Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Μετά το Πάσχα - Τι ισχύει για δόσεις, εκπτώσεις, τεκμήρια

Οικονομία
Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Μετά το Πάσχα - Τι ισχύει για δόσεις, εκπτώσεις, τεκμήρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το Πάσχα οι δηλώσεις - Τα τεκμήρια διαβίωσης

Μετά το Πάσχα θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβληθούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιουλίου.

Τη δήλωση αυτή έκανε την περασμένη Κυριακή, σε τηλεοπτική εκπομπή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι αυξάνεται στο 3% η έκπτωση για την καταβολή του φόρου έως τέλος Ιουλίου, ενώ όσοι υποβάλλουν τις δηλώσεις μέσα στον Αύγουστο δε θα θεωρηθούν εκπρόθεσμοι, αλλά θα πρέπει να καταβάλλουν διπλή δόση στο τέλος του μήνα (όπως και πέρυσι) και ο αριθμός των δόσεων θα είναι 8.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΟΡΕΝ, ο υπουργός ανέφερε πως συζητείται με τους Θεσμούς - και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα - το θέμα του “παγώματος” των τεκμηρίων διαβίωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Ειδικότερα, θα πρόκειται για:

- Ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί.

- Εργαζόμενους που είναι σε αναστολή.

- Εργαζόμενους είναι στο πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”.

- Ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων έχουν “κουρευτεί” τα ενοίκια που εισπράττουν.

Εξετάζεται η μη προσμέτρηση των τεκμηρίων στον προσδιορισμό του φόρου, εφόσον όμως σε μία από τις δύο προηγούμενες χρονιές δεν είχαν φορολογηθεί με το σύστημα των τεκμηρίων.

Αναφορικά με το όριο του 30% των δαπανών μέσω ηλεκτρονικών αποδείξεων, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα αποφασιστεί (σε συνεννόηση με τους Θεσμούς), πάλι για τις προαναφερθείσες κατηγορίες, μια λύση στην κατεύθυνση της “ελάφρυνσης”.

Πρόσθεσε, δε, πως το 80% των φορολογουμένων έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ηλεκτρονικών αποδείξεων και δεν αντιμετωπίζει θέμα “πέναλτι” φόρου.

Τέλος, για την “επιστρεπτέα προκαταβολή 7” ανέφερε ότι θα ισχύσει το κριτήριο μείωσης τζίρου για το 2020, που έχει ως στόχο την καλύτερη καταγραφή των πληττόμενων επιχειρήσεων, καθώς πολλές από τις αιτούμενες επιχειρήσεις έχουν μπει και σε προηγούμενους κύκλους “επιστρεπτέας προκαταβολής”. Οι πληρωμές θα γίνουν στα τέλη του μηνός, ενώ παράλληλα αυτήν την εβδομάδα θα γίνει μια ενισχυμένη πληρωμή για τις αποζημιώσεις Νοεμβρίου 2020-Ιανουαρίου 2021 και αυτές του Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2021.

Οι δόσεις και η έκπτωση

Η “Νέα Κρήτη” απευθύνθηκε για το θέμα χθες στον πρόεδρο των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρη Χριστοφοράκη.

«Καταρχήν, ο κόσμος με βάση όσα ανακοίνωσε ο υπουργός θα πρέπει να γνωρίζει ότι η καταληκτική ημερομηνία των φορολογικών δηλώσεων θα είναι η 31η Ιουλίου. Και για όσους υποβάλλουν μέχρι τις 31 Ιουλίου φορολογικές δηλώσεις, ο αριθμός των δόσεων θα είναι 8. Και μάλιστα, όσοι πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που τους αναλογεί, θα έχουν μία επιπλέον μείωση του φόρου τους κατά 3%. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το ίδιο ίσχυε και πέρυσι, με τη διαφορά ότι το ποσοστό της μείωσης του φόρου ήταν 2% και όχι 3%».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Χριστοφοράκης τόνισε πως «οι φορολογούμενοι θα μπορούν εμπρόθεσμα να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις έως 31 Αυγούστου, με διαφοροποίηση του αριθμού των δόσεων. Δηλαδή όσοι υποβάλλουν τον Αύγουστο τις δηλώσεις τους, στις 31/8 θα πληρώσουν διπλή δόση. Και από τις δηλώσεις του υπουργού προκύπτει ότι δε θα έχουν την έκπτωση του 3% που θα λάβουν όσοι υποβάλλουν έως 31/7. Αυτό βέβαια θα πρότεινα να περιμένουμε να το δούμε πώς θα αποτυπωθεί στη διάταξη της υπουργικής απόφασης, που θα περιγράφει τον αριθμό των δόσεων και την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων»...

Τα τεκμήρια διαβίωσης

«Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως θα “παγώσουν” τα τεκμήρια διαβίωσης για ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί, για εργαζόμενους που είναι σε αναστολή, για εργαζόμενους που είναι στο πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” και για ιδιοκτήτες ακινήτων που τους έχουν “κουρευτεί” τα ενοίκια. Τα μέτρα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά», είπε στην εφημερίδα μας ο Δημήτρης Χριστοφοράκης και πρόσθεσε: «Βέβαια, εγώ συνιστώ στους φορολογούμενους να περιμένουμε να δούμε την υπουργική απόφαση και τις λεπτομέρειες που περιγράφονται μέσα σε αυτή, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε μία δήλωση οποιουδήποτε υπουργού. Κρατάμε μόνο το γεγονός ότι θα “ανοίξουν” μετά το Πάσχα οι δηλώσεις και ότι η καταληκτική ημερομηνία τους θα είναι η 31η Αυγούστου».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News