Επιδοτήσεις και... Χρονοδιαγράμματα - Καλά νέα ή επερχόμενο μπάχαλο;

Κρήτη
Επιδοτήσεις και... Χρονοδιαγράμματα - Καλά νέα ή επερχόμενο μπάχαλο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει πλέον τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να ορίζουν εκείνα την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για τις επιδοτήσεις.

Καλά νέα (αλλά ας βάλουμε και ένα... ερωτηματικό) έρχονται από τις Βρυξέλλες για το κρίσιμο θέμα του φετινού Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων, καθώς έρχεται σαν “από μηχανής Θεός” η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δίνει πλέον τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να ορίζουν εκείνα την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, βάσει του Εκτελεστικού Κανονισμού 2021/540, που δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου 2021.

Αλλά το ερωτηματικό έχει να κάνει και με το κατά πόσο η ελληνική πλευρά θα πράξει τα δέοντα με τρόπο που δε θα καθυστερήσουν οι αγροτικές επιδοτήσεις! Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η πείρα έχει δείξει ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη-μέλη όσον αφορά στον καθορισμό των καταληκτικών ημερομηνιών για την υποβολή της ενιαίας αίτησης [...], προκειμένου να λαμβάνονται καλύτερα υπόψη οι ειδικές περιστάσεις τους και ιδίως οι μεταβαλλόμενες κλιματικές και καιρικές συνθήκες».

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η πείρα έχει δείξει και κάτι άλλο... Ότι εδώ και χρόνια βλέπουμε το ίδιο σκηνικό να επαναλαμβάνεται: η Ελλάδα να ζητάει παράταση στην υποβολή των αιτήσεων, κάτι που το κάνουν και άλλες χώρες-μέλη. Και έτσι, ενώ η προθεσμία έληγε κανονικά στις 15 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειαζόταν να επεκτείνει με ειδικό Εκτελεστικό Κανονισμό την προθεσμία της 15ης Μαΐου κατά έναν μήνα, μέχρι δηλαδή τη 16η Ιουνίου, απαντώντας σε σχετικά αιτήματα κρατών-μελών της Ε.Ε.

Φέτος, λοιπόν, η κάθε χώρα-μέλος θα έχει αποκλειστικά την ευθύνη. Να περιμένουμε... “μπάχαλο”; Ή όλα θα γίνουν έγκαιρα και σωστά; Και όλα έγκαιρα και σωστά σημαίνει ότι θα είναι σε θέση η κυβέρνηση να μοιράσει στους παραγωγούς την προκαταβολή του 50% των ενισχύσεων (ή το 70% της βασικής ενίσχυσης) στα μέσα Οκτωβρίου. Και μην ξεχνάμε πως στην Ελλάδα ανέρχονται σε 650.000 οι δικαιούχοι των αγροτικών ενισχύσεων...

Σκληρή κριτική από ΣΥΡΙΖΑ

«Με μια σειρά άστοχων, αδιαφανών, περίεργων και πιθανά παράνομων χειρισμών, η υπόθεση “ΟΠΕΚΕΠΕ και αγροτικές επιδοτήσεις” βρίσκεται σε κίνδυνο», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης και η αναπλ. τομεάρχης Όλγα Τελιγιορίδου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που εκδόθηκε πριν από τη χθεσινή εξέλιξη, αλλά σαφώς και δε χάνει τη σημασία της αφού έτσι κι αλλιώς η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στον ρόλο της χωρίς να καθυστερήσουν οι διαδικασίες, «με τις πρόσφατες ενέργειές της, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ κατάφερε να είναι “στον αέρα” και η πρόσκληση για την πιστοποίηση των ΚΥΔ και τους φορείς συντονισμού.

Το επιτελικό μπάχαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζεται. Αναβολές, ακυρώσεις, απευθείας αναθέσεις, διαγωνισμοί και πάλι από την αρχή.

Και με το ΟΣΔΕ του 2021 τι θα γίνει; Θα ξεκινήσει, όπως διατείνεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, στις 15 Απριλίου - ήδη αρκετά καθυστερημένα - ή θα πάει κι άλλο πιο πίσω;

Με ποια διαδικασία, ποιον τεχνικό σύμβουλο, ποιον ή ποιους φορείς συντονισμού, με πιστοποιημένα ή απιστοποίητα ΚΥΔ;

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει επισημάνει εδώ και καιρό το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις άστοχες, πανικόβλητες και αδιαφανείς ενέργειες της κυβέρνησης, το ΥΠΑΑΤ σφυρίζει αδιάφορα και υποβαθμίζει συστηματικά ένα ζήτημα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αγρότες.

Με επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, καλείται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει επίσημα και δημόσια απέναντι στον ελληνικό λαό τόσο για το πώς έφεραν τον Οργανισμό μέχρι εδώ, όσο και να δεσμευτεί για τη συνέχεια».

Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

«Η κυβέρνηση αρνείται τη χρηματοδότηση των επιλαχόντων των σχεδίων βελτίωσης»

Την ίδια ώρα, την άρνηση της κυβέρνησης για έγκριση των επιλαχόντων των σχεδίων βελτίωσης έκανε γνωστή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Οικονόμου, στη Βουλή, μετά από ερώτηση του γραμματέα της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛ. και βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, την οποία συνυπογράφουν όλοι οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. Ο κ. Οικονόμου απάντησε στην ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου και του Κινήματος Αλλαγής συνολικά και, προφασιζόμενος τα άρθρα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, το γεγονός ότι δεν υπήρξε δημόσια δέσμευση, αλλά και το ότι επίκειται νέα πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης τον Οκτώβρη, αρνήθηκε να προβεί σε ένταξη των επιλαχόντων των σχεδίων βελτίωσης στους επιτυχόντες, όπως επιβάλλεται από τους κανόνες δικαίου και τις ανάγκες της ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου, κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, ζήτησε από τον υπουργό να έρθει στη θέση ενός αγρότη, «ενός επιλαχόντος αγρότη, που μετά από γραφειοκρατικό βάσανο και συνεχείς αναβολές τεσσάρων σχεδόν χρονών είναι επιτυχών στην κατάταξη για το σχέδιο βελτίωσης που υπέβαλε και είχε τεράστια έξοδα για αυτό, αλλά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ. δε χρηματοδοτούν με επιπλέον πόρους το πρόγραμμα και τον φέρνουν σε αδιέξοδο καθιστώντας τον μη δικαιούχο», επισημαίνοντας ότι η αδικία είναι διπλή για τους νέους αγρότες, και ζήτησε την αποκατάστασή της με έγκριση όλων των επιλαχόντων των σχεδίων βελτίωσης με αύξηση του προϋπολογισμού κατά 150 εκατ. ευρώ.

Ύστερα από την άρνηση του υπουργού, ο κ. Κεγκέρογλου κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής την επιστολή της συντονιστικής επιτροπής αγροτών για αυτό το θέμα και κατήγγειλε την κυβέρνηση για «αναλγησία και αδιαφορία», αφού «δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες που έχει (ευελιξία λόγω κορωνοϊού της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μεταφερθούν πόροι από το ένα πρόγραμμα στο άλλο, ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής με υπερδέσμευση πόρων κ.λπ.)».

«Δε δίνετε τις κατάλληλες απαντήσεις, δεν πιστεύετε στην ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας, αφού δε χρηματοδοτείτε έτοιμες και εγκεκριμένες μελέτες και μάλιστα στον τομέα της αγροτικής παραγωγής που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία, αλλά παραπέμπετε στο μέλλον με υποβολή των αγροτών σε απώλεια και επιπλέον κόστος για τις μελέτες, αλλά κυρίως ό,τι επένδυση έχει γίνει έως τώρα στα πλαίσια του τρέχοντος προγράμματος δε θα είναι επιλέξιμο στο νέο».

Επιπλέον, ο βουλευτής ζήτησε ενημέρωση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι για γραφειοκρατικούς λόγους, με ευθύνη των υπηρεσιών, δεν έλαβαν την κορωνοενίσχυση για τις ελιές και μέχρι σήμερα δεν έχουν κάποια ενημέρωση. Ο υφυπουργός απέφυγε να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις, παραπέμποντας σε άλλες δράσεις για ενίσχυση του αγροτικού τομέα.

(Φωτογραφία  pexels.com)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News