Τουρισμός: «Μαύρα» μαντάτα - «Βουτιά» στις κρατήσεις από τη Γερμανία για το καλοκαίρι

Ελλάδα
Τουρισμός: «Μαύρα» μαντάτα - «Βουτιά» στις κρατήσεις από τη Γερμανία για το καλοκαίρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι έχουν μειωθεί κατά 76%

Ανησυχητικά νέα για την τουριστική σεζόν: Στη Γερμανία οι κρατήσεις για το καλοκαίρι έχουν μειωθεί κατά 76% ακόμα και σε σχέση με το ούτως ή άλλως «ισχνό» 2020.

Η συνολική εικόνα εμφανίζεται απογοητευτική, τουλάχιστον προς το παρόν: Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Γερμανικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (DTW), οι κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι έχουν μειωθεί κατά 76% ακόμη και σε σύγκριση με πέρσι, τέτοια εποχή.

Όπως επισημαίνει μάλιστα ο επικεφαλής του συνδέσμου Μίχαελ Φρέντσελ στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt, από τις αρχές Μαρτίου οι ακυρώσεις υπερβαίνουν τις νέες κρατήσεις.

Οι ελπίδες όλων σύμφωνα με τη Deutche Welle συγκεντρώνονται στο φθινόπωρο και στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Για τους Γερμανούς ούτως ή άλλως ο Σεπτέμβριος θεωρείται εξαιρετική περίοδος για τις διακοπές της χρονιάς.

Και όπως λέει ο Μίχαελ Φρέντσελ, φαίνεται ότι λόγω της πανδημίας «οι περισσότεροι ποντάρουν πλέον σε διακοπές το φθινόπωρο. Γι’ αυτό άλλωστε βλέπουμε ότι οι ακυρώσεις που δεχόμαστε γι’ αυτήν την περίοδο είναι λιγότερες από εκείνες για τους θερινούς μήνες, γύρω στο 36% τον Σεπτέμβριο και 22% τον Οκτώβριο».

Ευθύνονται οι πολιτικοί;

Σημαντικό πλήγμα έχει δεχθεί και ο εσωτερικός τουρισμός στη Γερμανία, καθώς τα ξενοδοχεία δεν λειτούργησαν το Πάσχα των Καθολικών, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών σε τουριστικές περιοχές, για παράδειγμα στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας ή στο Μεκλεμβούργο, δεν μπορούσαν να επισκεφθούν τη «δεύτερη κατοικία» τους.

Τις τελευταίες ημέρες μερικά κρατίδια της Γερμανίας, όπως το Σλέσβιγκ-Χόλσταιν, αρχίζουν να εφαρμόζουν πιλοτικά σχέδια για ελεγχόμενο άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, αλλά οι πολιτικές αντιδράσεις στο Βερολίνο δεν ευνοούν ιδιαιτέρως το εγχείρημα.

Για όλα αυτά ο Μίχαελ Φρέντσελ επιρρίπτει ευθύνες στους ιθύνοντες: «Οι πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να αποδομούν τα πιλοτικά σχέδια που έχουν ξεκινήσει, όταν μάλιστα ορισμένες περιφέρειες, όπως το Σλέσβιγκ Χόλσταιν, εμφανίζουν χαμηλούς δείκτες μετάδοσης του ιού.

Δίνουν την εντύπωση ότι ηθελημένα επικρίνουν κάθε είδος διακοπών ή μετακίνησης. Αυτός ο στιγματισμός πρέπει να σταματήσει…».

Τα καλά νέα

Πάντως υπάρχουν και καλά νέα: Από τις κρατήσεις που γίνονται αυτήν την περίοδο στη Γερμανία για τις διακοπές του καλοκαιριού, οι περισσότερες (37%) αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ακολουθούν με διαφορά στη δεύτερη θέση Ισπανία και Πορτογαλία (22%). Φαίνεται ότι οι Γερμανοί δεν ξεχνούν τις αγαπημένες τους παραλίες στη Μεσόγειο.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Όσο για το «διαβατήριο» ή «πιστοποιητικό» εμβολιασμού για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων στη θερινή σεζόν, ο επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανικών Τουριστικών Επιχειρήσεων το αντιμετωπίζει θετικά, επισημαίνοντας ότι «ήρθε η ώρα» να ασκήσουν και πάλι οι εμβολιασθέντες τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News