Έρχεται νομοσχέδιο για τους στάβλους - Τι προβλέπει

Κρήτη
Έρχεται νομοσχέδιο για τους στάβλους - Τι προβλέπει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι προβλέπει για την αδειοδότηση σταβλικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Σχέδιο νόμου, με το οποίο θα επιχειρηθεί να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αφορούν στη διαδικασία αδειοδότησης υφιστάμενων και νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σύντομα θα το φέρει στη Βουλή. Βέβαια, εδώ και μια δεκαετία απασχολεί τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το συγκεκριμένο θέμα, που συνέχεια παραπέμπεται στον επόμενο χρόνο, από το 2012 μέχρι σήμερα. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2020 το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πάλι στην “τελική ευθεία” βρισκόταν, αλλά... έχουν περάσει από τότε έξι ολόκληροι μήνες...

Στο δημοσίευμα, λοιπόν, που δόθηκε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, περιγράφεται το γενικό πλαίσιο της νέας υπό κατάρτιση νομοθεσίας και μεταξύ άλλων τονίζεται: Σκοπός αυτού του σχεδίου νόμου είναι η ολιστική προσέγγιση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αλλά και η εξάλειψη μιας σειράς γραφειοκρατικών διαδικασιών που μέχρι σήμερα αποτελούν τροχοπέδη στην ίδρυση μικρών και οικογενειακών εγκαταστάσεων και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη του κτηνοτροφικού τομέα.

Οι προτεινόμενες διορθωτικές τροποποιήσεις έχουν ως μοναδικό σκοπό την επίλυση θεμάτων που ταλαιπωρούν τον κτηνοτροφικό τομέα και την άρση των περιορισμών και αγκυλώσεων, όπως τα χρόνια προβλήματα κατά τη διαδικασία αδειοδότησης υφιστάμενων, αλλά και νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αυτό το σχέδιο νόμου είναι να επιτευχθεί η διευκόλυνση της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με την εισαγωγή ρυθμίσεων για τη νομιμοποίηση ιδίως των πρόχειρων καταλυμάτων ζώων, τα οποία συνιστούν κατά προσέγγιση ποσοστό 50-60% αυτών, καθώς και η μείωση των συντελεστών του κόστους παραγωγής.

Συνέπεια αυτών θα είναι ο εκσυγχρονισμός των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η βιωσιμότητα και η βελτίωση γενικώς του επιχειρηματικού περιβάλλοντος (τηρώντας πάντα τους προβλεπόμενους υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς όρους), ενισχύοντας την αγροτική επιχειρηματικότητα.

Επιπλέον, προκειμένου να διευκολυνθεί η άσκηση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας και η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, παρέχονται κίνητρα για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών κτηνοτροφικής εγκατάστασης.

Ορίζεται ακόμη ότι σε περίπτωση άσκησης προσφυγής κατά έκθεσης αυτοψίας, με αίτημα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών, η επιτροπή θα χορηγεί προθεσμία αναστολής κατεδάφισης ενός (1) έτους για την προσκόμιση άδειας νομιμοποίησης, αντί της προθεσμίας των εξήντα (60) ημερών.

Παράλληλα, απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης έγκρισης επέμβασης σε χορτολιβαδικές ή δασώδεις εκτάσεις, που ανήκουν σε περιοχές όπου υπάρχουν μερικώς κυρωμένοι δασικοί χάρτες.

Τέλος, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει πλήθος άλλων ρυθμίσεων, που ως στόχο έχουν την παράκαμψη γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ωστόσο, όπως επισήμαναν κατηγορηματικά στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η εξάλειψη της γραφειοκρατίας και οι διευκολύνσεις στην ίδρυση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων δεν αναιρεί τον πάγιο στόχο της κυβέρνησης για προστασία του περιβάλλοντος».

ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ

Οι έλεγχοι και οι παραβάσεις την περίοδο του Πάσχα

Στο μεταξύ, από το υπουργείο ανακοινώθηκαν για την περίοδο του Πάσχα τα στοιχεία για 6.673 ελέγχους και 219 παραβάσεις, κυρίως ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων!

Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ήταν «να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ποιοτικά και διαθέτουν τη σωστή σήμανση, για να γνωρίζει ο καταναλωτής αν το προϊόν που αγοράζει, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα αμνοερίφια, είναι ελληνικό ή από τη Ρουμανία κ.ο.κ.».

Μιλώντας, εξάλλου, πρόσφατα και για την αύξηση που παρατηρείται φέτος στην τιμή των ελληνικών αμνοεριφίων, την απέδωσε στις πολλές εξαγωγές λόγω του καθολικού Πάσχα που προηγήθηκε, αλλά και στα προβλήματα στον κτηνοτροφικό τομέα, από την πανδημία του κορωνοϊού.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι της των μικτών κλιμακίων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ, της Οικονομικής Αστυνομίας, της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, του ΣΔΟΕ, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

«Συνολικά από 19/4/2021 έως 3/5/2021 έγιναν 6.673 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 219 παραβάσεις (κυρίως ελληνοποιήσεις) σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας και σε όλα τα υγειονομικού ενδιαφέροντος σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια. Οι έλεγχοι σε σούπερ-μάρκετ και αγορές ήταν δειγματοληπτικοί. Αλλά στις πύλες εισόδου οι έλεγχοι ήταν συνεχείς», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μάλιστα στον Προμαχώνα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη χερσαία πύλη εισόδου της χώρας, για πρώτη φορά είχε εγκατασταθεί κλιμάκιο κτηνιάτρων επί 24ώρου βάσεως, με τη συμβολή των ΔΑΟΚ και του ΕΛΓΟ, προκειμένου να γίνεται διασταυρωτικός έλεγχος όλων ανεξαιρέτως των εισερχόμενων φορτηγών με ζώα, σφάγια και αβγά, και όχι δειγματοληπτικά. Το κλιμάκιο στον Προμαχώνα επισκέφτηκε και η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή, υπό την εποπτεία της οποίας λειτούργησαν τα μικτά κλιμάκια.

«Η αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου των “ελληνοποιήσεων” και οι συνεχείς έλεγχοι είναι η νέα “κανονικότητα” στη χώρα μας. Φέτος, με την περυσινή εμπειρία των συντονισμένων ελέγχων 5 συναρμόδιων υπουργείων, που εφαρμόσαμε με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκπονήσαμε και λειτουργούμε ένα ακόμη αυστηρότερο και ολιστικό σχέδιο ελέγχων. Γνώμονάς μας είναι πάντα η προστασία της ελληνικής παραγωγής, των καλώς εννοούμενων συμφερόντων καταναλωτών και κτηνοτρόφων και του υγιούς ανταγωνισμού», τόνισε η υφυπουργός.

Στόχος είναι, όπως διευκρίνισε, με τη διασταύρωση α) των στοιχείων από τους ελέγχους, τόσο στα σημεία εισόδου της χώρας όσο και στον τόπο προορισμού, β) των σφαγών, από το σύστημα καταγραφής “Άρτεμις” του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” και γ) των αποθεμάτων αμνοεριφίων και αβγών, που τηρούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, να παρακολουθείται και να ιχνηλατείται η πορεία των εισαγόμενων ζώντων αμνοεριφίων, σφάγιων και αβγών, ώστε να αποτρέπεται η όποια προσπάθεια επιτηδείων να “βαφτίσουν” ξένα προϊόντα ως ελληνικά, παραπλανώντας τον καταναλωτή, αισχροκερδώντας, βλάπτοντας την ελληνική παραγωγή και την εθνική οικονομία.

«Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να επιλέγει ό,τι εθνικότητας προϊόν επιθυμεί - είναι αυτονόητο ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα αποτροπής των εισαγωγών - απλά πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς αγοράζει, τι πληρώνει και τι καταναλώνει στο πασχαλινό τραπέζι».

Έτσι λοιπόν, με χθεσινή νεότερη ανακοίνωση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, ευχαρίστησε τη Διεύθυνση και τα στελέχη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας αλλά και όλους όσους συμμετείχαν στους ελέγχους των μικτών κλιμακίων, με στόχο, όπως τόνισε, την προστασία του καταναλωτή αλλά και των Ελλήνων παραγωγών και τη διάθεση στην αγορά προϊόντων ποιοτικά ηλεγμένων.

Υπενθυμίζεται ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2019 «είχαν γίνει περί τους 500 ελέγχους», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News