Copa και Cogeca τόνισαν δύο σαφή και ισχυρά αιτήματα: οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι λήψης των αποφάσεων πρέπει να βρουν έναν καλό συμβιβασμό σήμερα για μια ισορροπημένη και συνεκτική ΚΑΠ και πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις σωρευτικές, πολλαπλές και πολύπλοκες επιπτώσεις που θα έχουν για την ευρωπαϊκή αγροτική κοινότητα. Από την έναρξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, το 2019, η συζήτηση για την ΚΑΠ έχει γίνει πιο πολωμένη. Η πρόταση της ΚΑΠ, που συζητείται επί του παρόντος, είναι εκτός «status quo» για τους Ευρωπαίους αγρότες. Εκτός από τα ήδη ισχύοντα πρότυπα, οι αγρότες θα πρέπει να εργαστούν με τα προτεινόμενα οικολογικά συστήματα και τα φιλοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα στον Πυλώνα 2, τα οποία αυξάνουν το κόστος, ενώ ταυτόχρονα ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ συρρικνώνεται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News