ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως τις 30 Ιουνίου οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων για τους αγροτοκτηνοτρόφους

Οικονομία
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως τις 30 Ιουνίου οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων για τους αγροτοκτηνοτρόφους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαδικτυακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2021 τέθηκε σε λειτουργία από την Παρασκευή 21 Μαΐου

Την Τετάρτη 30 Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης και συνεπώς υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης των δικαιωμάτων των αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας. Αιτήσεις μεταβίβασης, οι οποίες έχουν καταχωριστεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ως την ως άνω καταληκτική ημερομηνία θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2021.

Να υπενθυμίσουμε ότι η διαδικτυακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2021 τέθηκε σε λειτουργία από την Παρασκευή 21 Μαΐου.

Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου. O αιτών μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις οn-line εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω εγγραφής στην ιστοσελίδα  ΕΔΩ. Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής επιλέγεται η χρήση της εφαρμογής μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2021 και ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

- Καταχώριση της αίτησης.

- Εκτύπωση του υποδείγματος.

- Υπογραφή του υποδείγματος από τους συμβαλλομένους.

- Θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής για κάθε συμβαλλόμενο ξεχωριστά από αρμόδια Αρχή.

- Επισύναψη στην αίτηση του υποδείγματος μεταβίβασης και τα κατά περίπτωση μεταβίβασης απαιτούμενα δικαιολογητικά.

- Οριστικοποίηση, που ενέχει τη θέση της υποβολής της αίτησης μεταβίβασης.

- Εκτύπωση της οριστικοποιημένης αίτησης μεταβίβασης και του διαβιβαστικού, τα οποία φυλάσσονται υποχρεωτικά τουλάχιστον για μία πενταετία στο προσωπικό αρχείο του αιτούντα, μαζί με τα πρωτότυπα δικαιολογητικά.

Επισημαίνεται ότι παραγωγοί που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο σύστημα για τα έτη (2014-2020) ή έχουν υποβάλει αίτηση στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα (Βιολογικές Καλλιέργειες, Κομφούζιο, Νιτρορύπανση) για την είσοδό τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία ταυτοποίησης (όνομα χρήστη, κωδικό). Δεν απαιτείται εκ νέου εγγραφή στο σύστημα ή πιστοποίηση μέσω TAXISnet.

Αίτηση εγγραφής για δημιουργία προσωπικού λογαριασμού μπορούν να υποβάλλουν μόνο οι μεταβιβαστές της αίτησης μεταβίβασης ή σε περίπτωση κληρονομιάς οι κληρονόμοι, προκειμένου να λάβουν κωδικό και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση μεταβίβασης.

Η εγκύκλιος περί της διαδικασίας μεταβίβασης Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης (ΔΒΕ) έτους 2021 έχει αναρτηθεί στη διαδρομή ΕΔΩ.

Οι γεωργοί, πριν την οριστικοποίηση και υποβολή της αίτησής τους, οφείλουν να έχουν αναγνώσει προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις των μεταβιβάσεων, όπως αυτές αναλυτικά αναφέρονται στην εγκύκλιο αιτήσεων μεταβίβασης ΔΒΕ έτους 2021.

Η αξία των ΔΒΕ δεν είναι οριστική. Η αξία των ΔΒΕ οριστικοποιείται μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας τους, αλλά και τη διασφάλιση της τήρησης του εθνικού ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης κάθε έτους, σύμφωνα με το άρθρο 22(5) του Καν. Ε.Ε. 1307/2013, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, με ενδεχόμενη εφαρμογή γραμμικής μείωσης ή αύξησης της αξίας των ΔΒΕ.

Σε περίπτωση που ο αποδέκτης μεταβίβασης δεν είναι πολίτης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται να υποβάλλονται μαζί με την αίτηση μεταβίβασης και τα εκάστοτε σε ισχύ παραστατικά, με τα οποία αποδεικνύεται η μόνιμη και νόμιμη εγκατάστασή του στην ελληνική επικράτεια (άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένων ή εναλλακτικά όσες άδειες παρέχουν πλήρη πρόσβαση στην αγορά εργασίας ή σε επιχειρηματική δραστηριότητα). Άδειες διαμονής που παρέχουν πρόσβαση στη μισθωτή ή στην εξαρτημένη εργασία δε γίνονται αποδεκτές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News