Σε δημόσια διαβούλευση το εργασιακό - Ποιες οι αλλαγές ανά εργασιακό πεδίο

Οικονομία
Σε δημόσια διαβούλευση το εργασιακό - Ποιες οι αλλαγές ανά εργασιακό πεδίο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμία αλλαγή, παρά τις αντιδράσεις

Παρά την καταιγίδα των αντιδράσεων από σύσσωμο τον κόσμο της εργασίας, το τελικό κείμενο του εργασιακού νομοσχεδίου, που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών, δεν έχει ούτε μία αλλαγή στα επίμαχα άρθρα και διατάξεις, τα οποία η κυβέρνηση είναι απολύτως αποφασισμένη να τα περάσει, καθώς αποτελούν προφανώς υπεσχεμένο δώρο για τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Πληροφορίες που επικαλείται το capital.gr αναφέρουν πως, ενδεχομένως, ακόμα και κατά την τρέχουσα εβδομάδα μπορεί να έρθει το εν λόγω νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, ενώ ο ορίζοντας της κατάθεσής του στη Βουλή τοποθετείται για το τέλος του μηνός και της ψήφισής του τον επόμενο μήνα.

Έντεκα είναι τα σημαντικότερα πεδία των παρεμβάσεων, και συγκεκριμένα: η διευθέτηση χρόνου εργασίας, οι υπερωρίες, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, οι απολύσεις, η απεργία, η κυριακάτικη αργία, το “δικαίωμα αποσύνδεσης”, οι γονικές άδειες, μέτρα ενάντια στη βία και την παρενόχληση στους χώρους εργασίας, η συνδικαλιστική εκπροσώπηση και οι αποζημιώσεις απόλυσης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ίδιου του υπουργού Εργασίας, οι αλλαγές ανά εργασιακό πεδίο θα έχουν ως εξής:

  1. Διευθέτηση χρόνου εργασίας: Ατομική συμφωνία εργαζομένου-εργοδότη.

Αυτό που αλλάζει με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο είναι ότι η διευθέτηση μπορεί να ισχύσει σε επιχειρήσεις που είτε δεν υπάρχουν καθόλου συνδικάτα ή αν το θέλει ο ίδιος ο εργαζόμενος (μετά από αίτημά του) για να “συμφιλιώσει” την επαγγελματική με την οικογενειακή του ζωή, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Παρέχεται, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δηλαδή, «η δυνατότητα σε όσους εργαζόμενους το επιθυμούν να εργαστούν λίγο περισσότερο για κάποιες μέρες και λιγότερο κάποιες άλλες, ή ακόμα και να δουλέψουν 4 ημέρες την εβδομάδα, αντί να δουλεύουν 5 μέρες την εβδομάδα.

Εναλλακτικά, μπορούν να πάρουν 6 εβδομάδες άδεια τον χρόνο, αντί να πάρουν 4 εβδομάδες άδεια. Και η δυνατότητα αυτή παρέχεται χωρίς να μειώνονται οι αποδοχές τους ή να αυξάνεται ο μέσος όρος χρόνου εργασίας τους, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τις 5 ημέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα», τονίζεται από το υπουργείο Εργασίας.

  1. Υπερωρίες: Αυξάνονται στις 150 ώρες.

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Εργασίας, οι υπερωρίες ενισχύονται. Με νομοσχέδιο αναγνωρίζεται το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι βασίζονται στις υπερωρίες για να στηρίξουν το εισόδημά τους και για αυτό διευρύνονται. Συγκεκριμένα, αυξάνονται οι επιτρεπόμενες υπερωρίες, από τις 96 ώρες που είναι σήμερα στη βιομηχανία και τις 120 ώρες στους υπόλοιπους κλάδους, στις 150 ώρες το μέγιστο, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Επίσης, από πλευράς υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το επερχόμενο “καθεστώς” σε σχέση με τις υπερωρίες και τη διευθέτηση εργασίας, τονίζεται πως οι υπερωρίες και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι δύο διαφορετικοί μηχανισμοί που υπάρχουν σήμερα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Η βάση και για τους δύο μηχανισμούς ήταν και παραμένει το 8ωρο. Με βάση λοιπόν το 8ωρο, μπορεί ο εργαζόμενος:

* Με τον ένα μηχανισμό (τις υπερωρίες) να δουλέψει παραπάνω ώρες για κάποιες μέρες και να τις πληρωθεί.

* Με τον άλλο μηχανισμό (τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας) να δουλέψει παραπάνω για κάποιες μέρες και να παίρνει ως αντάλλαγμα ελεύθερες τις Παρασκευές (στην περίπτωση της 4ήμερης εργασίας) ή περισσότερα ρεπό ή παραπάνω άδειες σε περιόδους του χρόνου που επιθυμεί.

Οι εργαζόμενοι ήταν και παραμένουν ελεύθεροι να διαλέξουν όποιον από τους δύο μηχανισμούς βολεύει τους ίδιους. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι η επιλογή του μηχανισμού της διευθέτησης θα μπορεί να γίνεται και με αίτημα του ίδιου του εργαζομένου, όταν αυτό τον βολεύει για λόγους που έχουν να κάνουν με τη “συμφιλίωση” της προσωπικής και επαγγελματικής του ζωής.

  1. Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Θα καταγράφει τον χρόνο εργασίας.

Το εργασιακό νομοσχέδιο προβλέπει την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Πρόκειται για έναν ψηφιακό μηχανισμό που θα συνδέει τους εργαζόμενους μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους (ή του κινητού ή του τάμπλετ τους) με το σύστημα “Εργάνη ΙΙ” του υπουργείου Εργασίας.

Έτσι, «θα καταγράφονται αυτόματα και ηλεκτρονικά, και χωρίς την παρέμβαση τρίτου, τόσο η υπερωριακή απασχόληση, όσο και ο χρόνος εργασίας συνολικά.

Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (τράπεζες-βιομηχανία) και θα επεκταθεί το συντομότερο δυνατό σε όλο τον χώρο της εργασίας», σημειώνεται.

  1. Απολύσεις: Διευρύνονται οι λόγοι απαγόρευσης.

Στο νέο νομοσχέδιο υπάρχει ειδική διάταξη με έναν διευρυμένο κατάλογο σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους απαγορεύεται πλήρως να γίνει μια απόλυση. Πέραν λοιπόν της απαγόρευσης απόλυσης για λόγους καταγωγής, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, συνδικαλιστικής δραστηριότητας κ.ά., προστίθενται και άλλοι λόγοι απαγόρευσης:

* Παράδειγμα 1: Πατέρας αποκτά παιδί. Απαγορεύεται η απόλυσή του για 6 μήνες από την ημερομηνία γέννησης του παιδιού του.

* Παράδειγμα 2: Εργοδότης προτείνει στον εργαζόμενο να προχωρήσουν σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας του εργαζομένου και ο εργαζόμενος αρνείται. Ο εργοδότης προχωρά σε απόλυση. Η απόλυση αυτή καθίσταται αυτομάτως άκυρη.

* Παράδειγμα 3: Εργαζόμενος που εργάζεται με τηλεργασία ασκεί το θεσπιζόμενο με το νομοσχέδιο “δικαίωμα της αποσύνδεσης” (δηλαδή δεν εργάζεται πέραν του συμφωνημένου ωραρίου) και ο εργοδότης του τον απολύει για αυτό τον λόγο. Και αυτή η απόλυση καθίσταται αυτομάτως άκυρη.

  1. Απεργία: Εξ αποστάσεως ψηφοφορία και ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία σε κλάδους κοινής ωφέλειας.

Θεσπίζεται «η υποχρεωτική εγγραφή συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο και η εξ αποστάσεως ψήφος στα συνδικάτα, με όλες τις δικλίδες διαφάνειας και μυστικότητας στις συνεδριάσεις και τις ψηφοφορίες», όπως τονίζεται από το υπουργείο Εργασίας. Επίσης, θεσπίζεται η ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία (33%) σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια της απεργίας.

  1. Κυριακάτικη αργία: Νέες εξαιρέσεις.

Η Ελλάδα, ευθυγραμμιζόμενη με πρακτικές που εφαρμόζονται στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε., προσθέτει στις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν στον γενικό κανόνα, και καθιστούν εφικτή την εξυπηρέτηση των καταναλωτών σε εστιατόρια, καφέ και άλλες υπηρεσίες εστίασης - και όχι μόνο - τις Κυριακές, και ορισμένους επιπρόσθετους κλάδους, όπως τις αποθήκες, τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, αλλά και τις εξωσχολικές δράσεις, τη μηχανογράφηση και τις εξετάσεις έκδοσης διπλωμάτων. Η εργασία την Κυριακή αμείβεται με προσαύξηση 75%, ενώ παρέχεται δικαίωμα να δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης την αμέσως επόμενη εβδομάδα.

  1. Δικαίωμα αποσύνδεσης: Ο εργαζόμενος δε θα απαντά σε εργοδοτικές κλήσεις εκτός ωραρίου.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει την τηλεργασία θεσπίζοντας το “δικαίωμα αποσύνδεσης”, το δικαίωμα δηλαδή του εργαζόμενου να μην απαντά σε κλήσεις και μηνύματα του εργοδότη πέραν του συμφωνημένου ωραρίου, προστατεύοντας έτσι την οικογενειακή και προσωπική του ζωή.

  1. Γονικές άδειες: Αυξάνονται για τους πατέρες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών. Επίσης, ενισχύεται και η γονική άδεια, καθώς θα είναι πλέον επιδοτούμενη για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ και για τους δύο γονείς, αντιμετωπίζοντας έτσι και ένα αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών στην εργασία.

Θεσπίζει μια σειρά από νέες άδειες και δικαιώματα, όπως την άδεια φροντιστή για εργαζόμενους με συγγενείς που έχουν ανάγκη σημαντικής φροντίδας, το δικαίωμα απουσίας λόγω ανωτέρας βίας, και το δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση).

  1. Μέτρα ενάντια στη βία και την παρενόχληση στους χώρους εργασίας.

Εισάγονται για πρώτη φορά μέτρα για τη βία και την παρενόχληση στους χώρους εργασίας μέσω της κύρωσης της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης, αλλά και «υιοθετώντας σειρά επιπλέον αυστηρών μέτρων», τονίζεται.

  1. Συνδικαλιστική εκπροσώπηση: “Κάλυψη” σε περισσότερους κλάδους.

Το εργασιακό νομοσχέδιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, εισάγει μια σειρά από προβλέψεις για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων σε συνεργατικές πλατφόρμες, όπως τα delivery, courier κ.λπ.

  1. Αποζημιώσεις απόλυσης: Εξισώνονται για εργατοτεχνίτες και υπαλλήλους.

«Εξισώνονται οι αποζημιώσεις απόλυσης των εργατοτεχνιτών, που μέχρι σήμερα υπολογίζονταν σε λίγα μεροκάματα, με εκείνες των υπαλλήλων, που ισοδυναμούν με μισθούς έως και 12 μηνών», τονίζεται από το υπουργείο Εργασίας.

(Φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News