«Στενάζουν» οι εργαζόμενοι της Κρήτης – «Τα χειρότερα έρχονται»

Κρήτη
«Στενάζουν» οι εργαζόμενοι της Κρήτης – «Τα χειρότερα έρχονται»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υγειονομική λαίλαπα «ισοπέδωσε» τους εργαζόμενους

Αναστέναξε και συνεχίζει να αναστενάζει ο εργατικός κόσμος της Κρήτης μετά την έναρξη της υγειονομικής λαίλαπας στη χώρα μας.

Πλέον, πολλά εργατικά νοικοκυριά βρίσκονται σε μια πολύ άσχημη κατάσταση καθόσον η απώλεια εισοδήματος είναι πλέον πιο αισθητή από ποτέ. Σε τομείς όπως ο κατασκευαστικός και ο τουριστικός κλάδος, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας, το κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα της υγειονομικής κρίσης είναι πιο ορατό από ποτέ. Αυτό υποστηρίζουν παραγωγικοί φορείς και πρόεδροι εργατικών σωματείων, οι οποίοι μίλησαν στη “Νέα Κρήτη”, κάνοντας σαφή τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία στην οποία περιήλθε ο εργατικός κόσμος.

Ο Στέλιος Βοργιάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, μίλησε στη “Νέα Κρήτη” για τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει ο εργατικός κόσμος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τόσο η οικονομία του νησιού όσο και ο εργατικός κόσμος βιώνουν μια καθίζηση.

«Πολλά νοικοκυριά έχουν περιέλθει σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και θέση. Δεν είχε αγγίξει την ελληνική κοινωνία η κρίση την περίοδο των μνημονιακών χρόνων σε τέτοιο βαθμό. Πολλά νοικοκυριά που εργάζονταν στον τουρισμό έχουν περιέλθει σε δύσκολη κατάσταση και η καθημερινότητα είναι αρκετά δύσκολη. Γενικότερα, η οικονομία της Κρήτης και ο εργατικός κόσμος βιώσαν μια καθίζηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Βοργιάς.

Ξενοδοχοϋπάλληλοι

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, στους οποίους ένα μεγάλο ποσοστό δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από την Πολιτεία, αλλά και καμία στήριξη κοινωνικού σκοπού.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νίκος Κοκολάκης ανέφερε: «Είμαστε ο μεγαλύτερος κλάδος του Εργατικού Κέντρου σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά εδώ στην Κρήτη εκπροσωπούμε πάνω από 60.000 άτομα και στον ν. Ηρακλείου εκπροσωπούμε κοντά στα 25.000 άτομα. Εμείς έχουμε βιώσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας ζοφερές καταστάσεις. Είδαμε οικογένειες να φτωχοποιούνται χάνοντας την εργασία τους από τη μια μέρα στην άλλη. Είδαμε μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες ξενοδοχοϋπαλλήλων να έρχονται αντιμέτωποι με την πανδημία και συγκεκριμένα με τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που έχει. Δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους και στις ανάγκες τους. Κάποιοι ήταν τυχεροί και έλαβαν τα 534 ευρώ, ενώ κάποιοι άλλοι πήραν το επίδομα ανεργίας των 400. Υπήρχε, ωστόσο, και ένα μεγάλο μέρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων που δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ και δεν είχε ούτε τη στήριξη της Πολιτείας. Όπως εύκολα κατανοείται, μια οικογένεια 4 ατόμων δε μπορεί να ανταπεξέλθει.

Τα χρήματα είναι ελάχιστα. Έχουν συσσωρευτεί χρέη στις ΔΕΚΟ και πολλές οικογένειες δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν. Πραγματοποίησαν διακανονισμούς, αλλά η απώλεια εισοδήματος σήμανε και τη μη πληρωμή χρεών. Το Ταμείο Ανεργίας έληξε πριν λίγες ημέρες. Εάν όλα πάνε καλά, θα δούμε χρήματα τον Ιούλιο. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και αυτό πρέπει να το κατανοήσει η Πολιτεία» .

Ο Γιάννης Γωνιανάκης είναι πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων του ν. Ηρακλείου. Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, υποστήριξε πως ο εργατικός κόσμος ταρακουνήθηκε έντονα, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, αντί να πράξει τα δέοντα, ετοιμάζεται να καταστρατηγήσει κάθε εργασιακή κατάκτηση.

«Ο εργατικός κόσμος αναστέναξε την περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Τα μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση δεν είναι προσωρινά. Η κυβέρνηση έρχεται να πραγματοποιήσει τις ανατροπές του αιώνα. Το ζήτημα της κατάκτησης του 8ώρου με δύο ώρες δωρεάν εργασίας στοχεύει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε σκλάβους. Ειδικά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, υπήρχε στον χώρο της οικοδομής εντατικοποίηση της εργασίας, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας. Είχαμε ένα σαμποτάζ από την ίδια κυβέρνηση, το οποίο ουσιαστικά ήταν ένα σαμποτάζ στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Οι υπάλληλοι δεν μπορούσαν να βγουν έξω, με αποτέλεσμα στον ιδιωτικό και κατασκευαστικό τομέα να υπάρχουν εργατικά ατυχήματα και εντατικοποίηση της εργασίας. Η κυβέρνηση συνεχώς υποστηρίζει την έννοια της ατομικής ευθύνης, χωρίς να ασκήσει μια εποικοδομητική αυτοκριτική και την ίδια στιγμή έχει σπρώξει τους οικοδόμους στα κάτεργα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γωνιανάκης.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ

«Κέρδη εναντίον ζωής»

Στο ερώτημα εάν έχουν εξαντληθεί οι σωματικές, οικονομικές και ψυχικές δυνάμεις του εργατικού κόσμου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δημόκριτος Σαλούστρος απαντάει: «Νομίζω πως έχουμε φτάσει στο επόμενο στάδιο. Πλέον, μετράμε νεκρούς στο εμπόριο. Δηλαδή, νόσησαν στον χώρο εργασίας τους και πέθαναν από COVID-19 στην προσπάθειά τους να βγάλουν το μεροκάματο. Επομένως, δε σχετίζεται τόσο η εντατικοποίηση και οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στον χώρο της εργασίας, όσο το νέο διακύβευμα που είναι: τα κέρδη ενάντια στις ζωές μας. Οι εργαζόμενοι, ιδίως στα super markets, παλεύουν για ένα μεροκάματο και ανησυχούν μήπως κόλλησαν από τον αόρατο εχθρό, ενώ οι ιδιοκτήτες των super markets βλέπουν να αυξάνονται τα κέρδη τους κατά 18-20%. Είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μία βλέπουμε τους κεφαλαιούχους, που αντιμετωπίζουν την κρίση ως ευκαιρία, και από την άλλη βλέπουμε τους εργαζόμενους να είναι θύματα της υγειονομικής λαίλαπας».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News