Η μετα-COVID 19 εποχή & ο εργατικός κόσμος που έχει γονατίσει οικονομικά

Οικονομία
Η μετα-COVID 19 εποχή & ο εργατικός κόσμος που έχει γονατίσει οικονομικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην τραγική κατάσταση που περιήλθαν οι εργαζόμενοι την περίοδο της πανδημίας προστίθεται η απώλεια εργασιακών κεκτημένων, όπως προβλέπονται από τον νέο πλέον εργασιακό νόμο

Δυσοίωνο είναι το μέλλον των εργαζομένων στη μετά-COVID εποχή, όπως το περιέγραψαν οι πρόεδροι των εργατικών σωματείων. Με επίκεντρο το τελευταίο εργασιακό νομοσχέδιο, που έγινε και επίσημα νόμος του κράτους, οι πρόεδροι εργατικών σωματείων του νομού Ηρακλείου μίλησαν στη “Νέα Κρήτη” για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος της εργασίας την περίοδο της πανδημίας και την απώλεια εργασιακών κεκτημένων, όπως προβλέπονται από τον νέο πλέον εργασιακό νόμο.

Εργασιακά κεκτημένα, όπως κάνουν λόγο οι εργασιακοί φορείς, όπως η κυριακάτικη αργία και το 8ωρο εργασίας, χάνονται σε μια περίοδο που η τεχνολογική πρόοδο έχει σημειώσει ανοδικά ποσοστά. Συγκεκριμένα, ένα μείζον ζήτημα που αφορά την κοινωνία σχετίζεται με το μέλλον του εργασιακού κόσμου. Ποιο είναι το μέλλον του εργασιακού κόσμου, που μισθώνει τις εργασιακές και σωματικές του δυνάμεις με σκοπό να εξασφαλίσει τα προς το ζην; Είναι ένα ερώτημα πολυπαραγοντικό. Αφορά εκατοντάδες εργαζομένους οι οποίοι βρέθηκαν στη δίνη μιας κοινωνικής, οικονομικής και κυρίως υγειονομικής πανωλεθρίας. Η υγειονομική κρίση έχει αφήσει το στίγμα της στην εργασιακή ζωή του τόπου. Κατά την περίοδο της πανδημίας, η κυβέρνηση στήριξε τα εργατικά στρώματα. Ιδιαιτέρως κατά την περίοδο του πρώτου κύματος, ενώ από την έναρξη του δεύτερου κύματος κι έπειτα (τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου 2020) η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να βάλουν τους εργαζόμενούς τους σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Αυτό σήμαινε πως το άτομο που ήταν σε καθεστώς αναστολής εργασίας θα λάμβανε 534 ευρώ. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει αυτό το μέτρο, με σκοπό να περιορίσει τη διασπορά του κορωνοϊού.

Ωστόσο, δε φέρθηκε σε όλους τους εργαζομένους το ίδιο. Και δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τον κατασκευαστικό κλάδο. Ο κατασκευαστικός κλάδος μπήκε σε καθεστώς αναστολής εργασίας την περίοδο του πρώτου κύματος, ενώ την περίοδο του δεύτερου ή του τρίτου κύματος οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο (οικοδόμοι, ηλεκτροσυγκολλητές) δεν προστατεύτηκαν. Το αποτέλεσμα ήταν είτε να μείνουν χωρίς εργασία είτε να ασχοληθούν με γεωργικές εργασίες.

Η μετα-COVID εποχή

Πλέον, ο μήνας είναι Ιούνιος. Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, την περίοδο του θέρους ο κορωνοϊός δεν μπορεί να μεταδοθεί με την ίδια ευκολία σε σχέση με τον χειμώνα. Και το ερώτημα που πλανάται πάνω από τον εργασιακό ουρανό της Ελλάδας είναι: Ποια θα είναι η θέση του εργάτη- εργαζόμενου- μισθωτού την περίοδο της μετα-COVID εποχής; Σε αυτό το ερώτημα κλήθηκαν να απαντήσουν πρόεδροι εργατικών σωματείων. Όλοι οι πρόεδροι, άνευ εξαιρέσεως, υποστήριξαν πως η επόμενη μέρα είναι αρκετά δύσκολη, καθώς η υγειονομική κρίση έχει εξουθενώσει τις αντοχές των εργαζομένων. Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως δύσκολη. Και όπως υποστήριξαν, αντί να υπάρξει ουσιαστική πολιτική παρέμβαση, που θα κινείται προς όφελος των εργαζομένων, η κυβέρνηση αποφάσισε σε μια ταραχώδη περίοδο όπως η σημερινή να φέρει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που καταστρατηγεί βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Όπως είπαν, ο τελευταίος εργασιακός νόμος εξαφανίζει κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του εργαζομένου, βάζοντας ταφόπλακα στο μέλλον του. Αναλυτικά οι απαντήσεις των εργασιακών φορέων γύρω από τη θέση του εργάτη/μισθωτού στη μετα-COVID εποχή:

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΡΓΙΑΣ

«Οι μισθοί δεν κάλυπταν ούτε τα πάγια έξοδα»

«Η κυβέρνηση έφερε ένα σκληρό αντεργατικό μέτρο την περίοδο της υγειονομικής κρίσης», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Στέλιος Βοργιάς και πρόσθεσε: «Ο εργατικός κόσμος έχει γονατίσει οικονομικά τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της πανδημίας. Το βλέπουμε και στα εισοδήματα εργατών που βρίσκονταν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, αλλά και στο Ταμείο Ανεργίας, που εάν συγκριθεί με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα διαπιστωθεί πως οι διαφορές είναι τεράστιες. Η διαχείριση της πανδημίας από τις κυβερνήσεις άλλων χωρών τόσο στην περίπτωση των εργαζομένων όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν εντελώς διαφορετική. Οι εργαζόμενοι λάμβαναν άνω του 80% της μισθοδοσίας που έπαιρναν πριν την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

Στην Ελλάδα, εργαζόμενοι, ιδιαιτέρως το εποχικό προσωπικό, επιδοτήθηκε με 490 ευρώ όχι για όλους τους μήνες ή με προσλήψεις που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας ιδιαιτέρως για τους ανθρώπους του επισιτισμού. Οι μισθοί δεν κάλυπταν ούτε τα πάγια έξοδα. Δε στηρίχτηκαν οι εργαζόμενοι καθόλου και αντί η κυβέρνηση να διευκολύνει την απασχόληση και να αντιμετωπίσει με τρόπο ριζικό το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, έφερε ένα μέτρο υφεσιακό, που θα στερήσει πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας ιδιαίτερα στον χώρο της βιομηχανίας.

Ο εργοδότης μπορεί να επιβάλλει μέσω της ατομικής συμβάσης εργασίας την υπεραπασχόληση (10-12 ώρες), μειώνοντας τις προσαυξήσεις. Για τα ίδια χρήματα, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν περισσότερες ώρες. Σε κάθε περίπτωση, δε στηρίχθηκε ο χώρος της εργασίας και η κυβέρνηση όφειλε να μην επιλέξει να φέρει προς ψήφιση ένα αντεργατικό νομοσχέδιο σε μια συγκυρία όπως η σημερινή».

ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ

«Δώσαμε αγώνα για τα δικαιώματά μας»

«Υπήρξαν εργασιακοί κλάδοι όπως εκείνος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που από την πρώτη στιγμή δώσαμε έναν αέναο αγώνα για τα δικαιώματά μας. Η κυβέρνηση “πάτησε πάνω” στις συλλογικές συμβάσεις, όπως τις υπογράφουμε», σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου κ. Νίκος Κοκολάκης. «Εκεί υπάρχει ένας όρος που τονίζει την υποχρεωτική επαναπρόσληψη των εργαζομένων την επόμενη τουριστική περίοδο, εφόσον το επιθυμούν. Εμείς ως σωματείο υποστηρίξαμε πως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πρέπει να αντιμετωπιστούν ως εργαζόμενοι που πλήττονται εξαιτίας της πανδημίας και όχι ως άνεργοι. Δώσαμε αγώνα με μαζική κινητοποίηση από τις αρχές της πανδημίας. Προσφύγαμε στο υπουργείο Εργασίας με τη νομική μας σύμβουλο για τον λόγο που η κυβέρνηση μάς αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο. Αντιμετωπιστήκαμε έπειτα ως εργαζόμενοι και λάβαμε το επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ.

Από τον Νοέμβριο μπήκαμε στο Ταμείο Ανεργίας για ένα τρίμηνο και παρατάθηκε το ταμείο για άλλους δύο μήνες. Το αποτέλεσμα ήταν μέχρι και τις αρχές Απριλίου να ήμασταν στο Ταμείο Ανεργίας. Υπήρξε κάλυψη ως προς τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Άλλοι κλάδοι δεν αντιμετωπίστηκαν με παρόμοιο τρόπο και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο επισιτισμός. Αυτή η κατάσταση είναι άδικη, καθώς με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται εργαζόμενοι “δύο ταχυτήτων”. Εμείς εκμεταλλευτήκαμε τη σύμβαση εργασίας και γι’ αυτό οι προσπάθειές μας έπιασαν τόπο».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΩΝΙΑΝΑΚΗΣ

«Καμία σχέση δεν έχει η κυβέρνηση με τους εργαζομένους»

«Φαίνεται με τρόπο ξεκάθαρο πως την κυβέρνηση και τους εργαζόμενους τους χωρίζει ένα μεγάλο χάσμα τόσο την περίοδο της πανδημίας, όσο και τώρα με την ψήφιση του νομοσχεδίου- “εκτρώματος”, που πλέον έγινε νόμος του κράτους», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων ν. Ηρακλείου κ. Γιάννης Γωνιανάκης και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έδειξε πως εξυπηρετεί τις επιθυμίες των εργοδοτών, των τραπεζιτών και των βιομηχάνων. Καμία σχέση δεν έχει η κυβέρνηση με τους εργαζομένους. Η ζωή του εργαζόμενου επιδεινώνεται μετά την πανδημία. Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο δένει τους εργαζόμενους με πιο δυνατές αλυσίδες, με αποτέλεσμα η αγανάκτηση να ξεχειλίζει. Στο νομοσχέδιο αυτό καταργήθηκε και η κυριακάτικη αργία, με συνέπεια η οικογενειακή ζωή να εξαφανίζεται.

Είναι τραγικό το έτος 2021 οι εργαζόμενοι να εργάζονται 7 ημέρες την εβδομάδα, ενώ πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς ανεργίας και οικονομικής εξαθλίωσης. Αυτή τη στιγμή, οι μισθοί είναι χαμηλοί και οι όποιες συμβάσεις θα γίνονται υπό την εποπτεία των εργοδοτών. Έχουμε μια ολομέτωπη επίθεση απέναντι στους εργαζομένους και δε συμβιβαζόμαστε με την εθνική συλλογική σύμβαση, όπου ο κάθε υπουργός θα κανονίζει τον μισθό βάζοντας πάνω απ’ όλα τις επιθυμίες της εργοδοσίας».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ

«Νόμος καταπέλτης εναντίον των εργαζομένων»

«Με το νομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση προκαλεί ολόπλευρο πλήγμα στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Καθαριότητας στον Δήμο Ηρακλείου κ. Μιχάλης Καρασάββας. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «ο νέος νόμος δεν αγγίζει άμεσα τον δημόσιο τομέα. Είναι καταπέλτης εναντίον των εργαζομένων. Ο νέος νόμος υποστηρίζει: ο εργαζόμενος θα δουλεύει 8-10 ώρες, ώστε να παίρνει ένα ρεπό το Σάββατο. Είναι αντεργατικός νόμος. Όσον αφορά στην πανδημία, δεν μπορώ να πω πως η κυβέρνηση τα πήγε άσχημα. Μπορεί ο εργαζόμενος να μην είναι ευχαριστημένος στο 100% σε επίπεδο οικονομικό, αλλά σε γενικές γραμμές τα πήγε καλά. Η κυβέρνηση, όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας, οφείλει να προστατεύσει τον εργαζόμενο. Πρέπει να προσέξουν τον εργαζόμενο. Ο εργαζόμενος είναι ο κινητήριος μοχλός της επιχείρησης και δυστυχώς δεν υποστηρίζεται ούτε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εάν δεν ξεκουράζεται ή δεν έχει απολαβές καλές, τότε ο εργαζόμενος δε μπορεί να παράξει ικανοποιητικά. Μοιραία, εργαζόμενος δε θα υπάρχει και θα δουλεύει σαν σκλάβος».

ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ

«Οι εργαζόμενοι να καταργήσουν τον νόμο- “έκτρωμα”»

«Την περίοδο της πανδημίας, η κυβέρνηση κατάφερε να ισοπεδώσει κάθε είδους εργασιακό δικαίωμα που είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ό,τι είχε απομείνει. Η κυβέρνηση πέρασε τα πιο σκληρά και βάρβαρα μέτρα που έχει δει η εργατική τάξη τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα μέτρα καταργούν πρακτικά κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Έκανε επίθεση στον θεσμό της οικογένειας. Μετέτρεψε τους εργασιακούς χώρους σε οικογενειακά σπίτια, όπου τα κλειδιά τα έχει ο εργοδότης, ο οποίος θα μπαίνει μέσα όποτε το θέλει. Κατέστρεψε κάθε πτυχή της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να απογοητεύονται. Υπάρχουν εκατοντάδες νόμοι που ψηφίστηκαν και καταργήθηκαν από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Και αυτό είναι το στοίχημα των επόμενων μηνών. Οι εργαζόμενοι να καταργήσουν τον νόμο- “έκτρωμα”.

Επίσης, ακούγεται όλο και πιο έντονα πως η κυβέρνηση βοήθησε τους εργαζόμενους σε αναστολή καταβάλλοντας το ποσό των 534 ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι διπλά και τριπλά με τα μέτρα που πέρασε», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΥΡΛΙΩΤΗΣ

«Ο κόσμος της εργασίας πηγαίνει τουλάχιστον 100 χρόνια πίσω»

«Εμείς ως συνδικάτο είδαμε πως από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση προσπάθησε να αποποιηθεί κάθε είδους ευθύνη για την προστασία του λαού. Προέταξε την έννοια της ατομικής ευθύνης και όχι μόνο δεν προστάτευσε την υγεία του λαού στη βάση των κανόνων που οι γιατροί δήλωναν με σαφήνεια, αλλά βρήκε την ευκαιρία να περάσει μια σειρά νομοσχεδίων και υπουργικών αποφάσεων που ουσιαστικά ήταν επιδιώξεις μεγάλων επιχειρηματιών και της Ε.Ε.». Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών κ. Δημήτρης Βουρλιώτης.

«Αυτές οι αποφάσεις ήταν εναντίον των εργαζομένων. Ο κόσμος της εργασίας πηγαίνει τουλάχιστον 100 χρόνια πίσω. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες. Ο δικός μας κλάδος, δυστυχώς, υπέστη μεγάλο σοκ. Τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης υποστηρίζουν πως έχουμε 17% αύξηση εξαγωγών το 2020 σε σχέση με το 2019. Αυτό σημαίνει πως υπήρξε αύξηση κερδοφορίας και του τζίρου επιχειρήσεων. Ωστόσο, εμείς οι εργαζόμενοι πέσαμε θύματα του κορωνοϊού. Δεν υπήρχαν ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα ήλεγχαν την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα ήταν στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, ο οποίος έχει ελάχιστη γνώση Εργατικού Δικαίου. Η κυβέρνηση το ανέτρεψε και έβαλε ως προτεραιότητα την ατομική ευθύνη. Άρα, ο εργαζόμενος ήταν το θύμα και, εάν δεν έβαζε τη μάσκα, έπρεπε να πληρώνει με κάθε τρόπο. Είχαμε συναδέλφους που νόσησαν. Και μάλιστα εξαιτίας του κορεσμού των ΜΕΘ, πολλοί ασθενείς βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

«Πολλοί ναυαγοσώστες παραμένουν άνεργοι»

«Η υγειονομική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε παραγωγικούς κλάδους, όπως είναι ο τουρισμός και το λιανικό εμπόριο. Έμμεσα έχει επηρεαστεί και ο κλάδος της ναυαγοσωστικής», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Ναυαγοσωστών Ηρακλείου κ. Γιάννης Σταμαθιουδάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πολλοί Δήμοι έχουν βγάλει τους διαγωνισμούς και υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη από την 1η Ιουνίου. Δε συμβαίνει ωστόσο το ίδιο με τις ξενοδοχειακές μονάδες. Μέχρι και σήμερα, πολλά ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει και το αποτέλεσμα είναι πολλοί ναυαγοσώστες να είναι άνεργοι. Πολλοί εξ αυτών περιμένουν τον επόμενο μήνα ώστε να δουν εάν το ξενοδοχείο με το οποίο έχουν υπογράψει σύμβαση θα ανοίξει. Αυτή η υγειονομική κρίση έχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό, καθώς ερχόμαστε σε καθημερινή τριβή με πολλούς λουόμενους. Εκθέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο στο ενδεχόμενο να γίνουμε φορείς του ιού. Εάν συνεχιστεί η συγκεκριμένη κατάσταση, πολλοί Δήμοι θα αναγκαστούν να μη μπορούν να παράσχουν ναυαγοσωστική κάλυψη και έτσι θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πρόβλημα στον κλάδο μας. Σε κάθε περίπτωση, ο εργαζόμενος θα επιβιώσει μόνο όταν επιβιώσει η αγορά. Εάν δεν υπάρχει ροή στην αγορά, τότε το μέλλον του εργαζομένου κρίνεται αβέβαιο».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News