Φορολογικές δηλώσεις: Aυτοί είναι 12 οι νέοι κωδικοί

Οικονομία
Φορολογικές δηλώσεις: Aυτοί είναι 12 οι νέοι κωδικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλες οι αλλαγές που ισχύουν

Nέους κωδικούς, νέα φορολογική κλίμακα και μια σειρά παρεμβάσεις για τους πληττόμενους από την πανδημία περιλαμβάνουν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις για περίπου 8,5 εκατομμύρια φορολογουμένους. Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επικρατούν πυρετώδεις ρυθμοί για την έκδοση των νέων φορολογικών εντύπων, με το Τaxisnet να ετοιμάζεται να ανοίξει περί τα τέλη Μάιου ή το αργότερο αρχές Ιουνίου.

Για τους φορολογούμενους που έλαβαν το προηγούμενο έτος την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ καθώς και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αποζημιώθηκαν από το κράτος για τα ενοίκια που έχασαν στη διάρκεια των μηνών της καραντίνας τα ποσά θα είναι προσυμπληρωμένα, αλλά αφορολόγητα.

Αλλαγές κωδικών θα υπάρχουν τόσο στο έντυπο Ε1 όσο και στο Ε3 που υποβάλλεται από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Οι νέοι κωδικοί και οι βασικές αλλαγές είναι:

1. Τεκμήρια: Προστίθεται νέος κωδικός που δείχνει εάν ο φορολογούμενος δικαιούται απαλλαγή από τα τεκμήρια. Σημειώνεται ότι με απόφαση της κυβέρνησης απενεργοποιούνται τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον όμως σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.

2. Ανακαίνιση ακινήτων: Προστίθεται νέος κωδικός στον πίνακα 7 του εντύπου Ε1 στον οποίο θα δηλωθούν οι δαπάνες για την αναβάθμιση των κτιρίων. Η έκπτωση που μπορεί να κερδίσει ο φορολογούμενος ανέρχεται κατ’ έτος στο ποσό των 1.600 ευρώ.

3. Νέοι μειωμένοι συντελεστές: Από φέτος ξεκινάει η φορολόγηση των εισοδημάτων έως 10.000 ευρώ με τον νέο εισαγωγικό συντελεστή 9% που λειτουργεί ως ανάχωμα για τους φόρους. Πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 10.000 ευρώ και μέχρι τα 20.000 ευρώ εξακολουθεί να επιβάλλεται συντελεστής φόρου 22%. Επίσης:

- πάνω από τα 20.000 και μέχρι τα 30.000 ευρώ επιβάλλεται πλέον συντελεστής φόρου μειωμένος στο 28% από το 29%, ενώ

- πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου μειωμένος σε 36% από 37%. Για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου μειώθηκε στο 44% από 45%.

4. Επενδυτικοί Άγγελοι: Προστίθεται νέος κωδικός στο Ε1 στο οποίο θα δηλωθούν τα ποσά έκπτωσης για όσους εισέφεραν κεφάλαια σε κεφαλαιουχική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων.

5. Ηλεκτρικά οχήματα: Μειωμένος φορολογικός συντελεστής για όσους ασχολούνται με την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, αγαθών ή ειδών σχετικά με τα ηλεκτρικά οχήματα.

6. Μετοχές - stock options: Θα υπάρξει νέος κωδικός στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 για τα stock options.

7. Ακύρωση του πέναλτι για τις ηλεκτρονικές πληρωμές: Ακυρώνεται το πέναλτι φόρου 22% για τους φορολογούμενους που δεν έχουν καλύψει το 30% του πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές, εφόσον όμως ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

- Είναι πληττόμενοι από την πανδημία (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια).

- Είναι ηλικίας άνω των 60 ετών

8. Φορολογική κατοικία: Προστίθεται νέος κωδικός για τους συνταξιούχους που μετέφεραν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα και θα φορολογηθούν με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματός τους.

9. Η φορολόγηση των ενοικίων: Με μια απλή εξώδικη δήλωση που θα κοινοποιήσουν στους ενοικιαστές τους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλαγούν από τη φορολόγηση με συντελεστές έως 45% για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2020.

Η ρύθμιση αυτή αφορά:

- τους ιδιοκτήτες που υποχρεώθηκαν να κουρέψουν κατά 40% τα ενοίκια και δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το υπόλοιπο 60%, και

- τους ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το σύνολο των ενοικίων.

10. Δωρεές: Οι κάθε είδους δωρεές, που πραγματοποιήθηκαν από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, αναγνωρίζονται φορολογικά ως εκπιπτόμενες δαπάνες αφαιρούμενες του συνολικού εισοδήματός τους.

11.Έντυπο Ε3: Προστίθεται νέος πίνακας στο έντυπο Ε3 στον οποίο θα συμπληρωθούν τα ποσά των δανείων από τις επιστρεπτέες προκαταβολές το 2020.

12. Έμποροι 62 ετών: Εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος όσοι επιτηδευματίες απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.

Πηγή: imiresia.gr, φωτογραφία pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News