Εστίαση: Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση 7% - Ποιοι έχουν δικαίωμα ένταξης

Οικονομία
Εστίαση: Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση 7% - Ποιοι έχουν δικαίωμα ένταξης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε ποιες επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησης

Από την Δευτέρα 10 Μαΐου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων από επιχειρήσεις εστίασης στο πρόγραμμα επιδότησής τους για κεφάλαια που αφορούν στην αγορά πρώτων υλών για την επανεκκίνησή τους.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 330 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με εκπροσώπους της κυβέρνησης αναμένεται να ενισχυθούν μία στις δύο (περίπου 34.000) επιχειρήσεις του κλάδου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις, ακόμα και αυτές που δραστηριοποιούνται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, ενώ δε θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο.

Δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησης θα έχουν οι επιχειρήσεις που:

- Παρουσιάζουν μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.

- Είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019, για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

Επιχειρήσεις εστίασης που έκαναν έναρξη το 2019, αλλά δεν είχαν έσοδα μέσα στη χρονιά, θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση.

Επίσης επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση.

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021, με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένονται, εφόσον η πλατφόρμα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα, στα τέλη Μαΐου.

Το ποσό της επιδότησης για κάθε επιχείρηση δε θα μπορεί να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021. Επίσης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021. Τέλος, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31/12/2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του 2021 και τα δηλωθέντα έξοδα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News