Οικονομία Ελλάδα

Στις αποθήκες τόνοι αδιάθετου κρασιού - «Μας πνίγουν τ’ αποθέματα, ασφυκτιούμε οικονομικά»

Σε απόγνωση οι αμπελοκαλλιεργητές - «Διανύουμε μία από τις χειρότερες περιόδους στην αμπελουργία»

«Μας πνίγουν τ’ αποθέματα, ασφυκτιούμε οικονομικά, θα μείνουν φέτος ακαλλιέργητα τ’ αμπέλια και τρύγος δε θα γίνει»... Είναι τα λόγια των ανθρώπων της παραγωγής και της πραγματικής οικονομίας του αμπελοοινικού τομέα, που αποτυπώνουν με τα πιο μελανά χρώματα τη ζοφερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται 160.000 Έλληνες αμπελοκαλλιεργητές και οι 27 οινοποιητικές συνεταιριστικές οργανώσεις, που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ.

Στην εν λόγω διάσκεψη συμμετείχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Οικονόμου, που αναπλήρωσε την τελευταία στιγμή τον υπουργό κ. Λιβανό, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

«Χωρίς υπερβολές και κινδυνολογίες, η κατάσταση που βιώνει ο αμπελουργικός κόσμος της χώρας και τα οινοποιεία είναι η χειρότερη όλων των μεταπολεμικών χρόνων, συμπεριλαμβανομένων και των ετών της αναμπέλωσης του ’60-’65, που έγινε λόγω της φυλλοξήρας», τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστος Μάρκου, ανοίγοντας τις εργασίες της κρίσιμης διάσκεψης των 27 προέδρων των συνεταιριστικών οργανώσεων-μελών της ΚΕΟΣΟΕ.

Οι συμμετέχοντες πρόεδροι και τα στελέχη των οινοποιητικών συνεταιρισμών μετέφεραν την αλγεινή εικόνα που επικρατεί στις περιοχές τους και εν κατακλείδι δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, πριν την έλευση της νέας παραγωγής.

Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι η χώρα μας έχει καθυστερήσει σημαντικά όσον αφορά στη λήψη μέτρων, συγκρινόμενη με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης ότι η κλειστή αγορά, ο αυξημένος κατά 82% όγκος των αποθεμάτων στον οποίο προστέθηκε η παραγωγή του φθινοπώρου του 2020, και η μείωση των εξαγωγών έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες στη λειτουργία των οινοποιείων, με αποτέλεσμα:

- Την αδυναμία πληρωμής των αμπελοκαλλιεργητών,

- Τη σημαντική έλλειψη ρευστότητας,

- Τη δημιουργία ανταγωνιστικού μειονεκτήματος για τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς που δε μείωσαν τις τιμές σταφυλιών το 2020 προκειμένου να στηρίξουν τους αμπελουργούς,

- Τη στρέβλωση της αγοράς, που δημιουργείται από αδικαιολόγητες χαμηλές τιμές οίνων,

- Την αδυναμία ανταπόκρισης των ασφυκτικών απαιτήσεων που θέτουν οι “διάδοχοι” της ΑΤΕ, PQΗ (ειδικός εκκαθαριστής) και INTRUM (εισπρακτική).

Οι εκπρόσωποι των οινοποιητικών συνεταιρισμών και των αμπελουργών, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε οινοποιητικής επιχείρησης, προτείνουν πέντε αναγκαία μέτρα, προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά:

* Απόσταξη οινικών αποθεμάτων σε τιμές που θα σχετίζονται με την τιμή αγοράς της σταφυλικής παραγωγής.

* Διενέργεια “πράσινου” τρύγου με όλες τις καλλιεργούμενες ποικιλίες, σε αντιπροσωπευτικές τιμές και με διαδικασίες διαφανείς, γρήγορες και αποτελεσματικές.

* Ειδική ενίσχυση αμπελοκαλλιεργητών από ΠΑΑ (Mέτρο 21) ή από κρατικό προϋπολογισμό.

* Αποθεματοποίηση πλεοναζόντων ποσοτήτων οίνου.

* Μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των οινοποιείων στα πρότυπα του 2009 για να πληρωθούν οι αμπελοκαλλιεργητές και να παραληφθεί η επερχόμενη συγκομιδή.

«Έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμένων αμπελουργών και των συνεταιριστικών οινοποιείων της χώρας καλούν την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μην οδηγηθεί ακόμα ένας παραγωγικός κλάδος στην καταστροφή»... Αυτή είναι η έκκληση των συμμετασχόντων συνεταιριστικών στελεχών που εκφράζει τη διάσταση των προβλημάτων και την αναγκαιότητα των λύσεων που απαιτείται να δοθούν άμεσα και επιτακτικά.

ΑΔΙΑΘΕΤΟ ΤΟ 95%

Τα αποθέματα στην ΕΑΣΗ

Στο μεταξύ, όπως λέει στη “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, «τα κρασιά της ΕΑΣΗ από την περυσινή περίοδο είναι αδιάθετα σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 95%. Πρόκειται για κρασιά βραβευμένα. Ποιοτικά. Εξαιρετικής ποιότητας. Προσδοκούμε να ανοίξει όσο γίνεται γρηγορότερα η εστίαση, ώστε να καταφέρουμε να διαθέσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό. Πραγματικά, χρειάζεται και από την Πολιτεία να παρθούν μέτρα για τα απούλητα αποθέματα κρασιών της περυσινής χρονιάς, στις εγκαταστάσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια