«Εισβολή» από... ντομάτες Μαρόκου - Απογοητευμένοι οι παραγωγοί της Κρήτης - Το προϊόν βρίσκεται στα αζήτητα

Οικονομία
«Εισβολή» από... ντομάτες Μαρόκου - Απογοητευμένοι οι παραγωγοί της Κρήτης - Το προϊόν βρίσκεται στα αζήτητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπορίου Φρούτων και Λαχανικών χτυπά «καμπανάκι» με επιστολή στα θεσμικά όργανα της Κομισιόν

Ντομάτες Μαρόκου μπαίνουν στην ευρωπαϊκή αγορά όχι μόνο με υπολείμματα φυτοφαρμάκων πολλές φορές, αλλά και χωρίς να εφαρμόζουν τα μέτρα που προβλέπονται στην εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Μαρόκου.

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπορίου Φρούτων και Λαχανικών (EUCOFEL) απέστειλε επιστολή στα θεσμικά όργανα της Κομισιόν, στην οποία τους ζητά να ενεργήσουν όσον αφορά στη μη συμμόρφωση και τη μη εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-Μαρόκου!

Στην επιστολή της εκφράζει τη βαθιά ανησυχία σχετικά με τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχουν οι εισαγωγές από το Μαρόκο στην αγορά ντομάτας της Ε.Ε.

Η επιστολή εστάλη προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Von der Leyen και τους επιτρόπους κ.κ. Dombrovskis (TRADE), Kyriakides (SANTE) και Wojciechowski (AGRI).

Ειδικότερα, η EUCOFEL τονίζει ότι εδώ και αρκετά χρόνια τα μέλη της εκφράζουν την ανησυχία τους λόγω της μη συμμόρφωσης και της μη εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται στη συμφωνία Ε.Ε. με Μαρόκο. Υπάρχει μεγάλος αριθμός παραβάσεων. Επίσης, υπάρχει πρόβλημα με τη μέθοδο υπολογισμού της αξίας εισαγωγής στις μαροκινές ντομάτες. Θα πρέπει να υπάρξουν διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό με τις μαροκινές Αρχές. Επίσης υπάρχει ανάγκη προσαρμογής της ποσόστωσης μετά το Brexit (αποχώρηση Ηνωμένου Βασιλείου).

Ως εκ τούτου, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Να κάνει τροποποίηση της μεθόδου υπολογισμού που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της αξίας των ντοματών που εισάγονται από το Μαρόκο.

- Να εφαρμόσει σωστά τη ρήτρα συνεργασίας (άρθρο 4) και το μέτρο διασφάλισης (άρθρο 7), προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας.

- Να διεξαχθούν διαβουλεύσεις με τις μαροκινές Αρχές για να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων που προβλέπονται τη συμφωνία.

Την επιστολή συνυπογράφουν η Εθνική Ένωση Παραγωγών Τομάτας Γαλλίας (AOPn Tomate de France), η Ισπανική Ομοσπονδία Παραγωγών-Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών (Fepex) και η Ολλανδική Ένωση Παραγωγών Φρούτων, Λαχανικών και Μανιταριών (DPA). Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εξαγωγέων INCOFRUIT-HELLAS, που είναι μέλος της EUCOFEL, υποστηρίζει τις θέσεις που αναγράφει η επιστολή προς την Ε.Ε.

«Από Μαρόκο αλλά και Βαλκάνια»

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου του Δήμου Φαιστού κ. Μανόλης Ορφανουδάκης τόνισε για άλλη μια φορά ότι ντομάτες Μαρόκου αλλά και βαλκανικών χωρών μπαίνουν στη χώρα μας, έρχονται και στην Κρήτη, την ώρα που η ντόπια ντομάτα βρίσκεται στα αζήτητα ή διατίθεται σε εξευτελιστικές τιμές. Και βέβαια, δεν είναι μόνο ότι εκτοπίζονται οι δικές μας ντομάτες, αλλά αυτό που συμβαίνει κατά κόρον είναι και η λεγόμενη ελληνοποίηση των εισαγόμενων κηπευτικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ακόμα και για τη δημόσια υγεία, καθώς όταν ο καταναλωτής βλέπει παντού την ένδειξη των “ντόπιων προϊόντων”, εξαπατάται πολλαπλώς, με προϊόντα που μπορεί να μην είναι και τόσο αγνά όσο παρουσιάζονται.

«Ακόμα και τα ξενοδοχεία εδώ στην Κρήτη, ενώ είμαστε σε συζητήσεις, βλέπουμε ότι γενικότερα δεν ενδιαφέρονται για την ποιοτική ντομάτα, αλλά για το χαμηλότερο κόστος. Έχουμε κάνει προσπάθειες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα χειροπιαστό και θετικό. Έχουμε απλά τις “καλές προθέσεις και από τις δύο πλευρές”. Αλλά μέχρι εκεί»...

Μάλιστα, όπως συνεχίζει ο συνδικαλιστής, «έχουμε και το φαινόμενο πολλά εστιατόρια να χρησιμοποιούν έτοιμες σαλάτες συσκευασμένες. Και βλέπεις έτοιμη σαλάτα πράσινη ας πούμε από την Ολλανδία. Δεν έχουμε, δηλαδή, εμείς εδώ ένα κρεμμύδι κι ένα μαρούλι;». Βέβαια, σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, αυτή την περίοδο που η παραγωγή στο Τυμπάκι φτάνει στο τέλος της, αρχίζει η θερινή σεζόν για τα ξενοδοχεία της Κρήτης. «Αλλά θα μπορούσαμε να έχουν έρθει σε συγκεκριμένες συμφωνίες, ώστε να αλλάζουμε κι εμείς την περίοδο των φυτεύσεων, ούτως ώστε να μπορούμε να έχουμε προϊόντα στην περίοδο του καλοκαιριού. Αν υπάρξει πραγματική θέληση, έχουμε τη δυνατότητα αυτή», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου του Δήμου Φαιστού.

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ

Ξεριζώθηκε πάνω από το 60% στον Νότο

Ο Μανόλης Ορφανουδάκης επανέλαβε τις δηλώσεις που είχε κάνει πρόσφατα και στο Ράδιο 98,4, τονίζοντας πως ήδη πάνω από το 60% των θερμοκηπιακών καλλιεργειών ντομάτας στη νότια Κρήτη έχει εκριζωθεί από τους απογοητευμένους παραγωγούς, που δεν προχωρούν σε αντίστοιχες επαναφυτεύσεις, αφού δε βλέπουν “φως” στις άλλοτε δυναμικές καλλιέργειες των εκτός εποχής προϊόντων.

«Σε όλα τα προϊόντα μας αυτή τη στιγμή», όπως καταλήγει, «δεν έχουμε μεγαλύτερες τιμές άνω των 25 και 30 λεπτών το κιλό. Κι όμως, γίνονται αθρόες εισαγωγές από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία και αλλού... Δεν είναι αμαρτία, για παράδειγμα, να πετάμε τις ντομάτες μας και να έχει δίπλα το σούπερ-μάρκετ ντομάτες από το Μαρόκο;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News